• 52

"Zatvorili mi pogled s terase u Beogradu": Još jedna zgrada ide u nebo, stanari nemoćni

Tamo gde su do pre nekoliko godina bile samo porodične kuće, čak pretežno niske, sada su otmene vile ili zgrade sa nekoliko spratova

 • 52
Terasa s pogledom

Foto: Shutterstock

Kako sprečiti zaklanjanje pogleda s terase ili prozora u Beogradu? Verovatno nikako, posebno ako objekat koji se gradi ispred ima dozvolu da bude tu.

Nedavno smo pisali o identičnom problemu koji je sve učestalija pojava na prenaseljenom Zlatiboru, a i Beograđani se maltene svakodnevno žale na rastuću gradnju bez plana i kraja.

Deluje kao da se nove stambene zgrade, manje ili veće, više ili niže, praktično "uglavljuju" među već postojeće, kako bi se popunio svaki pedalj na ulicama oko centra, Vračara, Voždovca, i ostalih traženih opština i naselja.

Ako je gradnja legalna, ne možete uraditi mnogo po pitanju zaklanjanja pogleda. Gotovo sva prigradska naselja propirmila su oblik urbanih, barem u nekom procentu. Tamo gde su do pre nekoliko godina bile samo porodične kuće, čak pretežno niske, sada su otmene vile ili zgrade sa nekoliko spratova.

Takođe, niču i soliteri koji zaista umeju da remete mir i postojeće okruženje, zelenilo, pogled. I naši sugrađani pomno prate dešavanja na tržištu nekretnina, i često reaguju na Tviteru.

Jednom korisniku ove mreže, nicanjem nove stambene zgrade, pogled sa terase je potpuno "zatvoren".

"Kako prodaš kuću investitoru za neki stan, a ne vodiš računa o tome šta će taj soliter tu da "zatvori". Ili kako niče niz zgrada tamo gde je bila kuća ili dve", takođe je jedan u nizu komentara. Primetno je da, čak i u delovima grada gde je do skoro bilo nezamislivo videti neku višu stambenu zgradu, to više nije slučaj.

Neretko se piše i tome kako vlasnici nekih nekretnina reklamiraju "kuću ili apartman sa pogledom", a onda nakon nekoliko meseci ispred vašeg balkona ili prozora nikne visoka zgrada. Ipak, to su stvari za koje često ne postoji garancija. Recimo, upravo isto se često dešava na primorju.

Video: Koliko trenutno u Beogradu ima divljih objekata?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dado

  Prodajem stan s pogledom sa terase na trecem spratu solitera u naselju Nelson Mandela. U cenu uracunato: 1.susedna gradjevina na 20 m, hostel za mlade samice 2. buka nesnosna od kafica u nizu 3. vazduh diskretno aromatiziran izduvnim gasovima 4. voda u slavini moze posluziti i kao gorivo 5.parking lutrija svaki dan 6. bande terorisu organe komunalnog reda 7. mogucnost pecanja u bari ispod terase 8. bacanje smeca direktno u potok ...Molim samo ozbiljni kupci da se jave na broj tel. 0-6-6

  4
  1

  Podelite komentar

 • Overa Vuckovic

  Postoji u ,,Stvarnom pravu,, pojam ,,Pravo na prozor,, mislim da je član 122. i odnosi se na sunčevu svetlost,dok za pogled uskraćuju pravo,treba proveriti.

  6
  0

  Podelite komentar

 • mm

  Pa ako nekome smanjujes zivotni prostor i uslove zivota, onda si valjda duzan da mu to nadoknadis bar u novcu. Jer, neko je kupio stan sa terasom a sad nema terasu. To treba urediti zakonski

  3
  4

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke