• 8

Cene nekretnina u zenitu: Kupili stan za 70.000, sad mogu da ga prodaju za 100.000 €

Od decembra 2020. do oktobra 2021. dosta toga se promenilo

  • 8
Potkrovlje stan enterijer

Foto: Shutterstock

Po svemu sudeći, cene građevinskog materijala kao i nekretnina još neko vreme se neće vratiti na staro. Svi koji sada prodaju/kupuju stan ili ga renoviraju, mogu da posvedoče o tome.

Više puta smo pisali o tome da je na ovaj "problem" dobrim delom uticala korona, odnosno poremećaji u lancima snabdevanja, kao i poskupljenje brodskog transporta.

Jedna Beograđanka je kupila stan na obodu grada za 70.000 evra u decembru prošle godine, a danas može da ga proda za čak 100.000 evra. Tada je kvadrat vredeo oko 1.000 evra, a u međuvremenu je znatno poskupeo.

Ono što, pritom, mnogi zapažaju jeste da u ovom trenutku nije lako kupiti prosečan stan za 100.000 evra u širem/užem centru grada. Postavlja se pitanje i da li se isplati?

Dok cene ne padnu, što se na globalnom nivou očekuje tokom 2022, vlasnici stanova zadovoljno "trljaju ruke" bilo da je reč o prodaji ili izdavanju stanova.

Takođe, majstori nam kažu da ponude daju za maksimum nekoliko dana, jer se cene materijala toliko brzo menjaju, da ni prodavci u radnjama ne mogu da ih isprate.

To se dešava iz dobro poznatog razloga, mimo izazova s lancima snabdevanja, a to je zakon ponude i potražnje: jagma za materijalima je i dalje na vrhuncu, a nestašica je nemimnovna.

Čak i velike trgovinske kuće imaju problem s nabavkom nekih krucijalnih elemenata, kao što su šipke, šarke za ormare, razne komponente, ali i krupni komadi nameštaja, a o čipovima da i ne govorimo.

Koliko se cene kreću uzlazno najbolje vidimo iz primera nekretnina na periferiji, budući da su centar, Novi Beograd, Vračar i tome slično - tradicionalno skupi.

Dnevna soba stan enterijer

Foto: Shutterstock

Ni periferija nije što je bila

 

Međutim, premijum stanovi u Mirijevu, u novogradnji, trenutno vrede do 1.500 evra po kvadratu, premda je neki prosek 1.200 evra. To je svakako skok u odnosu na 1.000 evra, koliko je m2 vredeo do skoro.

I na Miljakovcu je cena po kvadratu premašila 1.000 evra, pa se tek ponegde može naći za oko 900. Cifre idu sve do 1.300/1.400 evra, ako je stan renoviran. Kanarevo brdo beleži još jače cene.

U Železniku su trenutne cene, u proseku od 800/900 do 1.100/1.200 evra, mada svakako ima i skupljih stanova. Iznenađenje su i neke nove zgrade u Borči, gde kvadrat u ovom momentu vredi čak 1.450 evra. Podsećamo, prosečna cena stana u ovom delu grada je 900 evra.

Ipak, više puta smo pisali o tome zašto Borča ima potencijal i kako će se cene tek razvijati u narednim godinama.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pametan

    18. oktobar 2021 | 11:18

    Kupio za 70.000. Sada moze da prodaje isti za 100.000, ali nе može nikako da nađe kupca koji će platiti tih 100.000. Za pola godine, moći će da ga prodaje za 60.000, i opet, pitanje je da li će naći i tada kupca za 60.000.

  • Ana

    18. oktobar 2021 | 09:05

    Stanovi preskupi a mala primanja, zato ce svi u inostranstvo da bi stekli nesto u zivotu....

  • www

    18. oktobar 2021 | 22:46

    Pričam ti priču, čista propaganda. Kao prvo, važna činjenica, cene nekretnina su skočile još pre poskupljenja gradjevinskog materijala i pre poskupljenja ulja, mesa i dr. Razmak izmedju cene koštanja gradnje stana i prodajne cene je ogroman pa gradjevinari i ne osete kada poskupljuje gradjevinski materijal. Niko normalan neće sada stan kupovati a nije dobro ni da se rade vezane prodaje a to je većina trgovine nekretninama. Hoću reci da kod nas najviše obrta ima tako što se prodaje već posedovani stan i kupuje drugi. I ja sam mislio prodati moj stan i dodati novca da kupim veći i na boljoj lokaciji. Naravno odustao sam, samo pratim oglase ali neću ni moj stan da dajem u prodaju.Tu bih dobio jer prodao bih ga malo skuplje nego što sam ga platio,ali izgubio bih na kupovini drugog. Po oglasima 90% punuda su vrlo neozbiljne cene.Većina njih tj tih 90% neće nikad prodati stan za te pare,oni se drže one APP( ako prodje,prodje). Oglasi su besplatni pa ih ništa ne košta da lupetaju cene.Ko je ozbiljan taj snizi cenu i proda ali takvih je malo.Takav stan ode za par dana,a večina se prodaju po pola godine, godinu dana a neki i dve godine. Svi su na gubitku,i gradjevinci jer znam da novi stanovi se loše prodaju,cene su nerealne.Agencije gube jer nema prometa pa ni njihove provizije.Gledam kad se pojavi neki dobar stan u oglasima, njega zgrabi da oglašava 10 agencija. Jake cene rentiranja će izgleda oterati i ovo malo omladine da beži iz Srbije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>