• 0

Evropljani štedeli, masovno kupuju nekretnine: Na drugom kraju sveta uvode porez da "ohlade" tržište

Nakon što je pandemija "ugušila" veći deo svetske privrede, domaćinstva su počela više da štede

  • 0
nekretnine Foto: Freepik

Nema sumnje da su tržište nekretnina, i građevina kao industrija, bili jedni od najprofitabilnijih sektora tokom pandemijske 2020, ali i ove godine.

Doduše, iako je ekspanzija u jednom momentu bila prisutna svuda, na globalnom planu, onda je došlo do izvesnih "razilaženja". Konkretno sada, kuće u Kini se prodaju po ceni ispod proseka, dok nekretnine i dalje cvetaju širom SAD i Evrope.

Evropska centralna banka (ECB) upozorava da će se potražnja za stambenim nekretninama u evrozoni verovatno zadržati za visokom nivou i ubuduće, da ovaj sektor je dodatno ojačao usled pandemije. To će, dodaje banka, otvoriti pitanje dostupnosti stanova za domaćinstva s manjim prihodima.

Nakon što je pandemija "ugušila" veći deo svetske privrede, domaćinstva su počela više da štede, a neke porodice - posebno one imućnije - odlučile su da usmere štednju ka kupovini nekretnina. Krizna vremena su, inače, "pogodna" za čuvanje bogatstva u zlatu ili nepokretnoj imovini.

Iz te kalkulacije proizilazi da se stopa štednje domaćinstava duplirala na početku pandemije, a u prvoj polovini ove godine - zadržala se blizu nivoa od 20 posto, što je uveliko nadmašilo pretpandemijske procente koji iznose 12 do 13 posto. Rezultati ankete govore da je oko 44 posto neto štediša navelo kako želi da ostavi "sa strane" dovoljno novca za neku vrednu kupovinu, misleći na nekretninu ili automobil. ECB dalje navodi da su bogatije porodice po tim uglavnom mislile na stambenu jedinicu.

S druge strane, Kina bi trebalo da usvoji predlog o uvođenju poreza na stambene nekretnine, te da tako "zakoči" diskutabilne kupovine, čime bi se obuzdao rast cena. To su poručili stručnjaci iz državnog instituta.

Kina sneg Foto: Tanjug/AP

Peking je rešio da stane na put rastu cena nekretnina, pa je tako prošlog meseca najavljen "pilot porez" na nekretnine u nekim regijama, podseća Rojters. Porez bi, naime, povećao troškove držanja nekretnina, ograničio bi zaradu firmi za razvoj nekretnina, ohladio bi vruće tržišne cene stambenih jedinica, koje su u prošlosti bile nedostupne građanima s nižim primanjima.

- Stanovi služe za stanovanje, a ne za špekulacije - napisao je Ma Jiantang, čelnik državnog razvojno-istraživačkog centra, u tekstu objavljenom u Narodnom dnevniku, službenom glasniku kineske Komunističke partije.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>