• 2

Jedan porez pri kupovini stana je 43 evra po kvadratu, drugi 172: U čemu je razlika i kako vi da zaradite?

Sigurno ste upoznati sa tim da je jedan od najvećih troškova prilikom kupovine stana upravo PDV

  • 2
Potkrovlje stan enterijer

Dom po mom ukusu / Foto: Shutterstock

Kupovina stana danas je veći novčani izdatak, i zato je vrlo važno da se dobro informišemo koja sve prava imamo pri kupovini nekretnine, odnosno da li nam država garantuje neku vrstu olakšice.

Potrebno dobro promisliti i sagledati sve ponuđene opcije. Često potencijalni kupci nisu svesni koji sve troškovi ih čekaju pre dobijanja ključeva. Međutim, ostim troškova postoje dve stavke koji kupci često mešaju i pored svega što pročitaju.

Reč je o porezu na prenos apsolutnih prava i porezu na dodatu vrednost (PDV). Telegraf Biznis je više puta pisao  kako da ostvarite pravo na jedno, a kako na drugo. Ali i kako mogu  da vam isti odbiju.

Prema saopštenje Republičkog zavoda za statistiku i broju izdatih dozvola ove godine, građani Srbije se najviše odlučuju za stanove od 72 kvadrata. Zbog toga možemo to da prikažemo na osnovu dvoiposobnog stana u Beogradu.

Porez na prenos apsolutnih prava

 

Iako bi ovaj iznos trebao da plati prodavac, u praksi ovaj trošak snosi kupac, dok ga za to ovlašćuje prodavac. Olakšica kada je u pitanju ovaj porez jeste da su njega oslobođeni kupci prvog stana. Zakon u tom slučaju propisuje da je prodavac u obavezi da plati taj porez. On iznosi oko 2,5 odsto od vrednosti stana. U ovom slučaju to bi bilo oko 43 evra po kvadratu.

Porez na dodatnu vrednost (PDV)

 

Sigurno ste upoznati sa tim da je jedan od najvećih troškova prilikom kupovine stana upravo PDV. Novi Zakon predviđa da ukoliko niste kupovali nikakvu nekretninu od 1. jula 2006. godine i ovo vam je prva imate pravo na odlobađanje od poreza. Naravno, da bi se to ostvarilo morate ispuniti nekoliko propisanih uslova.

PDV iznosi oko 10 procenata vrednosti stana, što bi za pomenuti stan iznosilo 172 evra po kvadratu.

Šta vam je potrebno od papira

 

Kupac može da podnese pismeni zahtev Poreskoj upravi 30 dana od potpisivanja i overe kupoprodajnog ugovora. Taj pismeni zahtev se zove RFN Obrazac-Zahtev kupca prvog stana na refundaciju.

Uz taj zahtev neophodno je da dostavite:

- original izvoda iz matične knjige rođenih

- overen kupoprodajni ugovor od strane notara

- original uverenja o državljanstvu

- fotokopija lične karte kupca koja mora biti overena od strane ovlašćenog lica kao dokaz da kupac ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije

- fotokopija kartice na kojoj se jasno vidi broj tekućeg računa kupca

- izjava kupca da se radi o kupovini prvog stana overena kod notara

- potvrda od lokalne samouprave da nemate nekretninu u svom vlasništvu od 1. jula 2006. godine.

Ukoliko se i drugi ukućani odluče na povraćaj PDV-a, filijali je potrebno i da dostavite:

- izvodi iz matične knjige rođenih

- izvod iz knjiga venčanih (za supružnika)

- uverenje o državljanstvu

- fotokopija lične karte

- potvrda o prebivalištu

- uverenje da se na članove domaćinstva ne vodi nijedna nekretnina od 1.07.2006. godine.

Skandinavija enterijer uređenje dizajn stan minimalizam

Foto: Shutterstock

Šta posle podnošenja zahteva?

 

Nakon što prikupite i predate sva potrebna dokumenta, poreski inspektor je zadužen da proveri da li su ista validna, tj. da su svi uslovi za povraćaj poreza ispunjeni. Inspektor takođe određuje iznos novca koji će vam država refundirati.

Ukoliko ste ispunili sve uslovi, u roku od mesec dana bi trebalo da bude sačinjeno krajnje rešenje o povraćaju poreza, a 15 dana nakon što dobije rešenje kupac može da očekuje isplatu novca na svoj dinarski račun.

3 situacije kad mogu da vas odbiju

 

Međutim, to nije uvek slučaj.

Da ne biste došli u neprijatnu situaciju, na vreme se upoznajte sa načinom na koji funkcioniše tržište, ali i šta vas sve čeka ukoliko želite da kupitestan na kredit.

Кupac prvog stana, kako su objasnili iz Poreske Uprave za Telegraf Biznis, ne može da ostvari pravo na refundaciju PDV  ako svi članovi ne žive na istoj adresi.

U prevodu, porodičnim domaćinstvom kupca prvog stana smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja prihoda kupca prvog stana, supružnika, dece, kupčevih roditelja, sa istim prebivalištem kao kupac prvog stana.

Dakle, neophodno je da su svi članovi porodičnog domaćinstva za koje se traži povraćaj PDV-a prijavljeni na istoj adresi kao i kupac u trenutku zaključenja ugovora o prodaji (osim ako zaista ne žviite sami).

Na primer, ako kupujete stan od 60m2 sa vašim supružnikom, imate pravo na povraćaj PDV za 40m2 + 15m2 za vašeg supružnika. To znači da preostaje samo 5m2 za kojih ne možete da povratite već plaćen PDV.

Ono što je važno da imate na umu jeste da ukoliko refundirate PDV za bilo kog člana porodičnog domaćinstva (15m2 za svakog člana) on neće imati pravo da u budućnosti povrati PDV prilikom kupovine sopstvenog stana.

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ali

    9. decembar 2021 | 20:42

    A zasto su u opste ovako veliki porezi kada kupujes kucu ili stan gde treba zivot da provedas..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>