• 1

Agencije doprinose paprenim cenama? "U ugovoru 1.500, a prodaju za 2.000€ po kvadratu"

Najčešće pritužbe na rad agencija u Hrvatskoj odnose se na naplatu provizije za posredovanje, od obe strane, a takođe ima i neregistrovanih posrednika

  • 1
agent za nekretnine

Foto: Freepik

U Hrvatskoj se u poslednje četiri godine, stvara "balon" u svetu nekretnina koji bi uskoro mogao da pukne, a značajnu ulogu u njegovom kreiranju imaju i agencije za nekretnine koje podilaze prodavcima.

Zbog toga, dodaje se, opada poverenje klijenata u posrednike, a samim tim i promet nekretnina, realizovan kroz angažovanje agencija. O ozbiljnosti situacije govore i brojke koje pokazuju rast broja pritužbi na rad agencija.

Na to je svoje kolege upozorio Dubravko Ranilović, predsednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK (Hrvatska gospodarska komora), na 33. Forumu poslovanja nekretninama, koji se održao u sredu, piše Poslovni dnevnik.

- Svi znamo šta se događalo u krizi 2008, nakon što se izduvao hrvatski balon nekretnina, i koliko dugo je to trajalo. Danas imamo situaciju da je "vreme prodavaca", zbog inflacije raste promet jer ljudi žele da imaju neku trajnu vrednost te kupuju nekretnine, pa se kolege dodvoravaju prodavcima, obećaju im prodaju po nerealnim cenama i pitanje je koliko i naša struka naduvava balon - kaže.

Takođe, dodaje, pitanje je kada će ova inflacija podstaći rast kamata i usporiti promet nekretnina. "Na nama je da se ponašamo odgovorno i jasno kažemo da svaka nekretnina ima svoju vrednost".

Izuzetno štetna praksa

 

Ranilović kao problem vidi i praksu utaje poreza na promet nekretnina, kroz smanjene iznose kupoprodaje u ugovorima, u čemu učestvuju i agenti.

- Toga ima manje u Zagrebu, a najviše u Dalmaciji, gde smo imali slučajeve da su prodavali kvadrat za 2.000 evra, a pisali 1.500 evra u ugovoru, samo da bi smanjili porez. Posrednici učestvuju u tome, umesto da upozoravaju svoje klijente da krše zakone. Zbog toga nemamo ni realnu statistiku - kaže ovaj stručnjak iz Hrvatske i dalje napominje da je česta i nelojalna konkurencija.

Najčešće pritužbe na rad agencija odnose se na naplatu provizije za posredovanje, od obe strane, a takođe ima i neregistrovanih agencija, stranih agencija, nelojalnih rivala i kaznenih dela poput dvostruke prodaje nekretnina, otkriva Lada Košuta Vukić iz Komisije za pritužbe Udruženja pri HGK.

Dnevna soba stan enterijer

Foto: Shutterstock

- Nažalost, često se susrećemo sa situacijom da bez potpisanog ugovora agencije traže naknadu za posredovanje i time uslovljavaju mogućnost razgledanja nekretnine. Imali smo slučaj poljske državljanke koja je tek pri uknjiženju shvatila da je njena nekretnina prodata još jednom kupcu - priča Košuta Vukić.

Dešava se i to da agenti, u borbi za klijente, pribegavaju i fizičkom uklanjanju oglasa. Stoga je, osim bolje regulacije, potrebna i edukacija klijenata, kako bi naučili da prepoznaju nelegalne posrednike.

- Iako je hrvatsko tržište nakon karantina iz 2020. sada nešto "življe", u 2021. neće biti dostignut promet iz 2019. godine - smatra Ranilović. Ističe da je zemljotres u centru Zagreba smanjio promet nekretninama za 50 posto, a za 12 posto na nivou celog grada.

Iznenađenje je, piše hrvatski portal, promet nekretnina na obali, odnosno porast od čak 45 posto kada je reč o građevinskim zemljištima. Pritom, jedna petina prometa nekretninama utemeljena je na kupovini koju obavljaju stranci: kupuju Slovenci, Nemci, Austrijanci. Takođe ima i kupaca iz Švedske, pri čemu je promet veći 60 odsto.

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>