• 8

Kuća u "sirovom stanju" 309.000 evra: Kako je plac na obali srpske reke postao kec u rukavu?

Zapadna Srbija može da se pohvali dobrom lokalnom ekonomijom, turizmom, atraktivnom ponudom, te maltene nijedno mesto ove regije nije bez turista i priliva novca

  • 8
Planinska kuća

Foto: Shutterstock

Prolećno-letnja sezona je uveliko u jeku, a mnoge naše planine imaju šta da ponude, posebno sad, tokom aktuelna tri, četiri meseca. Jedna od njih je svakako Tara, divlja, a opet pristupačna - dovoljno da privuče turiste sa svih strana.

U toku je i rafting na reci Tari, koju od planine deli oko 2,5 sata vožnje, zatim rafting na Drini. Da ne bude zabune, planina se nalazi u zapadnom delu naše zemlje, relativno blizu grada Užice, Zlatibora, Bajine Bašte, dok je reka Tara - granična reka između Republike Srpske i Crne Gore.

Sve u svemu, ceo ovaj kraj ima šta da ponudi. U blizini je i selo Zaovine, gde se već godinu i po dana masovno traže kuće na prodaju i vikendice za izdavanje smeštaja, a slično je i u samoj Bajinoj Bašti. Shodno rastućoj potražnji, i cene su otišle naviše.

Naime, verovali ili ne, upravo u tom gradskom naselju smeštenom na desnoj obali Drine, u Zlatiborskom okrugu, trenutno se prodaje kuća od 100 kvadrata za čak 309.000 evra, što znači da je cena po m2 - 3.090 evra. Nekretnina je uknjižena, ali nije sređena već se prodaje, kako se navodi, "u sirovom stanju".

S obzirom na visoku cenu, to možda dovoljno govori o potencijalu ovog kraja. Treba istaći da se kuća nalazi maltene na obali, a kada je generalno reč o cenama kuća oko Tare, u selu Zaovine ili Bajinoj Bašti - cene su u proseku na nivou od oko 600, 700 evra po kvadratu.

S druge strane, naći ćete i nekretnine, gde se m2 ceni za više od 1.000, do 1.300 evra, ali uglavnom je reč o prostranim objektima, sa dvorištem, terasom.

Zaovine, Zaovisnko jezero

Zaovine / Foto: RINA

Nisu samo kuće adut

Zapadna Srbija može da se pohvali dobrom lokalnom ekonomijom, turizmom, atraktivnom ponudom, te maltene nijedno mesto ove regije nije bez turista i priliva novca - na ovaj ili onaj način. Bilo da je reč o kupovini nekretnina, iznajmljivanju smeštaja ili uplaćivanju aranžmana vezanih za planinarenje, plovidbu, rafting, skijanje zimi.

Osim vikendica, privlačni su i apartmani na prodaju, ali i placevi. Kada je reč o raftingu, planinarenju, "jeep" safariju, kanjoningu i ostalim atrakcija, cene su sledeće: u 2021. dan raftinga košta oko 45 evra; kamp i rafting su skuplji za 20 evra; trodnevni rafting je oko 115 evra, a 7 dana aktivnog odmora - preko 60.000 dinara.

Kanjoning od tri dana košta 200 evra, a safari kroz Perućicu je 70 evra. Na listi top atrakcija je i Trnovačko jezero, zatim kanjon Hrčavka, izlet u Andrićgrad. Sve u svemu, imati smeštaj nadomak ovih lokaliteta je isplativa investicija, bilo da vi uživate u svojoj nekretnini ili je izdajete.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke