• 0

Srce Njujorka ponovo cveta: Najviše se traži tip stana koji je u Beogradu najteže prodati

Miler je napomenuo da gradsko stambeno tržište zaostaje oko šest do devet meseci za onim što se dogodilo u predgrađima

  • 0
Menhetn Brooklyn Bridge Bruklinski most Foto: Shutterstock

Nekretnine na Menhetnu se vraćaju i cvetaju. U 2021, cene su bile blizu rekordnih, a prodaja veća nego što je bila u poslednje tri decenije, pa i više.

Velika jabuka je bila teško pogođena na početku pandemije. Cene su pale, a prodajna aktivnost je usporila. Ali, Menhetn se vratio još snažniji 2021. godine.

Srednja prodajna cena stana ili kondominijuma u 2021. porasla je 7% u odnosu na 2020, na 1.125.000 dolara, što je druga najviša cena u 32-godišnjoj istoriji izveštaja.

Podatke su prikupile kompanije Douglas Elliman i Miller Samuel, a prenosi CNN.

Cene na Menhetnu su dostigle vrhunac 2017. - na 1.140.000 dolara. Snažan učinak je znak da se ljudi osećaju bolje zbog života u gradu, rekao je Džonatan Miler, predsednik i izvršni direktor Miller Samuel.

Kako je dalje naveo, boljitak je takođe usledio zbog povećane stope usvajanja vakcine na početku 2021, što je poslalo signal da je bezbedno biti u gradu i da je prodaja krenula.

Miler je napomenuo da gradsko stambeno tržište zaostaje oko šest do devet meseci za onim što se dogodilo u predgrađima. "Grad sada radi ono što su predgrađa uradila pre njega, a to je cvetanje".

Ali, za razliku od tržišta širom zemlje koja imaju rekordno niske zalihe, zalihe Menhetna su u skladu sa istorijskim normama. Međutim, Miler ne očekuje da će taj nivo ponude trajati. Visoka prodajna aktivnost na Menhetnu je sada podstaknuta kupcima koji se utrkuju da zaključe ugovore, dok su kamate na hipoteku još uvek niske, odnosno dok dodatno ne porastu.

Očekuje se da će se tržište zaoštriti, te da će sa sobom doneti više cene i nagli pad inventara. Tokom protekle decenije, prodaja većih i skupljih stanova - onih sa četiri spavaće sobe ili više - porasla je dvostruko više od bilo kog drugog stana, navodi se u izveštaju.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>