• 2

Kvadrat u Delta sitiju je 30€, ali ipak ima dug: Zašto su Afrikanci pazarili od Miškovića pa prodali Matiću?

Prihod od prodaje koristiće će se za smanjenje duga

  • 2
Juznoafricki fondovi u Srbiji, trzni centri, novac

Ilustracija: Nikola Jovanović

Tržni centar "Delta siti" prešao je u ruke Kompanije MPC Properties, čiji je vlasnik biznismen Petar Matić. Matić je ovaj šoping mol pazario od kompanije Hyprop Investments.

Podsetimo, još pre pet godina, regionom se brzo pronela vest da je kompanija Delta holding Miroslava Miškovića prodala tržne centre Delta siti u Beogradu i Podgorici.

Tada, bilo je pomalo neobično što je taj šoping izveo južnoafrički fond Hiprop investment. A to je bio samo početak njihovog širenja na ove prostore. Pominjala se cifra od 202,8 miliona evra. Od toga 127,8 miliona evra bila je cena beogradskog šoping mola, a crnogorskog 75 miliona.

Nova cena međutim, nije objavljena iako se spekuliše da je vrednost transakcije veći od 120 miliona evra.

Hystead Limited sa sedištem u Velikoj Britaniji, u većinskom je vlasništvu južnoafričkog fonda za ulaganja u nekretnine (REIT) Hyprop Investments,  a o prodaji  Delta sitija u glavnom gradu Srbije rekli su:

- Prodaja je sada završena, a novčani prihodi od prodaje su primljeni. Neto prihod od prodaje koristiće će se za smanjenje duga - navodi Hyprop u saopštenju.

Hyprop je još u septembru naveo da je Hystead zaključio ugovor o prodaji svog indirektnog udela u srpskoj kompaniji Delta City 67, koja je vlasnik Delta City Mall-a, podružnici u stopostotnom vlasništvu holandskog Centurion Venture Capitala Balkans Real Estate BV. Kupoprodajna cena uključuje glavni bankarski dug od 71 milion evra koji je osiguran imovinom i vlasnički dug od 44 miliona evra.

Na dan 30. juna prosečna ponderisana mesečna najamnina po kvadratnom metru nekretnine iznosila je 29 evra, a bruto površina za iznajmljivanje iznosila je 29.767 kvadratnih metara.

Neto poslovni prihod Delta City 67 za godinu koja je završila 31. decembra 2020. iznosi 8 miliona evra.

Ko su prodavci?

 

Hiprop investment je vlasnik 11 ekskluzivnih tržnih centara širom Južne i podsaharske Afrike, a transakcija sa Delta tržnim centrima im je bio prvi izlazak sa afričkog tržišta.

Delta siti

Foto: MPC

Hiprop je vlasnik 60 odsto ovih centara, a preostalih 40 odsto Homsted grupa, koja zastupa vlasnike nekretnina, pre svega u Americi. Njen suvlasnik je jedan od direktora u Hipropu.

Da bi ušli u posao preuzimanja oba Delta Sitija, dve kompanije su formirale ofšor zajedničko preduzeće i to u Londonu, tako da šoping molovima sada upravlja firma Histed. Ta firma upravlja i ostalim njihovim šoping molovima u jugoistočnoj Evropi, koji su kupljeni kasnije u Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj.

Odmah posle pazarenja u Srbiji, Južnoafrikanci postaju vlasnici lanaca tržnih centara u Hrvatskoj, kada je prodat koncer Agrokor.

Kako je Telegraf Biznis pisao ranije, otkako su se pojavili, za afričke fondove govorilo da su kompanije koje su gladne rizika, ove akvizicije su ih odvele u dug, koji je rezultirao sniženjem rejtinga kod bonitetne agencije Mudis.

Upravo zato se odavno spekulisalo i da Hiprop investment izlazi iz vlasništva beogradskog Delta sitija. Što se ispostavilo kao tačno. 

Video: 10 šoping zamki u koje upadamo: Didroov efekat tokom Crnog petka može finansijski da vas unakazi

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    3. decembar 2021 | 10:34

    Pa da posto je u Delti kvadrat 30 a kod Matica u Uscu 27 onda ce sigurno da poprave dugove.

  • JO

    3. decembar 2021 | 14:12

    Mogu li da kupim 10 kvadrata? Po 35.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>