• 9

Šta nas čeka na tržištu nekretnina 2022: Hoće li cene i dalje rasti?

Svi regioni SAD su prijavili pad, samo je na Zapadu došlo do povećanja prodaje kuća: tamo je prodaja u julu porasla 1,9 odsto u odnosu na jun tekuće godine

  • 9
luksuzna kuća vila aprtmani odmor

Foto: Shutterstock

Znamo da se situacija na ključnim tržištima, kao što su SAD, "preliva" na ostatak sveta, a nekretnine nisu izuzetak. Tamo je tokom 2020. i 2021. došlo do naglog porasta cena, u mnogim sferama, a posebno kada govorimo o stanovima i kućama.

Kako će biti u 2022. godini?

Rekordno niske kamate za hipoteku i nedostatak zaliha - američko tržište stanova održavaju snažnim što se tiče potražnje. Cene kuća rastu iz meseca u mesec, obarajući nove rekorde.

Paralelno s tim trendovima, jača tržište rada, kao i štednja u građana koji su, recimo, davali mnogo manje para za putovanja u 2020. Trenutno, situacija je takva da cene jesu jače, ali povoljniji krediti privlače sve više kupaca.

Ovogodišnje tržište stanova je izuzetno snažno, sa velikom potražnjom za stanovima u gotovo svim regijama SAD. Usred ove pandemije, tržište stanova se pokazalo kao "slamka spasa" za vlasnike i glavobolja za kupce. Ponuda je, pritom, standardno niska, a potražnja izvan svojih ustaljenih granica.

Cene rastu i zato što ima dosta kapitala sa strane, zatim zbog jačanja ekonomije u odnosu na početak krize, ali i zarad milenijalaca koji su sve bliže tome da kupe svoj prvi dom. Suprotno tome, ponuda stanova trenutno je na najnižem nivou od 1970-ih godina, kada pričamo o Sjedinjenim Državama.

Da li kupce čekaju bolji dani?

 

Prema statistici, odnosno "pokazatelju tipične inflacije", cene stanova u SAD porasle su 11,3 posto u 2020. godini, ali se očekuje da će rast usporiti na 4,4 odsto 2022. godine. Čak i sada, očekivana prodaja stanova pala je u julu, za 1,8 procenata. To se desilo drugi mesec zaredom.

Kuća, enterijer

Foto: Shutterstock

Svi regioni SAD su prijavili pad, samo je na Zapadu došlo do povećanja prodaje kuća: tamo je prodaja u julu porasla 1,9 odsto u odnosu na jun tekuće godine.

Ako prodaja nekretnina nastavi da opada, prodavci će biti primorani da spuste cene i daju kupcima više vremena i fleksibilnosti pri kupovini stanova/kuća. Izveštaj Realtor-a za avgust 2021. godine ukazuje na to da se tržište menja nabolje - za kupce stanova.

Čini se da se zalihe povećavaju, a kupci bi trebalo da imaju više mogućnosti prilikom kupovine, nego što je to bio slučaj u bliskoj prošlosti. Ovogodišnje tržište počinje da pokazuje znake pomaka po kupce, koji bi na kraju mogao dovesti do uravnoteženijeg tržišta u drugoj polovini godine.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    24. septembar 2021 | 21:14

    Uoamtite, za oko15 do 18 meseci bice svuda krš i lom sa cenama, balon ce da se raspadne i bice daj sta das za investitore i spašavaj se ko moze. Njihovoj bajci se najkasnije za navedeni period blizi kraj.

  • sale kg

    25. septembar 2021 | 08:55

    Materijal dosta poskupeo, radne snage nema a i kvalitet ide na dole...Ovo ludilo mora da stane , dokle da kupujemo Džipove investitorima???? Cene kvadrata uskoro za 30% niže ako smo pametni

  • 534

    25. septembar 2021 | 00:37

    Naslov je šta nas čeka u 2022. Koliko nas zanima tržište stanova u Americi? Premalo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>