• 18

Posetili smo fabriku gde prave najjeftinije a najslađe kuće: "Kompletno srpski proizvod, useljenje za 10 dana"

Modularni objekti iz Vrčina - od ideje do useljenja za samo dve nedelje

  • 18
Arhimod modularne kuće Foto-montaža: Nikola Anđić

Otkako smo pisali o kućicama koje su napravljene po jedinstvenom modelu u Srbiji, našoj redakciji stalno stižu uputi o ceni i kvalitetu iste.

U našoj zemlji i dalje traje pomama za placevima, a gotovo na svakom pedlju može se videti neka gradnja. Glavna prednost nekretnina o kojima konkretno pišemo je što se prave brzo i lako, povoljnije su od konvencionalnih, i možete ih postaviti maltene svuda. Svakako, cena igra važnu ulogu.

Milomir Ćurčić iz kompanije Arhimod ugostio je nas je u fabrici gde prave objekte koji su spremni za useljenje za desetak dana.

Videli smo i jedan koji se sprema za "Sveti Stefan". Za ove kuće se raspituju iz celog sveta a vlasnik je dobio i ponudu da proda udeo kompanije.

Ipak, otkriva za naš portal, njegova kompanija je kompletno domaći proizvod i trudiće se da tako i ostane uprkos ponudama stranih investitora za kupovinu većinskog paketa firme.

Kako nam objašnajvaju, useljenje u novi dom ili vikendicu je po sistemu ključ u ruke.

"Princip ovakve gradnje takođe podrazumeva da u svakom momentu imate mogućnost naknadnog proširenja već izgrađenog prostora bez rizika od oštećenja ili kvarenja postojećeg dizajna. Takođe, vaš jednom sagrađen objekat možete u budućnosti preneti na bilo koju drugu lokaciju u roku od par dana ili renovirati i promeniti njegov kompletan dizajn isto tako, u roku od par dana", objašnjava nam.

Pored stambenih objekata, i vikendica ili bungalova za odmor, Arhimod gradi i višenamenske komercijalne objekte većih kapaciteta, poput turističkih kompleksa, vrtiće, škole, staračke domove, hotele, kolektivne centare, mini tržne centre, kafiće...

Kako ističu, objekti su građeni od kvalitetnih materijala, moderni su, dugotrajni, energetski efikasni i visoko su bezbedni.

To pokazuje test otpornosti na zemljotres koji su sproveli. Preciznije, procena bezbednosti pokazuje da objekat prelazi 9, 5 Rihtera.

"Nemci koji su zainteresovani za kupovinu, vršili su i testiranje našeg proizvoda, naveli da to treba da nam bude prioritet. Kako su oni ustanovili, 9, 5 Rihtera je izdržovst objekta. Dakle, ovu kuću nije moguće srušiti. Ukoliko se desi klizište ona može da "ode", ali neće joj se ništa desiti".

A sve je počelo zapravo kao ideja za potrebe objekta koji bi mogao da bude hotel s pet zvezdica.

"Radili smo istraživanje ko najviše posećuje takve hotele i uvideli da je to četvoročlana porodica, u 70 odsto slučajeva. Uspeli smo da projektujemo da u kućici boravi takva porodica 10 dana, a da bude komforno", navodi naš sagovronik.

Kuća se sastoji iz nekoliko elementa: Spavaća soba, krevet na izvlačenje. Ukoliko je manja porodica, odnosno dva člana, ovo može da bude kuća za svakodnevni život.

"Jedini smo na tržištu Srbije koji rade modularne, montažne kuće. Moguće je da razmontirate kuću i prebacite kuću gde vam odgovora. Odnosno kada se selite da je nosite sa osbom".

Na pitanje o ceni po kvadratu, Ćurčić podseća da je skočila cena sirovina što je poskupelo sve građevinske materijale, zbog toga je i ova kuća po kvadratu već izašla na 600 evra sa montažom.

"Naše su usluge projektovanja i montaže. Kompletno ključ u u ruke. Kupatilo je kompletno opremljeno. Rasveta.. Potrebno je samo uneti nameštaj. Mi projektujemo i temelj, a kupac izrađuje", dodaje on.

A posle koliko vremena od zahteva je gotov posao?

"Ukoliko imamo sav materijal, i ako nisu specifični uslovi, posebne obloge i sl. kuću možemo da uselimo za 10 dana. Malo i vreme da nas posluži... Objekat dolazi 70 - 80 odsto zavšen na teren", kažu u kompaniji.

Pri većim narudžbinama, istovremeno montiraju tri kuće. To znači tri kuće u proseku za 15 dana.

Ovaj projekat ističe se i po tome što je 100 odsto srpski proizvod. Vlasnik nam navodi da imaju prednost oni partneri koji imaju domaće sirovine ili proizvode. Preciznije, srpske firme koje zadovoljavaju sve evropske standarde, poput Mirković panela, Alin kompanije, Tri leca...

"Imamo 100 odsto srpski proizvod, domaći izum. Ništa nemamo sa strane. Kao kompanija smo ponosni na to što bez bilo kakve bojazni možemo da se pojavimo i na nemačkom tržištu, koje je parametar za kvalitet, i ispunićemo sve njihove stanrade. Srbija treba da teži svom proizvodu jer imamo i znanje, kapacitet i pamet to da ispunimo i ne treba da nam budu uzor neke druge zemlje. Mi to isto možemo, ako ne i bolje od njih", dodaje on.

"Radio sam u mnogim državama širom sveta. Svaki dan dolaze nam ovde stranci, a prva predrasuda je da "idemo u Srbiju jer je jetfino". To im mi ne dozvoljavamo, već pokazujemo da treba da kažu da dolaze ovde jer je kvalitetno", priča nam Ćurčić.

Stranci ne dolaze samo da bi kupili kuću, već i da ponude veći posao. Kako nam otrkiva sagovornik, jedna španska kompanija je ponudila da otkupi većinski paket kompanije.

"Nećemo to. Želimo da ovo ostane naš proizvod, iako je često na domaćem terenu najteže", zaključuje on.

Planiraju za dalje kompletno novu fabriku, gde bi zaposlili još do 50 ljudi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bdbd

    19. februar 2022 | 13:19

    Moderni radnički kontejner.

  • Nikokoko

    19. februar 2022 | 13:25

    Preskupo. Zidana i drvena montazna su 450eur sa temeljom krljuc u ruke i mnogo bolje od kontejnera koji je 600 bez temelja

  • 😮

    19. februar 2022 | 12:19

    Нисмо видели,где су куће?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>