• 6

Kako se danas bira stan u Beogradu? Ima i onih koji prvo gledaju parking i kladionicu

Prosečna cena kvadrata u prestonici, prema podacima RGZ-a, i dalje iznosi oko 1.980 evra

  • 6
Nagradjena garaza Obilicev venac

Foto: Telegraf.rs

Prema podacima jednog domaćeg sajta za nekretnine, prosečna cena stambenog kvadrata u Beogradu, u novogradnji, iznosi oko 2.270 evra, dok Republički geodetski zavod (RGZ) govori o cifri od 1.981 evro. Kada je reč o starogradnji, tu je prosek oko 1.820 naspram 1.460 evra, što je podatak RGZ-a.

Sve u svemu, cene nisu znatno skakale u poslednjih nekoliko meseci, ali jesu značajno porasle u odnosu na prepandemijske godine.

Taj trend bi, možda, mogao da splasne tokom 2022. godine, kako je najavljeno svuda u svetu, a pre svega u SAD, ali teško da će jagma za stanovima u srcu Srbije naglo prestati. Stanovi se traži iz dana u dan, dok se Beograd rapidno širi po svojim obodima.

Ipak, uprkos ogromnoj potražnji, a nešto slabijoj ponudi u odnosu na to - zbog čega rastu i cene, kupci biraju. Neće bilo šta. Ima neobičnih zahteva, a prioriteti su se tokom godina menjali.

Gde parkirati?

 

Tako je ovo pitanje postalo jedno od suštinskih ako živite u prestonici. Gotovo da je postalo nemoguće naći parking mesto u nekim delovima grada, kao što su centar, Zvezdara (Bul. Kralja Aleksandra), Palilula, zatim Vračar. Sve i da platite mesečnu pretplatu, opet morate da "jurite" mesto svaki dan u nekoliko krugova, što je mnogima kao kamenčić u cipeli. Kupci danas, dakle, sve češće biraju stambenu lokaciju u odnosu na parking. To je postala veoma važna stavka u Beogradu, budući da se i broj automobila duplirao u 2020, u odnosu na period od pre 10 godina. Pre godinu i po dana, bilo ih je oko 650.000.

Zabava za velike

 

Verovali ili ne, do nas je došla informacija da ima i onih koji biraju stan u odnosu na to gde se nalazi najbliža kladionica. Zapravo, ova mesta su čak postala orijentir prilikom objašnjavanja, te je tako nedavno u ponudi bio stan za izdavanje s oglasom: "Kompletno namešten, topao i ekonomičan lep stan na vrlo lepoj lokaciji u Borči, u glavnoj ulici, iznad kladionice ***". Prema podacima iz januara ove godine, u Srbiji ima više od 33.000 automata i preko 2.000 kladionica. Još jednom podsećamo da ovakva mesta ne smeju da se nalaze nadomak osnovnih škola, te tako stižemo i do treće stavke...

Kladionica, kladjenje

Foto: Shutterstock

Porodična oaza

 

Beograd ima sve više mladih porodica koje u njemu traže utočište, pa roditelji kada kupuju stan, najpre gledaju blizinu obdaništa, škole, ali i prodavnica, domova zdravlja. Tome je donekle doprineo i brz tempo života, te se ceni blizina svega što nam je potrebno i neophodno, a s druge strane - bitna je i bezbednost dece, koja u ovom slučaju ne moraju da idu prevozom sama, ako su dosta mlada i nesigurna u snalaženju u saobraćaju.

Šoping? Što da ne!

 

Ekspanzija tržnih centara ili većih trgovinskih lanaca, po principu "sve na jednom mestu", doprinela je atraktivnosti nekih lokacija za stanovanje. Mimo toga, danas se u Beogradu sve više prave "gradovi za sebe", odnosno inovativni kvartovi osmišljeni tako da uopšte ne morate da ih napuštate - sve imate unutar njih. Blizina dobro opremljenog šoping mola svakako da utiče na cenu stanova u njegovoj blizini, a kupci ih cene jer tako štede vreme i ne moraju mnogo da putuju da bi se snabdeli. Pritom, kako molovi rade svaki dan, do 22 sata uveče, praktično su vam uvek dostupni šta god da vam zatreba.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    24. oktobar 2021 | 08:39

    Bira se po kovčaniku, a većina gradjana može samo da sanja..

  • Pal

    24. oktobar 2021 | 09:52

    Meni su Tito i roditelji obezbedili kuću. Malo se treba strpiti i nekada tu i tri generacije žive, ali sve je bolje od parka. Od ove plate se može ponekad okrečiti, zameniti sijalica ili ofarbati kapija, a o kupovini nekretnine razmišljaju samo lopovi i oni koji su napolju stekli. Od 300 evra plate se kredit za drva ne uzima, a ovde o stanu pričamo. I da nam banke ne zelenaše, za ratu od plate jednostavno nema.

  • Snoopy

    24. oktobar 2021 | 08:46

    Za kladionicu i nije teško, realno su već na svakom ćošku

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>