• 14
 ≫ 

Svetske arhitekte bi da grade ovde: Beograd neprestano raste, sprema se i "nova Ada Ciganlija"

 ≫ 

Govoreći o Bloku 37, Stojčić je napomenuo da se još intenzivno razgovara sa građanima i da se traže modeli kako bi svi bili zadovoljni

  • 14
Gradnja u Beogradu Foto: Shutterstock

- U Beogradu postoji veoma veliki broj investitora, što svakako jeste dobra vest budući da smo se borili da stvorimo uslove koji će obezbediti dolazak investitora, kako domaćih tako i stranih. To nije lako obezbediti jer to znači da je poslovna klima takva da investitor zna da su njegova sredstva sigurna i da će uspeti da dovrši posao - rekao je glavni gradski urbanista, Marko Stojčić.

On je istakao da Grad Beograd ne bi mogao da se razvija bez investitora, jer se deo novca koji ulažu sliva u budžet i najveći deo sredstava kojima Grad raspolaže - dolazi iz investicija u građevinskoj industriji.

- Investitori ne plaćaju samo naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, već tu postoji čitav niz drugih stvari, poput kupovine materijala, plaćanja radnika, inženjera, prodavaca, marketinških stručnjaka... To je čitav lanac onih koji su uključeni u realizaciju jedne investicije u oblasti građevinarstva. Svi veliki infrastrukturni projekti koji se grade i koji će biti građeni, zavise u dobrom delu od broja investicija i novca koji tim putem stiže u gradsku kasu - rekao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, ogroman procenat investitora radi u skladu sa zakonom i pravilima struke i ne ugrožava druge.

- Ipak, u slučaju kao što je sada, kada imamo zaista veliki broj investitora, s vremena na vreme se pojavi neko ko ne poštuje sve propise i tada se pojave problemi kao što se dogodilo nedavno u Vidovdanskoj ulici. Ne bih rekao da je takvih investitora više od 1 odsto, ali zbog toga često vodimo razgovore sa ljudima koji investiraju i, ukoliko je potrebno, obučavamo ih o izvesnim pojedinostima - istakao je glavni urbanista Beograda.

Milion i po izgrađenih kvadrata godišnje

Kako je dalje naveo, "takve primere imamo ukoliko neko prelazi iz druge vrste biznisa u građevinarstvo, jer onda mora da ispoštuje pravila".

- Puno organa Gradske uprave učestvuje u tom procesu, od urbanista, preko inspekcije, izrade planova i do mnogih drugih. Moramo da komuniciramo sa investitorima kako bismo čitav posao završili uspešno za obe strane. Naravno, građevinarstvo donosi i određen broj neprijatnosti za građane, poput buke, velikog broja kamiona i problema sa saobraćajem, zbog čega se trudimo da skratimo rokove i da budu ispoštovani - dodao je Stojčić.

Naglasio je i da se broj gradilišta u Beogradu izražava u hiljadama, ako se u obzir uzmu i privatna gradilišta na obodima grada.

KALENIC REKONSTRUKCIJA STOJCIC Marko Stojčić / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Trudimo se da imamo kontinuitet, da godišnje bude oko milion i po izgrađenih kvadrata. Sve to prati i izgradnja nedostajuće infrastrukture, naročito na levoj obali Dunava gde smo pre dve godine počeli sa pripremama za izgradnju kanalizacione mreže - rekao je Stojčić i dalje istakao da se često tvrdi kako cela leva obala Dunava nema kanalizaciju, a to se, ustvari, odnosi samo na deo objekata koji su izgrađeni devedesetih godina bez dozvole i plana.

- U naseljima Borča, Ovča, Kotež, sve što je urađeno planski ima svu potrebnu infrastrukturu. Međutim, dosta je objekata izgrađenih bez građevinske dozvole u poslednje tri decenije. To su objekti čiji investitori nisu plaćali naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i u tom smislu nisu Gradu dali sredstva koja su mu neophodna da bi se to izgradilo. Veliki je problem u tim naseljima jer su nedovoljno široke ulice kako bi prošao gradski prevoz ili kola Hitne pomoći - istakao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, jedan deo Krnjače nije izgrađen na adekvatnoj koti, naime, trebalo je da taj teren bude nasut i onda se ne bi dešavalo izlivanje podzemnih voda. "Važno je da se podvukla crta i da ne sme više da se gradi bez dozvole, prvo što nema uslova da se to uradi, a drugo nije fer prema ostalim građanima Beograda. Veliki je problem okazonjenje, kada je neko gradio na značajnoj trasi javne infrastrukture ili kada zemljište nije vlasništvo onoga ko je podneo zahtev, a sve ostalo je rešivo".

Urbana šuma kao deo ekološke misije

Govoreći o Bloku 37, Stojčić je napomenuo da se još intenzivno razgovara sa građanima i da se traže modeli kako bi svi bili zadovoljni.

Milutina Milankovica, blok 37, buduca zgrada Telenora Blok 37, Novi Beograd / Printskrin: Google/maps

- Postupak je u toku, moramo da dođemo do nekog rešenja. Nadamo se da će rešenje biti takvo da će investitor biti zbrinut na neki od načina o kojima smo razgovarali, a da će građani birati šta da se tu gradi, odnosno ne gradi. Ne možemo da garantujemo nijednoj strani kakav će ishod biti. Ovde se Grad priključio da pomogne, jer u ovom slučaju nema direktne ingerencije. Tu je u pitanju odnos između građana koji to ne prihvataju i investitora koji ima pravo na to po zakonu. Građani su rekli da to ne žele, a mi smo tu zbog građana, pa onda zbog investitora i iskreno se trudimo da dođemo do nekog rešenja i da svi budu zadovoljni - pojasnio je Stojčić.

Kada je reč o linijskom parku, kaže da je Komisija za planove prošle sedmice završila izradu plana detaljne regulacije i nakon usvajanja na sednici Skupštine grada kreće projektovanje i izvođenje radova.

- Jedan deo će raditi "Zelenilo - Beograd", jer ono ima ingerencije nad delom prostora. Krajem jeseni krećemo u izgradnju parka. Napravili smo dogovor da sa tim ne stanemo, jer će linijski park imati pozitivan uticaj na Beograd u smislu saobraćaja i ekologije, te ćemo nastaviti i ka Adi Huji. Čitav slobodan prostor biće pretvoren u urbanu šumu-park nalik Adi Ciganliji. Tako ćemo imati veliki zeleni pojas oko Beograda koji će uticati na ekološku sliku grada - naveo je Stojčić i dodao da je u planu izgradnja šetališta na levoj obali Dunava.

Poznate arhitekte iz svih delova sveta se javljaju jer žele da rade nešto u Beogradu, rekao je Stojčić i dodao kako se vidi da se srpska prestonica dobro i pozitivno razvija.

Video: Koliko trenutno u Beogradu ima divljih objekata?

(Telegraf Biznis/Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Palo zingaro

    26. jul 2021 | 13:06

    Baš me interesuje kojim modelom ćeš da zadovoljiš gradjane da prihvate zid na metar od svojih prozora?!?! Na periferiju odakle ste i došli, ako ikad naštelujete mozgove na gradski način razmišljanja, možda nešto i bude od vas...

  • Djordje

    26. jul 2021 | 14:45

    Ima li neki arhitekta zainteresovan da nam sagradi kanalizaciju mozda??

  • JS

    26. jul 2021 | 14:34

    O čemu priča, ovaj čovek? Opet o prodaji, našeg zemljišta strancima? Pa do kada tako. Hoćemo li da živimo u Srbiji ili prodatoj Srbiji?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>