• 0

Srbima je stan u Grčkoj zlatna koka, ali nešto moraju i da plate: Šta danas apartman mora da ima?

Porez u Grčkoj u većini mesta, iznosi 3,5 evra po kvadratu. Dok je do 31. decembra 2022. godine ukinut porez na novogradnju

  • 0
kuća

Foto: Freepik

Interesovanje građana Srbije za kupovinu stanova u Grčkoj ne jenjava, ali je ponuda opala a beleži se i rast cene za desetak procenata, što bi moglo da poremeti planove. Srbi su do sada najviše tražili stanove kojima je potrebna adaptacija i renoviranje, a upravo je i njima skočila cena, ili ih jednostavno više nema u ponudi.

Uz to, zahtevi turista su sve veći, tako da i stanovi i apartmani moraju da budu opremljeni bolje jer pri odluci o smeštaju mnoge najviše privlači fotografija na oglasu.

Kako smo se uverili na licu mesta u Nea Kalikratiji, nove zgrade niču gotovo na svakom ćošku tog nekada malog ribarskog sela. One stare, koje su se nudile našim građanima pre pet-šest godina, gotovo da su sve renovirane.

Naravno, još ima oronulih objekata, ali to svakako utiče na odluku turista gde će boraviti tokom svog odmora.

Sagovornica Telegraf Biznisa Slavica B. (50) koja je kupila stan pre pet godina u tom mestu kaže da je uložila priličnu sumu novca za opremanje apartmana.

- U to vreme, nije bilo ovako novih zgrada, bili su objekti koji su morali komplet da se renoviraju, što izađe još minimum 15.000 evra. Međutim, sa ove distance, bila je to dobra odluka - kaže nam ona.

Danas, ona svoj apratman u Nei Kalikratiji izdaje, a za vreme sezone, navodi nam, može da zaradi nekoliko hiljada evra.

- Promenile su se navike turista. Ranije je bilo dovoljno da imaju opremljeno kupatilo i gde da prespavaju. Sada traže mnogo više - kaže ona.

500 evra za 10 dana

Kako nam priča, od nameštaja i stvari koji stan za izdavanje mora da ima kako bi ga izdali za 500-600 evra za 10 dana, podrazumeva se i terasa ili bar dvorište.

Tu su dalje internet, klima, TV, frižider, šporet, mikrotalasna, ljuljaška za terasu, parking...- nabraja nam dalje. Bolje prolaze i oni apartmani koji su "samoodrživi", odnosno koji imaju solarne panele, koji se greju na naftu, ili gde je protočna voda.

Svi oni koji su uložili od 2011. do 2017. kada su cene počele naglo da rastu, sada imaju na neki način grumen zlata, i stanove mogu da prodaju za duplo veće cifre. Međutim, praksa mnogih i dalje jeste da ga izdaju tokom nekoliko nedelja, a da par dana ostave i za sebe.

Primera radi, stan u Solunu od 45 kvadrata, koji je lane koštao 45.000 evra, agencije danas prodaju za 54.000. Skorije renovirani stanovi ove kvadrature cene od 68.000 do 90.000 evra.

U Kavali stan od 53 kvadrata, na 350 metara od mora, moguće je kupiti za 53.000 evra, dok je stan od 80 kvadrata na 200 metara od plaže procenjen na 65.000 evra.

S druge strane, stan od 67 kvadrata na Sitoniji, na Halkidikiju, udaljen 400 metara od mora, košta 95.000 evra, a kuća na sličnoj lokaciji površine 75 kvadratnih metara, na placu od 250 kvadrata, može se naći i za 60.000 evra.

Porez oko 150 evra godišnje

Konkretno, u Nea Kalikratiji kvadrat pre 5 godina koštao je 700 evra, dok danas ne možete da nađete stan ili apartman ispod 1.000, 1.200 evra po kvadratu.

Osim troškova održavanja, Slavica plaća i godišnji porez. Za njen stan, on iznosi 160 evra za 12 meseci. U Grčkoj se porez plaća pre kupovina nepokretnosti, a ceo proces završava se relativno brzo i efikasno preko agencije.

Postoji katastarski broj tog stana i detaljan opis gde se on nalazi, tako da ne može da se dogodi da kupite pogrešan stan ili da se on proda dva puta, što se dešavalo u Srbiji.

Porez u Grčkoj u većini mesta, iznosi 3,5 evra po kvadratu. Dok je do 31. decembra 2022. godine ukinut porez na novogradnju, koji je iznosio 24 odsto.

To znači, da ako rešite da kupite nekretninu za koju je do prošle godine porez na prenos apsolutnih prava bio 24 procenta, ove godine imate trošak od 3,5 odsto, kao i za sve ostale nekretnine.

Video: Kako će Srbi da se pakuju za more, kad Grčka otvori granice

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke