• 4

Cela Italija vrvi od kuća za 1 evro: Ima ih svaka regija, a mislili su da se šale

Ovo je dokaz kako dobra kampanja može da unapredi ekonomiju neke zemlje, na širem, ali i lokalnom planu

  • 4
Lipari old town streets, Sicily, Italy, Sicilija, Italija

Foto: Shutterstock

Dugo se priča o kućama za 1 evro, iako je isprva cela kampanja delovala kao šala. Zapravo, diskutabilno je koliko je to bila planirana kampanja: više zamisao jedne italijanske zajednice da unapredi svoje stanje.

U smislu depopulacije "najgore" je bilo na Siciliji, a pre skoro dve godine i CNN je pisao o tome kako gradonačelnik Kamarate, Vinćenco Đambrone, pokušava "godinama da ubedi vlasnike, koji su odavno napustili svoje porodične kuće, da ih tako prazne i porušene besplatno daju prazne pridošlicama".

Tako je demografska slika jednog grada postala važnija od novca, od same ekonomije. Svakako, doseljeno stanovništvo bi vremenom privređivalo, radilo u tom gradu, plaćalo porez, trošilo novac na razne načine - ali je u startu, možda, bilo važnije "oživeti" napuštene italijanske regione koji su delovali depresivno.

Situacija i dalje nije sjajna, mada kampanja ne prestaje da traje i samo se širi. Gotovo svaka regija popularne Čizme ima šta da ponudi. "Ne mogu da podnesem da se ovaj prekrasan, stari, istorijski centar isprazni i propadne. Boli me to", rekao je Đambrone svojevremeno za CNN Travel.

Konkretno Kamarata, nalazi se na oko 60 kilometara jugoistočno od Palerma, na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara. U tom delu Sicilije, inače, vlada usporen tempo života, te ljudi (mladi) traže "izlaz".

 

Previše lepo da bi bilo istinito?

 

U pravu ste, ako se to pitate. Postoji caka, mada ne dovoljno komplikovana da bi one zainteresovane odvratila od kupovine nekretnine za 1 evro u prelepoj Italiji. Naime, kupci se moraju obavezati da će renovirati trošne objekte u koje nameravaju da se usele, a kada dobiju kuću - uplaćuju depozit od 5.000 evra.

Dobra vest je da im grad u kojem kupe kuću taj novac kasnije vraća, kada završe obnovu. Prednost imaju mladi parovi sa decom, a oni koji se odluče baš za Kamaratu, a pritom imaju bebu - dobijaju bonus od 1.000 evra. Barem je tako bilo ranije, pre korona krize.

Stara, napuštena kuća može postati šta god želite: privatni stambeni prostor, apartman, hotel, prodavnica, pa i restoran. Dakle, namena nije bitna. Važno je oživeti određeno mesto.

 

Posebno su Amerikanci zainteresovani za ove kuće, jer i kada ulože "brdo" novca u njih, opet "prođu" jeftinije nego da kupe nekretninu u SAD. Tamo su naročito sada cene na rekordnom nivou. U svakom slučaju, promena nije mala, ali je i sama pandemija promenila želje i navike ljudi. Na sve je dodatno uticala mogućnost rada na daljinu.

Višeznačajni projekat

 

Projekat "Kuća za 1 evro" (1 Euro Houses Project) prvobitno je započeo samo u nekim italijanskim opštinama. Ali, vremenom je spisak mesta koja nude napuštene kuće postajao sve duži.

Ova dugoročna strategija privlačna je onima koji traže jeftina ulaganja u nekretnine u Italiji, s jedne strane, ali i, jednostavno, za vraćanje prestiža italijanskim selima, s druge strane.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Giovanni Costagliola (@archifotografia)

 

Osim toga, pomenuti projekat bi mogao pozitivno da "šokira" italijansko tržište nekretnina, olakšavajući pristup kućama mladim ljudima, kojima je sve teže da reše stambeno pitanje.

Čak i uz niske kamate i povoljne kredite, pa i uz dane štednje, nije lako kupiti svoj (prvi) dom. Cene nekretnina rastu, a plate značajno vairiraju, odnosno padaju.

I na kraju, repopulacija u ovim malim selima takođe promoviše turističke vrednosti zemlje koju je kovid-19 prilično porazio, najpre u zdravstvenom, a onda i u ekonomskom smislu.

Kako bi se poboljšala turistička privreda, staru kuću je moguće pretvoriti i u raskošni hotel ili vilu sa bazenom.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Giovanni Costagliola (@archifotografia)

 

Popularna mesta

 

I sever Italije nudi kuće za jedan evro, i to najviše u ovim delovima: Pijemont, Dolina Aoste, Lombardija, Ligurija. Kada govorimo o centralnom delu zemlje, najviše se traže Toskana, Lacio, Marče, Abruco.

S juga Italije možemo izdvojiti Molise, Pulju, Bazilikatu, zatim Kampaniju, Kalabriju, i to gradove Kandela, Taranto, Albidona, Maida, Rose i tome slično.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Giovanni Costagliola (@archifotografia)

 

Kuće za 1 evro popularne su i na Sardiniji (Romana, Montresta, Nulvi), kao i svakako na Siciliji (Augusta, Bivona, pomenuti grad Kamarata, potom Kanićati, Grote, Itala, Petineo, Salemi, Saponara...).

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nagard

    4. avgust 2021 | 09:16

    Taman migranti da kupe po jednu....

  • Milena

    4. avgust 2021 | 09:54

    Da se nasa vlast setila ovoga pre nekih 10-15 godina ne bi nam sela ostala prazna

  • Zeljko

    4. avgust 2021 | 12:12

    pa nije bas tako, pri kupovini kuce, potpisujete ugovor sa drzavom da u roku 5 godina morate da ih potpuno adaptirate i vasem trosku i u glavnom se radi o kucama u siromasnijim krajevima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>