• 3

Cene nekretnina će rasti i ove godine: Naše komšije posebno tragaju za "sigurnom novogradnjom"

Poslednjih meseci svedoci smo rastućeg trenda tražnje nekretnina, što između ostalog, utiče na veće cene

  • 3
Zgrada s bazenom

Foto: Shutterstock

I u Hrvatskoj, kao i kod nas, cene stanova i kuća ne prestaju da rastu. Zapravo, tako je trenutno u celom svetu.

Ipak, kako je rekao Ivan Varat, vlasnik jedne boutique agencije za nekretnine u Hrvatskoj, realno je očekivati da će ponuda u jednom trenutku zadovoljiti potražnju, te da će inflacija uzrokovati rast kamatnih stopa što će usporiti i rast potražnje.

Inače, specijalnost boutique agencija je fokusiranje na klijenta i efikasnost u celom procesu kupoprodaje nekretnine. On je za Poslovni.hr rekao da je potražnja za stambenim nekretninama koja se trenutno dešava u Hrvatskoj - rezultat nekoliko faktora.

- Prošli smo šest godina recesije od poslednje velike krize 2008. godine i u tom periodu se vrlo malo gradilo, što je dovelo do manjka ponude. Kada smo, napokon, 2015. godine izašli iz recesije, ponuda jednostavno ne može zadovoljiti potražnju - kaže Varat.

Potražnja se, dodaje, još uvek konstantno povećava zahvaljujući rekordno niskim kamatnim stopama na stambene kredite. "A tu je i APN, državno subvencionisanje kredita za mlade do 45 godina. Zbog zemljotresa je dodatno poraslo interesovanje za stanove u sigurnim novogradnjama".

- I na sve to, inflacija i niske kamatne stope na štednju još više motivišu ljude da novac sa računa u bankama investiraju u nekretnine - istakao je ovaj hrvatski stručnjak.

Takođe, kako kaže, tržište nekretnina je uvek aktivno jer postoje neplanirane životne situacije koje utiču na potražnju: rođenje deteta, razvodi, smrt ili starost, zbog čega se menjaju potrebe i kriterijumi za stambene nekretnine.

Varat napominje i da je "balon" u domenu nekretnina pojam o kojem se sve češće govori, ističući da se pojam balona nekretnina odnosi na neosnovani i brzi rast cena, nakon kojeg zbog raznih faktora, dolazi do naglog pada cena, do tzv. "pucanja balona", što dovodi do sloma određenog tržišta.

- Postoji rizik da se dogodi mračni scenario i da tržište nekretnina doživi nagli slom - zaključuje.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    2. februar 2022 | 09:02

    Ne rastu cene već novac gubi vrednost.

  • mima

    2. februar 2022 | 09:54

    Nece, vec padaju u gradu gde zivim,,,,,,,,,

  • V8

    2. februar 2022 | 11:41

    Ne znam samo ko će više da kupuje te bezkorisne nekretnine a dažbine sve veće..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>