• 16

Posrednik traži ličnu kartu i ako samo gledate stan? Kupci ne daju JMBG olako, a šta kažu agenti

To nije uvek slučaj, već samo u ovim određenim situacijama

 • 16
agent, nekretnine

Foto: Freepik

Teško je danas zamisliti prodaju/kupovinu nekretnine bez "trećeg" lica, mimo dve strane koje ugovaraju posao. Čak i ako oglasite stan na nekom od besplatnih sajtova koji prodaju sve i svašta, "od igle do lokomotive", veće su šanse da vam se javi neki agent i ponudi saradnju, nego sam klijent.

Jednostavno, posla nikad više, čak i sada kada su letnji odmori. S druge strane, mnogi agenti deluju nezainteresovano, kao da znaju da će svakako ostvariti bonuse na kraju meseca, tj. da će "bar nešto" prodati.

I upravo to se dešava. Stanovi idu stalno, a cene su paprene, barem poslednjih meseci kada je potražnja premašila ponudu, a građevinski materijal drastično poskupeo.

Navala je ogromna, ali i konkurencija. Dobar deo nacije želi da proda/kupi nekretninu zbog izbegavanja agencijske provizije koja iznosi 2 odsto, i koja je značajna posebno ako imate nameru da oborite cenu.

Ipak, treba doći do potencijalnih prodavaca, kupaca, ali i do stručnih agenata.

Njihov posao je, ne samo da "pričaju u nedogled", kako nam se često čini, već da zaista predoče sve vrline i mane stana, da vam ukažu na to koliko je funkcionalan, adaptilan, da li je i kada renoviran i šta je sve sređivano. To je samo ono dodatno, mimo generalnih informacija o poziciji stana, kvadraturi, ceni.

Neki kupci, međutim, kažu da im agent često nije potreban, jer im, zapravo, ne pomaže mnogo u prodaji/kupovini. Ima i onih kojima je to jedini način komuniciranja s drugom stranom i ne žele direktan kontakt.

"Svuda ostavljamo lične podatke, zašto?"

To je pitanje koje nije novo, ali koje sve češće čujemo. Uzimanje lične karte potencijalnog kupca, čak i samo prilikom gledanja stana, jeste pravilo koje ne praktikuju baš sve agencije, ali bi možda trebalo.

agent za nekretnine

Foto: Freepik

Naime, čak i one koje se drže tog pravila, ne koriste ga uvek, već samo u situaciji kada vam pokazuju stan, a da je prodavac u tom momentu prisutan.

- To je naš način da se zaštitimo. Zamislite dovedem vas do tačne ulice i stana, vi pogledate stan, upoznate se sa vlasnikom, rastanemo se, a vi onda odete malo kasnije upravo na ta vrata, pozvonite i dogovorite prodaju/kupovinu bez mene, odnosno agencije koju ste angažovali - priča nam jedan agent iz Beograda.

Drugi kaže da je to praksa koja se mora ispoštovati, ako je vlasnik stana tu (ako stan nije prazan u momentu gledanja), jer bi u suprotnom svaka agencija gubila posao. "Nama je jasno kako ljudi razmišljaju. Zašto bismo plaćali proviziju po 2 odsto, ako možemo da se dogovorimo bez posrednika?", kaže agent i dodaje:

"Verujte da ta norma nije uvedena bez razloga. Takve situacije su se dešavale, a naš je posao da povezujemo dve strane. Šta onda mi imamo na kraju, od čega da živimo, ako povežemo ljude, a ne zaradimo ništa. Nama ime i prezime ništa ne znači, bez jedinstvenog matičnog broja, i zato se traži očitana lična karta".

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Branko

  Zakon nalaže agencijama da legitimiše stranku i pribavi kopiju lične karte stranke /zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma /i čuva podatke u skladu sa zakonom o zaštiti ličnih podataka. A mislim i da je vlasnicima stana-prodavcima mnogo prijatnije kada znaju da osoba koja im udje u stan dala nauvid ličnu kartu I da posrednik ima njene podatke. U protivnom je moguće upada je u stan od strane svakog lica sa ulice bez kontrole... A s'obzirom da će vlasnik stana uskoro imati novac od prodaje stana, mnogim problematičnim osobama to može dati razne ideje... Pa posle zbog 2% ode 100%

  10
  5

  Podelite komentar

 • Danijela

  Zvali smo broj iz oglasa, ispostavilo se da je agencija. Na kraju smo im platili dva posto i mi, a i prodavac. Isplatilo se svima, jer je stan imao puno problema sa papirima koje je angencija sredila.. a prodavac je bio psihicki labilan pa nam je odgovaralo sto nemamo licni kontakt s njim.

  6
  6

  Podelite komentar

 • Marina

  Kad smo prodavali stan došao vrlo čudan lik. Više je gledao naše umetničke slike koje dosta vrede nego stan. Agent je rekao da je neki naš ambasador. Čovek je posle odlaska iz stana dao sve lažne podatke. Agent nam je to rekao. Nije mi bilo sve jedno. I treba da se uzimaju podaci. Meni nije to bio problem kad sam kupovala stan. Nek proveri ličnu kartu što da ne.

  7
  9

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke