Posrednik traži ličnu kartu i ako samo gledate stan? Kupci ne daju JMBG olako, a šta kažu agenti

To nije uvek slučaj, već samo u ovim određenim situacijama

Komentari

 • Branko

  Zakon nalaže agencijama da legitimiše stranku i pribavi kopiju lične karte stranke /zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma /i čuva podatke u skladu sa zakonom o zaštiti ličnih podataka. A mislim i da je vlasnicima stana-prodavcima mnogo prijatnije kada znaju da osoba koja im udje u stan dala nauvid ličnu kartu I da posrednik ima njene podatke. U protivnom je moguće upada je u stan od strane svakog lica sa ulice bez kontrole... A s'obzirom da će vlasnik stana uskoro imati novac od prodaje stana, mnogim problematičnim osobama to može dati razne ideje... Pa posle zbog 2% ode 100%

  9
  4

  Podelite komentar

 • Danijela

  Zvali smo broj iz oglasa, ispostavilo se da je agencija. Na kraju smo im platili dva posto i mi, a i prodavac. Isplatilo se svima, jer je stan imao puno problema sa papirima koje je angencija sredila.. a prodavac je bio psihicki labilan pa nam je odgovaralo sto nemamo licni kontakt s njim.

  6
  5

  Podelite komentar

 • Marina

  Kad smo prodavali stan došao vrlo čudan lik. Više je gledao naše umetničke slike koje dosta vrede nego stan. Agent je rekao da je neki naš ambasador. Čovek je posle odlaska iz stana dao sve lažne podatke. Agent nam je to rekao. Nije mi bilo sve jedno. I treba da se uzimaju podaci. Meni nije to bio problem kad sam kupovala stan. Nek proveri ličnu kartu što da ne.

  7
  8

  Podelite komentar

 • Vu

  Kolega mi je obišao stanove sa agentom zapamtio adrese, po adresama sam došao do broja telefona skoro svi su imali fiksne telefone. Javio sam se obišao našao šta mi odgovara i kupio stan. Pomenutih dva posto zna da naraste i na pet pošto bezobrazni agenti traže keš kao da bi spustili cenu stana. To je tako ili ti prevariš agenta ili agent tebe.

  30
  6

  Podelite komentar

  • Bumerang

   @Vu

   Sve ce ti se vratiti na tvom poslu od kojeg zivis

   8
   5

   Podelite komentar

 • seljak

  Prodavac moze sam da odluci kako ce prodati stan. Moze istovremeno i da angazuje agenciju i da sam trazi kupca. Agencija mora da ima pravilnik u kome predvidja ove situacije i to da prodavac uplati akontaciju i prepusti sav posao agenciji , ako nema novca da se obaveze ugovorom o uplacivanju odredjenog iznosa nakon prodaje ,odnosno da se ugovorom predvidi da prodavac ili kupac moraju da plate proviziju za svaki stan koji kupe ako su informacije o stanu dobili preko agencije. Ove obaveze nema ako su na drugi nacin dosli do tih informacija

  7
  2

  Podelite komentar

 • Agentica

  Drzava je donela zakon. Ko ne postuje agenta koji posteno zaradjuje ni on nece biti ispostovan u poslu koji radi. A sta da pricamo o onim kupcima koji svesno zele da prevare agenta pa zakazu gledanje na adresi a onda otkazu i ko prosjaci idu sami na vrata prodavca. Bedno se ponizavaju

  7
  23

  Podelite komentar

  • ...

   @Agentica

   Ko god moze treba zaobici agente jer je to banda nezajazljiva. Ja sam u jednoj agenciji kaparisao stan, da bi mi posle par dana otkazali, verovatno dobili bolju ponidu

   17
   5

   Podelite komentar

 • Goran

  Ovo je zabranjeno. Odmah da reaguju organi i da zabrane agentima nekretnina da prikupljaju podatke gradjana. Zasto ljudi ne bi smeli da svoj stan prodaju na nacin koji njima odgovara a ne da agent potencijalnim kupcima uzima podatke sa licne karte i ako ih je odveo da pogledaju stan koji se prodaje da ih tako veze za svoju agenciju i da ih onda mozda cak i ucenjuje sa cenom. Gluposti, zasto se ovo dozvoljava, postoji jasan zakon o zastiti podataka o licnosti.

  30
  6

  Podelite komentar

  • Branko

   @Goran

   Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma nalaže agencijama da moraju uzeti kopiju lične karte svakom klijentu, tako da ovakva i razna lupetanja su posledica ličnog zaključivanja i mišljenja a ne poznavanje zakona. (član 17 navedenog zakona)

   5
   5

   Podelite komentar

 • Goran

  Po zakonu o zastiti licnih podataka, oni ne smeju da traze niti uzimaju licne podatke. Da ne pricamo o skladistenju i cuvanju istih. Agencije za prodaju nekretnina i agenti svesno i snamerom krse zakon. Ne intersuje me njihov nacin zastite. Neka smisle neki drugi koji nece ukljucivati prikupljanje licnih podataka. Molio bih da nadlezne izvrsne vlasti odrade svoj posao i sprece ih da dalje prikupljaju podatke.

  27
  4

  Podelite komentar

  • Branko

   @Goran

   Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma nalaže agencijama da moraju uzeti kopiju lične karte svakom klijentu, tako da ovakva i razna lupetanja su posledica ličnog zaključivanja i mišljenja a ne poznavanje zakona. (član 17 navedenog zakona)

   3
   5

   Podelite komentar

 • trkac

  Agencije su cista prevara. Zasto one sluze? Da stavite slike na sajt za prodaju i javi se kupac. Odete do prodavca stana od 200000e i za taj posao dobijete 8000e. Nemaju pravnike, cesto puta agenti skinu ugovor sa neta i prave kupoprodajni. Drugo, sa kupcem dogovaraju jednu cenu, a kupcu govore da je stan skup. Cist tal, prevara. Da li su u agenciji svi zaposleni, uz placanje poreza i doprinosa.Drzava ovu prevaru treba zakonom ga ugasi.

  29
  4

  Podelite komentar

  • Spartan

   @trkac

   ..ko vas tera da angazujete agencije..?..tražite sami..a upravo zbog takvih se i uzimaju licni podaci..verovatno po takvima i hleb ne treba da košta toliko koliko košta..i automehaničar treba da popravlja za džabe..itd..itd..dok naravno ima i raznih "agenata"..proverite prvo da li ima licencu i naravno bonitet firme za koju radi..i angazujete profesionalca i mirno spavate..jer svaka ozbiljna agencija ima i svoju odgovornost..svoju pravnu službu..a to sve možete da saznate pre nego što angažujete istu..tako da vrlo prosto..ko želi da angažuje agenciju..postoje pravila kao i za svaki drugi biznis..a ko ne želi..ne mora..

   5
   23

   Podelite komentar

  • Marina

   @trkac

   Pa nije baš tako. Agent nam je proverio podatke u katastru, napravio ugovor, angažovao notara. A toliko je kupaca doveo i trudio da je svaki dinar zaradio.

   10
   6

   Podelite komentar

  • Mika

   @trkac

   Hleb treba da košta toliko koliko kosta. Auto-mehaničar treba da zaradi 1000 dinara za zamenu poluosovine ili slično. Ali ako te neko pita gde je pekara, ili gde ovde živi auto-mehaničar Žika koji menja poluosovine, a ti mu kazeš "Tu desno iza ugla u ulici...." da li treba da zaradis 5 ili 10% za na konto toga što Žika popravlja tudja kola. Da li to reketiraš Žiku, samo zato sto te je neko pitao gde majsor Žika ima radionicu?

   3
   1

   Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke