• 5
 ≫ 

"Pusti ta vaša rešenja, možeš li ti meni da središ ove tabele": Otkrivamo kako se menja najunosnija industrija

 ≫ 

Bez bespotrebnog papira, bez komplikacija i nepregeldnih tabela - svedoci smo da se jedna od najstarijih a najprofitabilnijih industrija menja pred našim očima

  • 5
Uroš Đaković RealPad

Foto: Aleksandra Čolić

Nekretnine i građevinska industrija su sektori koji su najunosniji, međutum, pojedini njihovi poslovi funkcionišu kao i pre 20 godina. Tvrdoglavo, ova industrija "cigle i maltera" i dalje se oslanja na ogromne tebele.

Tek u poslednje vreme startapi koji digitalizuju ovu oblast vrednu skoro 10 biliona dolara, dobijaju šansu.

Jedan od takvih PropTech platformi je Realpad, evropski dobavljač softvera za stambene investitore, Uroš Đaković, regionalni direktor za Balkan govori za Telegraf Biznis na čemu tačno trenutno rade.

Uroš je diplomirani ekonomista, koji je svoju karijeru počeo u jednoj od najvećih domaćih kompanija a uporedo je razvijao svoj startap Beohost.

Iskustvo u PropTechu kao i njegovom fokusu na digitalizaciji Real Estate industrije, spojilo ga je sa firmom Realpad.

Ukratko, kaže nam Uroš, bave se pružanjem usluga, tj. softvera koji digitalizuje proces za one koji grade stambeno poslovni kompleks. Napravljen je i poseban kutak za kupce, pa više ne može da se dogodi kao nekada da se jedan stan proda više puta.

Naš sagovornik ističe da softver donosi veliku uštedu u vremenu, kao i greškama, odnosno sprečava ih. Dodatno automatizacija donosi veću transparentnost.

Trenutno su prisutni u 13 zemalja, a cilj im je da se pozicioniraju na balkanskom tržištu.

  • Na Balkanu se nalazi veliki broj kompanija koji se fokusiraju na izgradnji stambenih i poslovnih kompleksa, i gledaju kao da smanje troškove da li je to vaša šansa?

- Dosta se menja trend, sve je više onih koji žele da digitalizuju svoje poslovanje. Retko ko je do sada ulagao u startape poput našeg, ali i to se konačno menja -  kaže Đaković za naš portal istiući da je ritejl obimna a najmanje digitalizovana industrija.

Uroš Đaković RealPad

Foto: Aleksandra Čolić

A kako je sve počelo?

- Napravili smo prvo tablet aplikaciju koju, na prvi pogled je lepo imati, ali nije bila neophodna. Jedan kupac nam je rekao: "Borim se sa 20 exel tabela, možete li to da mi rešite?". I rešili smo, digitalizovali smo taj deo i gomilu foldera stavili u jedan sistem, onda smo rešenje ponudii šire i sada dupliramo prihode. Jednostavno, rešili smo gorući problem investitoraima, kaže nam.

  • Kako funkcioniše u praksi?

- Tržište nekretnina i građevinska industrija uopšte predstavljaju jednu od najvećih privrednih grana u Srbiji, međutim može se reći da je stepen njihove digitalizacije još nizak.

Transformacija ovog sektora je neophodna i predstavlja neiskorišten potencijal. Navike korisnika i brzina u traženju informacija su se promenile i treba ih uskladiti sa širokim dijapazonom poslova uz ovo tržište, pre svega sa projektovanjem, kupovinom, iznajmljivanjem, gradnjom, dizajniranjem i upravljanjem stambenom i poslovnom imovinom.

Upravo Realpad predstavlja jedinstvenu bazu podataka skladištenu na „klaudu“ namenjen je korisnicima u vidu aplikacije kao korisnički portal, ali i kao sistem upravljanja koji koji je predviđen za građevince.

CRM modul je srce i mozak ekosistema, čuva i upravlja svim upitima, kontaktima, zalihama, transakcijama i ugovorima, podržava i upravlja timom prodaje.

Značaj naše aplikacije ogleda se i u tome što korišćenjem našeg CRM-a, Exel tabele idu u zaborav i korisnik kompletno digitalizuje svoje poslovanje.

  • Šta to tačno znači?

- Prikupljanje potencijalnih klijenata, upravljanje zalihama jedinica, upravljanje poslovima (plaćanja, dokumenti, prilagođene promene) i izveštaji. to je ukratko.

Aplikacija za tablet je front-end interfejs koji omogućava prodajnim timovima da predstave projekte na dobro uređen, moderan i estetski način. Povezana je sa CRM-om i omogućava prodajnim agentima da automatski generišu i šalju ponude potencijalnim kupcima u pokretu.

  • Koja je korist za krajnjeg kupa stana?

- Upravo je to još jedan od benefita koji investior kao korisnik našeg softvera može pružiti svojim kupcima. Ukoliko uzmemo primer iz e-coomerce gde se uglavnom kupuju znatno jeftinije stvari od stana, vi kao kupac imate mogućnost da transparentno pratite svaki korak i aktivnost vaše poružbine. Korisnički portal je korisnički interfejs gde klijent može da pronađe informacije o kupovini uključujući plaćanja, ugovore i drugu dokumentaciju.

Krajnji kupac ima svoj kutak u sistemu, ali osnovna prednost je kompletna transparentnost, od rezervacije, plaćanja, dinamike... Ceo proces kupovine mu je olakšan. Ne mora da se brine ni o čemu.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>