• 40

Vinograd na placu, ili kuća od hobita: Gde kupiti vikendicu, na Kosmaju ili Fruškoj Gori?

Beograđani i Novosađani veliki su ljubitelji Fruške gore i Kosmaja i glavni su “krivci” za rast cena kuća na ovim lokacijama

  • 40
Fruška gora, Kosmaj planina panorama

Foto: Shutterstock

Samo u prošlom mesecu ostvaren je rast kupoprodaja nepokretnosti od 61 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koji je obeležio smanjen broj transakcija zbog pandemije korona virusa, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Ono što je zanimljivo u ovoj statistici jeste da je prodato više njiva i građevinskih parcela nego stanova. Potražnja za vikendicama ne jenjava, a već je pozanto da se najviše traže one na Fruškoj Gori ili Kosmaju. 

Pa, gde graditi?

Kosmaj se nalazi na samo 50 kilometara od naše prestonice, što ga čini idealnim za jednodnevni izlet, ali i za pokretanje raznih vrsta biznisa: pre svega u domenu ugostiteljstva i turizma. Zašto je interesantna priča vezana za Kosmaj i posetu?

Zato što će vam mnogi Beograđani reći da nikada nisu bili na toj planini, ali su zato više puta boravili na značajno udaljenijim planinama. Isto je i sa stanovnicima drugih gradova, blizu Kosmaja, kao što je slučaj s Mladenovcem.

Posle Avale, Kosmaj je druga najniža planina u našoj zemlji, sa svega 626 metara nadmorske visine. Sama planina ima dosta atrakcija, a ovaj put se fokusiramo na kuće koje se prodaju ili iznajmljuju. Dolaze lepi dani, lokalni turizam je sve više u porastu, pa su velike šanse da će gotovo sve naše planine opet doživeti bum.

Vikendica u mirnom delu Kosmaja je zapravo ono što je ideal za većinu žitelja prestonice.

Trenutno u oglasima možete naći desetak kuća u ovoj prirodnoj lepoti. I ponovo, ima nekretnina za svaki džep. Za one sa skromnijim mogućnostima, u ponudi su dve kuće od oko 80 kvadrata po ceni od skoro 50.000 evra. Takođe, ukoliko ste platežno sposobni da iznesete luksuz, u ponudi je vila od skoro hiljadu kvadrata po ceni od 700.000 evra. Takođe, za one koji mogu da izdvoje više od milion evra, u ponudi je vila sa bazenom, letnjikovcem, salonskim prostorom sa kaminom, prostorom predviđenim za saunu…

Kao posebno atraktivnu lokaciju, sagovornici Telegraf Biznisa izdvajaju vojvođanski biser - Frušku Goru.

Uživanje u pogledu na Dunav, degustacija karlovačkih vina i šetnja stazama zdravlja, samo su neki od razloga zbog kojih naši građani, ali i stranci, rado posećuju planinu visoku 539 metara.

3 stvari se posebno traže

 

Ono što možemo da primetimo jeste da je sve više luks kuća u tom predelu, i da posetioci neretko menjaju hotelski smeštaj ili apartmane za vikendice za iznajmljivanje. Razlog? Veća sloboda, dvorište, prostranost, komfor. Uz to, gotovo svaka kuća ima veliki plac sa bazenom, roštiljem, baštenskim nameštajem.

Upravo to nam je napomenula i naša sagovornica iz "Halo oglasi nekretnine", rekavši da su to elementi na kojima se ovog proleća "insistira". Dakle, sama lokacija, internet ili TV, više nisu jedini presudni faktori za iznajmljivanje.

Isto tako, novi trend su različite cene, u zavisnosti od - ne samo perioda godine ili određenih značajnih datuma - već i dana u nedelji. Otprilike, kao kada zakupljujete prostor za svadbu: najskuplji su subota i nedelja, dok su radnim danima niže cene.

Kuće su uglavnom kupuju na obodima, bliže Novom Sadu, ali tražene su izuzetno i vikend zone. Kupci su, mahom, Beograđani i Novosađani, što zbog platežne moći, što zbog blizine ove vikend lokacije i za njih lakog pristupa. Trenutno je u ponudi sajta na Halo oglasi oko 20 kuća na teritoriji Fruške gore. Tako je, na primer, na potezu Banstola, moguće kupiti vikendicu po ceni kvadrata od oko 1.200 evra, ali uz tu kuću imate i bazen, terasu, garažu, kompletnu ogradu sa stubovima i žicom. Da užitak bude veći, na placu je i vinograd, ali i zasad jagoda i malina. Ukupna cena 85.000 evra.

Ima u ponudi vikendica i za manje i za više novca od navedenog. Tako je, na primer, na Stražilovu i u Čortanovcima, u ponudi nekoliko vikendica koje su upola jeftinije i koštaju između 40.000 i 50.000 evra.

Lepote Srbije

Foto: Luka Šarac, iz arhive TOS-a, Fruška Gora

Sa druge strane, kompletno sređene, sa pogledom ili bazenima, vikendice dostižu vrtoglave cene. Trenutno je najskuplja u ponudi za vlasnika vredna oko 1,2 miliona evra. Naznačeno je da je kuća na sto metara od Nacionalnog parka, da gleda na Dunav i Patrijaršiju, i da se prostire na oko 220 kvadrata. Poseduje i veoma vrednu stvar, a to je 184 ara građevinskog zemljišta. Vodi se kao turističko-rekreativni centar.

Ono što je, međutim, sada izazov - jeste opremanje kuće. Konkurencija je sve veća, a rastu i apetiti/zahtevi turista, kako stranih tako i domaćih. Brz i stabilan internet, TV, frižider i šporet, peškiri i tome slično, više nisu jedini "detalji" na koje gosti obraćaju pažnju.

Za vlasnike nekretnina u ruralnim delovima Srbije ovde možete da pročitate 5 "detalja" koji čine razliku a koje je Telegraf Biznis izdvojio, odnosno motivišu goste da posete određenu vilu, u moru drugih, sličnih. Ove stvari na duže staze ne koštaju mnogo, a traju.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG

    18. jun 2021 | 17:50

    Kupis vikendicu,das 50 h eura i podjes 10 puta godisnje do vikendice...Ulaganje,odrzavanje,obijanje svakih dva meseca,pametna kupovina:)

  • Sava

    18. jun 2021 | 16:36

    Fruška Gora je devastirana.Zašto se izbegava istočna Srbija i njeni prelepi predeli?

  • Balkanski spijun

    18. jun 2021 | 16:56

    Prvo cene su previsoke za plate obicnog naroda tako da dzaba pisete narodu ... Drugo ako ulozis u vikendicu 60000e ko ce to da ti cuva i obilazi stvarno mislite da ce neko da bere vinograd i da cupa korov ?!??! ..Vikendice se obijaju ..komarci te pojedose a u nemalo slucajeva ces imati problema sa medjom !!! .... Po meni je bolje pare u dzep i ides na odmor gde i kad ti volis .. ili ulaganje u kamp kucicu/kombi pa idi gde ti srcu drago a ne da blejis u jednu tacku i da glumis srecu.!!!..... i na kraju da se nelazemo cim otvore mora mi smo nase zaboravili ;)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>