• 1

Trend koji bi mogao da zaživi i kod nas: Ovakav tip nekretnine "pogurala" je pandemija

Kako je ove godine postalo očigledno da će se kod mnogih rad na daljinu zadržati kao trajno rešenje, tako je nastala i potreba za pronalaženjem idealnog mesta za rad

  • 1
posao, laptop, kućna kancelarija

Foto: Freepik

U moru namena koje možemo pripisati stanovima za izdavanje, našao se i jedan novi trend na tržištu, koji je zaživeo upravo zbog pandemije i karantina.

Prelazak na masovniji rad od kuće, globalno gledano, bio je okidač za formiranje nove kategorije u svetu nekretnina, a to su apartmani za rad.

Tokom 2021. je postalo jasno da se isplati izdavati stan u te svrhe, a zašto baš ove godine? Zato što su radnici u 2020. još uvek radili od svoje kuće, tražeći idealni način da taj rad bude smislen i produktivan.

S druge strane, finansijska neizvesnost je navela mnoge da otkazuju i jedinice za  stanovanje, a malo ko je razmišljao o zakupu apartmana za rad. Oni imućniji radili su iz hotela, a neki i iz kafića (kada su radili), kako bi imali mir i izolaciju.

Kako je ove godine postalo očigledno da će se kod mnogih radnika, tj. u brojnim kompanijama - rad na daljinu zadržati kao trajno rešenje, tako je nastala i potreba za pronalaženjem idealnog mesta za rad (po mogućstvu blizu kuće).

Takozvani poslovni apartmani mogu biti bolje rešenje i za vlasnike, jer ne treba da ulažete kao u nekretninu za stanovanje, što svakako ne znači da jedinica ne treba da bude opremljena. Ali, umesto moderne kuhinje, sa velikim, klasičnim elementima - dovoljno je da nabavite, recimo, indukcionu ringlu, mali frižider, mikrotalasnu rernu.

Svakako, ovakvi stanovi jesu vrsta nepokretnosti koja može služiti i za stanovanje, te u tom slučaju - stan bi morao biti kompletno sređen. Trend je posebno zaživeo i zbog dolaska stranih kompanija u Srbiju, ali i digitalnih nomada.

rad od kuće

Foto: Freepik

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, ovakav tip apartmana razlikuje se od običnog stana, i izdaje se kao nezavisna kategorija u prometu nepokretnosti, premda ne donose promet kao klasični tipovi nekretnina, i to treba imati u vidu.

S pravne strane, takođe treba napraviti rez u smislu da se ovakav tip stana ne može finansirati iz sredstava stambenog kredita, te uključuje skuplje komunalije i veći porez. Tretiraju se kao "poslovni prostor", te ne podrazumevaju ni povraćaj PDV-a, kao što je slučaj s kupovinom prvog stana.

Imajte u vidu da se situacija komplikuje i ako želite da prenamenu poslovnog apartmana - u stambeni prostor, tako da su to cake o kojima treba voditi računa.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BGTStanovnik

    7. decembar 2021 | 08:23

    Mi sa trenutnim cenama u Beografu jedva da mozemo i jedan stan da placamo i to nas nekoliko, zamisli jos jedan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>