• 3
 ≫ 

Gigant na tržištu nekretnina prodao 11 zgrada na Novom Beogradu: Ovo su detalji posla sa Mađarima

 ≫ 

Krize u nekretninama nema, a trenutno je vruće tržište logističkih nekretnina i to je oblast gde najšeće može videti investitor danas. U Beogradu je popularno izdavanje poslovnog prostora a upravo se desila najveća akvizija u poslednjih pet godina u ovom delu Evrope

  • 3
IT HUB, kancelarija, office, biznis, radni prostor, Foto: Pixabay

Kompanija GTC, gigant na tržištu nekretina, prodala je svoj portfolio poslovnog prostora u Beogradu mađarskom investitoru Indotek Group, potvđeno je iz sedišta te kompanije za Telegraf Biznis. 

Kako nam je precizirano, prodaju 11 zgrada u pet poslovnih parkova (Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue i GTC House). Sve one nalaze se na površini od 122.175 kvadratnih metara na Novom Beogradu.

Prema trenutnim podacima, posao je težak 267 miliona evra, što premašuje knjigovodstvenu vrednost GTC-ovog portfolija u Srbiji.

Prodaja, koja bi trebalo da bude završena u trećem kvartalu 2021. godine biće jedna od najvećih transakcija nekretninama u poslednjih pet godina na tržištu CIE.

- Prodaja 11 poslovnih zgrada vrhunske klase u Beogradu omogućiće nam da dovršimo razvojni ciklus u Srbiji i započnemo drugačije poglavlje na ovom tržištu. Prodaja srpskog portfolija dešava se u pravom trenutku jer smo trenutno u procesu redefinisanja tržišne strategije i unapređenja našeg poslovanja kako bismo bili održiviji i otporniji na budućnost - rekao je predsednik upravnog odbora GTC-a Jovav Carmi.

Indotek Group prisutna je na domaćem tržištu skoro 25 godina.

Šta se dešava sa tržištem poslovnog prostora u Beogradu?

Poslovni prostor u Beogradu oduvek je bila izvesna investicija, i poslednjih godina konstantno se ulaže u to tržište i kada je reč o domaćim, ali i stranim kompanijama.

Pre pojave korone, rapidno je rasla potreba za kancelarijskim prostorom pa čak i pored toga, pitanje je bilo da li neka nova IT kompanija sa svojih, na primer, 500 ljudi imati gde da se smesti. Ipak, kako je počeo rad od kuće, tako se i smanjivala potreba za takvom vrstom objekata. Mnogi zvrje prazni, a li se cena nije bitnije menjala.

IT HUB, kancelarija, office, biznis, radni prostor, Foto: Pixabay

U jednom momentu došlo je do viška poslovnog prostora koji se izdavao, što je čest slučaj, jer su radnici masovno radili od kuće.

Sada kada se situacija u vezi sa koronom stabilizuje, mnoge kompanije vraćaju zaposlene u kancelarije i na svoja radna mesta (radnje, kafići...), mada su neke donele drugačiju odluku: prolongiraju vreme povratka, jer su shvatili da im se rad na daljinu isplati. Time eliminišu dosta troškova vezanih za rad u ofisu.

Kako se GTC-ove zgrade nalaze na Novom Beogradu, proverili smo i raspon cena. To je opština sa, verovatno, najviše potencijala kada je poslovni svet u pitanju. Tu je locirano mnoštvo domaćih i stranih kompanija, a kada je reč o kancelarijama - srednja cena je 1.620 evra, i toliko je trenutno kvadrat.

U maju 2020. iznosila je 1.530, u septembru je bila 1.649, a najviši nivo dostigla je u novembru - 1.795 evra po m2.

I iz mađarskog fonda priznaju da već neko vreme žele da uđu na ovo tržište.

Magovi ritejla pričaju da se pre 20 godina nije dešavalo da vodite ljude u obilazak firme i da kandidat ne prihvati posao jer mu se ne dopada izgled zgrade, aludirajući na promene koje su nužne. Beograd trenutno deluje kao top lokacija za ovaj deo Evrope, a investitori uglavnom ističu njegovu lokaciju i potencijal kao glavne adute.

Video: Ovako se u 2 klika prijavljuje za 3000 dinara od vakcine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>