• 4
 ≫ 

"Prodajem stan sa kaminom, zato je cena veća": 4 stvari koje podižu vrednost vaše nekretnine

 ≫ 

Kamini, recimo, uvek i nesumnjivo deluju otmeno, i mimo same funkcije, benefit je imati ih radi estetike

  • 4
4 stvari koje podizu cenu nekretnine, Biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Trgovina nekretninama može biti vrlo zanimljiv, izazovan, rizičan, ali i unosan posao. Neki bi rekli da, iz ugla kupca, sada nikako nije vreme za kupovinu stana jer su cene drastično skočile, ali nužda uglavnom ne zna za vreme i prilike na tržištu. Posebno ako imamo u vidu da ovaj period poskupljenja može potrajati.

Već smo naučili da neki stanovi, jednostavno, imaju "prođu" samim tim što su na 2. spratu ili trećem (pod uslovom da zgrada ima lift), okrenuti su ka šumi, dovoljno osvetljeni, dobro pozicionirani ili se nalaze na top lokaciji. Osim toga, na vrednost nekretnine utiče postojanje terase, funkcionalnost, ali i sama uređenost, svakako.

Cene se i salonci, sa gipsanim radovima, dobrom izolacijom, zatim stanovi koji se nalaze u zgradama sa posebnim parkingom ili dvorištem, ali sve to manje vredi u poređenju sa ova 4 "detalja" koji se tiču same nekretnine. Možda vama ne treba kamin, ali on svakako podiže cenu stana.

Povratak kamina

Početkom godine pisali smo o top trendovima u enterijeru, u Srbiji, a sagovornik Telegraf Biznisa samo nam je dodatno potvrdio ono što je učestala pojava kod nas - već duže vreme. Traže se ugradni kamini, kao i oni sa efektom vatre. Dakle, iako vam ne treba pravo grejanje, ovaj "detalj" ulepšava prostor.

Kamini uvek i nesumnjivo deluju otmeno, i mimo same funkcije, benefit je imati ih radi estetike. Kada prodaju stan, vlasnici su svesni da ih ne mogu "poneti", već nekretninu prodaju zajedno sa kaminom, a to košta više.

- Kamini su se vratili na velika vrata, njih takođe imamo u asortimanu i nudimo širok spektar kako bioethanol, tako i električnih ili na vodenu paru. Prednost kamina sa efektom vatre je sama bezbednost za decu i kućne ljubimce. Po potrebi greju ili ne, stvaraju vrlo lep efekat unutar doma, posebno u večernjim časovima. Bitna prednost je i što mogu da se koriste tokom cele godine - rekao nam je tada dizajner enterijera, Milenko Slišković.

Kamin Foto: Shutterstock

Večera za šankom

Možda nije udobno kao kad sedite za trpezarijskim stolom, ali je svakako večiti trend, posebno popularan na Zapadu. Imati kuhinjsko ostrvo ili šank, posebno od mermera ili, recimo, jasenovog drveta - automatski utiče na veću cenu nekretnine, jer se ona prodaje sa tim elementima.

Ako su dnevna soba i kuhinja napravljene iz jednog dela, odnosno nema zidova i vrata koji ih dele, šank može biti dobro, praktično rešenje, a usput i moderno, uvek atraktivno. Takođe, šank je odlična opcija ako nemate mesta u stanu za sto i stolice. 

Naravno, podrazumeva se da nabavite barem barske stolice, ali je ušteda prostora svakako značajna. Dnevni boravak je idealno mesto za elegantan funkcionalni bar.

Kuhinja Foto: Shutterstock

Hedonizam

Svaki kupac mora biti svestan da postojanje đakuzija u stanu, u odnosu na klasičnu kadu ili tuš kabinu, utiče na cenu nekretnine - nevezano za to da li vama lično topla kada znači ili ne. Hidroterapiju kao vid masaže, opuštanja, ali i tretiranja nekih tegoba, u domove je prvi put doneo Roj Đakuzi, pre nekoliko decenija.

U početku, ova kada bila je čist luksuz, a onda je vremenom postajala sve pristupačnija. U najbogatijim zemljama sveta je svakako zastupljenija, mada više ne košta tako papreno ni na domaćem tržištu. Ipak, pravi ogromnu razliku kada želite da uredite i "sutra" prodate stan.

Djakuzi kada Foto: Shutterstock

Parket ili laminat? Nije svejedno

Obe podne obloge imaju svoje prednosti i mane, ali je opšte poznato da se parket mnogo više ceni. Čak i kada je stan kompletno renoviran, ali ima laminat - potencijalni kupci su voljni da menjaju tu stavku, jer parket čini razliku. Kvalitetniji je, deluje lepše.

Parket je bolji, a laminat jetiniji - to je odgovor koji ćete najčešće dobiti, ako se dvoumite. Stoga, treba da vam bude jasno i zašto su nekretnine s parketom, kao podnom oblogom, skuplje i cenjenije. S druge strane, laminat je nekad bolje i praktičnije rešenje.

Lakiranje poda Foto: Shutterstock

Npr, ako govorimo o podnom grejanju, tj. njegovoj ugradnji, obe vrste podloga mogu biti prihvatljiva opcija, mada su možda najbolje rešenje keramičke pločice. Ako, pak, birate laminat i planirate podno grejanje, najpre se raspitajte, jer se u strukturi laminata nalaze i razne vezivne materije i lepokovi, pa je važno birati onaj top kvaliteta.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    24. jul 2021 | 10:28

    Ja procitao "sa kamionom" 😀

  • Neko

    24. jul 2021 | 08:34

    Pogled ka sumi. To nema cenu. Placam ne pitam

  • Xxx

    24. jul 2021 | 11:39

    Samo da kažem da je parket odavno prevaziđena stvar u svetu a i kod nas zadnjih nekoliko godina. Keramika je idealna za čišćenje nema hoblovanja i renoviranja a deluje luksuzno. Postavite ploče i nećete se pokajati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>