• 18
 ≫ 

Borča više nije ribarsko naselje: Gradnja cveta na levoj strani Dunava, cena veća bar 30%

 ≫ 

IT sektor u Srbiji napreduje, a Borča bi mogla postati njegov "dom". Samim tim, dobila bi bolju reputaciju i privukla više stanovnika

  • 18
Borča panorama Printskrin: Google Maps

Jedno od beogradskih naselja - danas urbano, a nekada ribarsko - pretenduje da postane savremeni industrijsko-tehnološki i inovacioni centar, te doprinosi tome da Srbija bude lider u regionu iz navedenih oblasti. Borča trenutno broji oko 70.000 stanovnika.

Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu, investicija koja ima za cilj da privuče visokotehnološke kompanije iz Kine i celog sveta, nadomak je realizacije, a to će se odraziti i na stambeni bum koji se, zapravo, već uveliko dešava. Naime, na celoj levoj strani reke Dunav novogradnja je u porastu.

Logika koja se krije iza tog trenda je vrlo jasna: Beograd se neprestano širi, Borča je relativno blizu centra grada, a osim toga, postaje sve modernija i snabdevenija, što svakako privlači sugrađane. Trebalo bi da "ugosti" brojne uspešne kompanije, te će njihovim zaposlenima biti lakše da budu blizu posla.

Osim toga, Borča je vremenom postala bogatija za razne prodavnice, zelenu pijacu, tržne centre, velike trgovinske lance, hale za proslave, mnogobrojne druge maloprodajne objekte, ordinacije, teretane, salone lepote. Borča je ogromna, i danas podeljena na nekoliko kvartova: Borča 1, 2, 3, Borča Greda, Stara Borča i Crvenka.

Pupinov most, saobraćaj, IT dominacija

Iako udaljena oko 13 km od jezgra prestonice, Borča je dobro povezana sa njim, posebno ako idete kolima. Kada nema gužve na "Pančevcu", do Knez Mihajlove možete stići za oko pola sata. Nedavno smo pisali i o bumu nekretnina u Pančevu, u koje se sada sele mnogi Beograđani.

S druge strane, na popularnost ovog beogradskog naselja svakako je uticala izgradnja Pupinovog mosta, kao i otvaranje tržnog centra, a skoro pa jednako se grade i kuće i stanovi. Takođe, roditelji dece ne moraju da brinu, jer Borča ima tri osnovne škole, što je takođe važan faktor prilikom donošenja odluke - gde kupiti stan.

IT sektor u Srbiji napreduje, a Borča bi mogla postati njegov "dom". Samim tim, dobila bi bolju reputaciju, pošto je godinama unazad ne krase naročito pohvalni epiteti. Ipak, oni koji žive u Borči - zadovoljni su. Kažu da se živi mirno, vojvođanski, dok su, s druge strane, nadomak Beograda, odnosno centra.

ključ od stana Foto: Freepik

Kvadrat dostigao 1.000 evra

Kada je reč o stambenom pitanju, cene u Borči su porasla sigurno 30-ak odsto u poslednje vreme. Tačnije, do pre nekoliko godina kvadrat je koštao 700 evra, a sada već iznosi od 850 do 1.000 evra. Ali, imajte u vidu da je ovo prosek - cene značajno variraju od dela do dela Borče.

Stan od 50-ak m2 prodaje se za svega 35.000 evra u Borči 3, ali zato u urbanijem delu naselja - malo veći stan možete platiti čak 80.000 evra. Ko se davnih dana odvažio da se nastani u Borči, a ubuduće želi da proda svoju nekretninu, doneo je pametnu odluku. Procena je da će kvadrat dostići čak 1.500 evra.

Možda nije najadekvatnije poređenje, ali prisetimo se kako je Novi Beograd izgledao pre samo nekoliko decenija. Potom, sa rastućom gradnjom firmi, centara i visokih stambenih zgrada - ovaj deo naše prestonice postao je jedan od najskupljih i najtraženijih.

Takođe, kada govorimo o Borči, cena ara se duplirala i sada ide do 4.000 evra, zavisno od toga da li se plac nalazi ovčanskog ili zrenjaninskog puta; ali, imajte u vidu da je prenamena zemljišta - u građevinsko - neophodna, jer je većina registrovana kao poljoprivredno.

stan, terasa Foto: Freepik

Prodaju se stanovi, ali zanimljive i kuće

Tokom pandemije je naročito postalo jasno koliko je svima važno da se izoluju, pronađu mir negde u prirodi, ili koliko je lepo imati vikendicu, kuću sa dvorištem. To je podstaklo i trend izdavanja kuća u ovom delu grada, takođe i u Ovči, Krnjači, a prednost je to što su naselja i udaljena i pristupačna.

Takođe, traže se kuće za kupovinu, mada su stanovi u fokusu. Novogradnja je svakako primamljivija od starogradnje (obično je potrebno dodatno ulaganje), i zato broj interesenata raste. Naime, ponuda je široka, ali utoliko pre treba dobro da pogledate nekretninu i razmislite pre kupovine.

Obratite pažnju na električne instalacije, vodovodne cevi, stolariju, keramiku. Takođe, ako se selite porodično, gledajte da ste što bliže Dunavu ili u nekom mirnijem delu Borče, mada je celo naselje generalno mirno u odnosu na mnoge druge beogradske kvartove.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixx

    19. maj 2021 | 09:15

    Cvata gradnja a cvetaju i fekalije... 🤢🤮

  • Ilija Cvorovic

    19. maj 2021 | 08:46

    Sve ovo govori o odlasku mladih ljudi iz ostalih krajeva Srbije, napustanju manjih sredina a sela su odavno vecinom napustena.

  • Coas

    19. maj 2021 | 09:59

    Zato ni vikendom ne mozes da prodjes zrenjanincem od guzve.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>