• 0
 ≫ 

Ovo se nije desilo 15 godina: Prosečna kuća vredi više od 300.000 evra

 ≫ 

U Velsu je došlo do najvećeg rasta cena, koje su skočile za 15,8% u odnosu na isti period prošle godine

  • 0
Brick house, kuća, cigle

Foto: Shutterstock

Tržište nekretnina je značajno uznapredovalo tokom 2020. i 2021, ali ne samo u pogledu cena, već i kada je reč o tipu objekta, materijalima, dizajnu, ekonomičnosti.

Tako je, recimo, rastući trend ovih dana kuća koja se pravi brzo i lako. Jedna takva napravljena je za svega 12 sati, a ima 100 kvadrata i odlično je rešenje za one koji ne mogu da kupe nekretninu.

I dok nekim gradovima, poput Frankfurta, Toronta, Hongkonga i Minhena, preti "pucanje balona", zbog rekordno visokih cena, nije mnogo bolje ni u Velikoj Britaniji.

Naime, prosečna vrednost kuće u toj državi u decembru je dostigla rekordnu cenu od 254.822 funti ili 303.000 evra, pokazali su podaci britanskog "Nationwide".

U pitanju je britanska finansijska institucija i najveće građevinsko društvo na svetu, sa više od 15 miliona članova. Prosečna vrednost kuće je, dodaje se, veća za 23.902 funti (28.500 evra) nego u januaru ove godine, što je najveći skok još od 2006. godine.

"Nationwide" predviđa da će se rast cena usporiti sledeće godine i upozorava da će "usporavanje biti možda i jače zbog širenja omikrona", piše BBC. To je zanimljivo zapaženje, imajući u vidu da naši stručnjaci ne vide trend usporavanja još neko izvesno vreme.

- Omikron soj bi mogao da dovede do usporavanja ukoliko dođe do slabljenja na tržištu rada - rekao je glavni ekonomista u "Nationwide", Robert Gardner, i dodao da "i ukoliko ekonomija ostane jaka, više kamatne stope će verovatno doneti uticaj hlađenja na stambeno tržište".

U Velsu je došlo do najvećeg rasta cena, koje su skočile za 15,8% u odnosu na isti period prošle godine. U Londonu se rast cena usporio u odnosu na decembar 2020, pošto su se vrednosti popele za 4,2 odsto.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari