• 1
 ≫ 

Da li je mudro ulagati u stan za prodaju? "Dali 20.000 €, ali nije po mom ukusu". Gde je greška?

 ≫ 

Obratite pažnju na neke smernice koje će vam sačuvati novac u džepu...

  • 1
Luksuzni stanovi

Foto: Shutterstock

Kada opremaju stan i spremaju ga za prodaju, vlasnici obično zaborave na jedan "mali" detalj, a to je - ukus. Kao što se kaže "sto ljudi, sto ćudi", te tako ako već planirate da uredite nekretninu kako biste je bolje prodali, odnosno po višoj ceni, obratite pažnju na ove smernice.

- Tamo gde je prosečna cena kvadrata 900-1.000 evra, vlasnik je oglasio stan po prosečnoj ceni kvadrata 1.500 evra, jer je uložio silne pare u nekretninu, ali džaba... Ne sviđa mi se enterijer niti raspored prostorija u stanu. To je samo moje mišljenje, ali mislim da bi vlasnici trebalo da urede stan po nekim "univerzalnijim" principima ako žele da se dopadne većini - priča nam jedna Beograđanka (46).

Ima li takvih "principa"?

Zapravo, ima. Šta se nije dopalo našoj sagovornici? To što preovlađuju braon tonovi - počev od ulaznih vrata, preko krupnog nameštaja, pa do detalja poput polica, jastuka. U tom smislu, i preporuka stručnjaka za enterijer jeste da birate svetle, neutralne boje, posebno kada je kvadratura manja, pa prostor treba da deluje veće - barem vizuelno.

- Iz priče prodavca stana sam shvatila da je uloženo dobrih 20.000 evra u nekretninu, a stan se može prodati namešten ili nenamešten. Ipak, postoje elementi koji su ugradni i svakako ostaju (kuhinjska oprema, klizni ormar...). Vidi se da je korišćen izuzetan materijal, počev od pločica na zidovima/podu, tuša u kupatilu, pa do vrata za svaku sobu, bele tehnike... Ipak, braon tonovi zatvaraju prostor, a raspored u stanu je za moj pojam loš - kaže i dodaje:

"Kuhinja je dosta mala da bi u nju stao veći sto sa stolicama, dnevna soba bi takođe mogla biti veća, a dobija se još jedna spavaća soba koja je tolika da u nju jedva staju krevet i ormar".

Luksuzni stanovi

Foto: Shutterstock

Svakako, ovo je samo jedno iskustvo i mišljenje, ali može biti za nauk vlasnicima koji uređuju nekretninu. Mimo svetlih boja, treba imati u vidu da se danas više cene "open space" koncepti - tamo gde je to moguće. Dakle, ako za kuhinju nema dovoljno kvadrata, onda je bolje spojiti je sa dnevnim boravkom.

Manje je nekad više

 

Tako dobijate vizuelno veće i dnevni boravak i kuhinju, a i dovoljno prostora za trpezariju, odnosno sto sa stolicama. Isto tako, kada ulažete u stan za svoje potrebe - to je jedan deo priče, ali drugo je kada investirate namenski za prodaju.

To ne znači da ćete u drugom slučaju ulagati lošije, ali evo nekih potencijalnih grešaka koje vas koštaju novca, a pitanje je možete li ga povratiti.

Na primer, ne želi svaki potencijalni kupac zastakljenu terasu, đakuzi u stanu, tuš s masažerima, ugradnu rernu... Ili bolje rečeno, možda to nije svima prioritet, pa nisu spremni da plate više za nešto što je bila vaša želja kada ste ulagali. Sasvim je dovoljno da stan bude prosečno renoviran da biste ga prodali po malo većoj ceni iznad tržišne, a kupac potom može da "doda ili oduzme" u stanu ono što bi kasnije želeo.

Takođe, greška je veliko ulaganje u nameštaj, jer je to najpre stvar ukusa. Ako prodajete namešten stan, ne znate da li kupcu treba bračni krevet ili ogroman TV, za koji ste možda dali 1.000 evra. Naravno, uvek ga možete prodati, ali ste i tu svakako u minusu, jer roba automatski nije "nova" iako je, možda, nekorišćena.

- Gledala sam razne stanove, pošto sam u procesu kupovine, i dobar deo njih je zaista besprekorno sređen, ali džaba kada mi se ne dopada ili stil ili način na koji su određene prostorije. Kod nekih stanova se vidi da su vlasnici pregrađivali otvoreni prostor, kako bi dobili više prostorija - misleći da će tako lakše prodati stan, ali ne mora da znači. Meni se, recimo, više dopada da imam jednu veliku zonu, nego dve nefunkcionalne sobe - zaključuje ova Beograđanka.

Video: Šta su stanari u obavezi da plate na mesečnom nivou upravniku zgrade?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>