• 5
 ≫ 

Kreće akademska godina, a sa njom i masovna tražnja ovih stanova: Paprene cene u top gradovima

 ≫ 

Mesečni zakup ovih dana u Novom Sadu ide do čak 200 evra, a u Beogradu 27 kvadrata izdaje se za više od 300 evra

  • 5
garsonjera

Foto: Freepik

Studenti se vraćaju u amfiteatre, te se garsonjere sada ponovo traže masovno. Ipak, iako deluje da su manji stanovi, zbog manje kvadrature, jeftiniji - činjenica je da garsonjere decenijama unazad drže nivo, a tako će i ostati.

Cene su, posebno za studentski budžet, prilično visoke, a svakako govorimo o većim gradovima gde su fakulteti i o lokacijama oko ovih obrazonih ustanova. Iako studenti ne moraju iznajmljivati stan nadomak fakulteta, većina to čini zbog lakšeg funkcionisanja.

Znajući da su fakulteti uglavnom locirani na atraktivnijim lokacijama - centar grada, ili ako govorimo o Beogradu - potez oko Slavije, Novi Beograd, Voždovac i tome slično, onda se najpre uzimaju u obzir cene garsonjera u tim delovima.

Prema aktuelnim informacijama, jedna garsonjera od 27 kvadrata, a nalazi se na NBG i reč je o novogradnji i luks uređenju, izdaje se mesečno za 320 evra. Takođe, zanimljivo je da se nameštena garsonjera u Krnjači izdaje za čak 200 evra. Otprilike toliko iznosi i standardna cena ovih dana u Novom Sadu.

Otkako je počela pandemija, primetno je i da se ljudi, posebno mlađi, sve ređe odlučuju za život sa cimerom, tj. žele svoj komfor. Vlasnici manjih stanova to primećuju, a tržište je takvo da mogu da drže više cene.

Manje nekretnine generalno prolaze najbolje, te ne čudi što se stambene jedinice od svega 25 m2 na Vračaru iznajmljuju za 350 evra. Naravno, cene ne zavise samo od lokacije, već i od uređenosti.

I kada je reč o stanovima za prodaju, cene su eksplodirale. Nedavno smo pisali o tome da je prosečna cena po kvadratu, na nivou Beograda, sve bliže 2.000 evra, dok je u Novom Sadu iznad 1.000. Mada, sve češće se viđaju nekretnine čiji kvadrat košta od 1.200 do 1.500 evra.

Garsonjere na Banovom brdu takođe imaju jaču cenu, od 170 evra, dok se jedinice od 22 kvadrata, u širem centru Beograda, bez problema izdaju za 160 evra.

Video: Studenjak u doba korone: Studenti željni druženja i zaljubljivanja, nema više žurki po sobama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    28. septembar 2021 | 08:59

    Kreće, kreće! Ali online, uglavnom... A za vezbe je lakse doci na 1 dan nedeljno, nego plaćati stanarinu, sve troskove oko stana i jos svasta sto uz to ide!

  • Student

    28. septembar 2021 | 09:01

    Dok je ovaca biće i vune. Ja sam kupio mesto u studentskom domu tako da sam miran.

  • Gandra

    28. septembar 2021 | 09:00

    Iskreno, malo studenata iz unutrasnjosti moze da priusti da placa oko 500e kiriju zajedno sa rezijom. Zaboravljate na struju, info stan, internet ..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>