• 24

"Posle dve godine sam saznao da je stan pod sporom": Srbin proživljava najveću agoniju svakog kupca

Muškarac je treći vlasnik, a od prve kupovine, vrednost stana je uvećana za 30 odsto

  • 24
Enterijer soba kuhinja pare novac evri Foto: Shutterstock

Kupovina nekretnine oduvek je bila borba živaca uključujući bezbroj pitanja, poput - da li imam sve papire, da li je stan uknjižen, postoji li neka "začkoljica" u ugovoru koju niste pročitali i slično. I baš kada se čini da ste sve uradili kako treba, desi se nešto neplanirano. Jedno takvo iskustvo podelio je korisnik Reddit-a, koji već nekoliko dana prolazi kroz pravu agoniju.

Naime, sasvim slučajno je saznao da već dve godine postoji spor oko njegovog stana.

"Godine 2020. sam kupio stan od bračnog para, kompletno renoviran, sve overeno kod javnog beležnika, sa klauzulom intabulandi i zaštitom od evikcije i dugo u Katastru video sebe samo u zabeležbama da sam novi vlasnik po ugovoru o kupoprodaji. Sredinom 2022. konačno sam upisan kao vlasnik 1/1, ali i video zabeležbu, datuma 6 dana iza datuma upisa, da je stan pod sporom", napisao je on, šokiran saznanjem.

Naime, "clausula intabulandi" je izričita i strogo formalna izjava volje zemljišno-knjižnog prethodnika da pristaje na uknjižbu ili predbeležbu, dok "zaštita od evikcije" znači da prodavac odgovara za sve pravne nedostatke prodate stvari.

Kako dalje objašnjava autor ispovesti, tuženi je bio vlasnik od koga ga je bračni par kupio i renovirao, a zatim mu ga prodao.

"Tuženi je godinama izdržavao ujaka i ujnu koji nisu imali dece. Ujna je preminula 2014. godine, a on je od ujaka 2018. godine dobio stan po osnovu Ugovora o doživotnom izdržavanju", piše Reddit korisnik.

Godinu dana kasnije, prema njegovim rečima, ujak je preminuo, a tuženi je naredne godine prodao stan. Objašnjava i da je bračni par koji je kupio stan uvećao njegovu vrednost za oko 30 odsto pre nego što su mu ga prodali.

"Desetak dana pre prodaje stana meni (2. prodaje po redu), pojavio se brat ujne tuženog, preminule 2014. godine i tražio upis 1/2 mog stana po osnovu nasledstva kao bračne tekovine svoje sestre. Tužilac traži da se poništi ugovor o doživotnom izdržavanju i 1/2 mog stana upiše na njega, bez obzira na dve prodaje između i bez obzira na značajno uvećanu vrednost stana", pokušao je da objasni autor kroz šta prolazi.

Sada se susreće sa dilemom da li će ga "zaštita od evikcije" u ovom slučaju zaista i zaštiti, ili će pak u slučaju da tuženi dobije spor, morati da, da polovinu stana.

"Obzirom da je vrednost stana značajno uvećana, da li se u slučaju da tužilac dobije spor, može tražiti da prvi vlasnik njemu isplati vrednost stana u trenutku prve prodaje, umesto upisa 1/2 stana sa sada značajno uvećanom vrednosti? Da li se tuženom tek tako može poništiti ugovor o doživotnom izdržavanju?", upitao je korisnik za savet na grupi.

Vrlo brzo su se javili i drugi korisnici, koji su istakli da je najpametnije da kontaktira advokata i ne čeka da dobije poziv.

"Novi strah "otključan". Zamisli tako kupiš stan, sve procese ispoštuješ, uredno platiš pretpostavljam i pojavi se tako neko. Nadam se da će sve biti u redu".

"Mislim da nema šta brat da traži, ujak je jedini naslednik ujne. Ako je ujna potpisala ugovor o doživotnom izdržavanju, onda sva njena imovina pripada izdržavaocu. Ako nije potpisala, onda pripada ujaku. Moja tetka je doživotno izdržavala moju babu, ali nije potpisala ugovor, te smo i mi imali pravo nasledstva. Nije joj bilo baš pravo", napisao je drugi korisnik.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    10. septembar 2022 | 21:37

    Pa za ćega služi javni beležnik i katastar ?

  • Vladimir

    10. septembar 2022 | 23:02

    Da je sreće da smo prava država pa da brat od ujne dobije po prstima, plati sudske troškove i svojom slobodom emotivnu bol koju je naneo savesnom kupcu. Onda ovakvih ,,Besnih Burgija,, ne bi bilo. Mogao bi da traži odštetu jedino od izdržavaoca Ujaka koji je dobio stan tim putem. Čak i ako dokaže da nije ispunio uslove ugovora, sestru, koja je u momentu smrti imala muža, nije mogao da nasledi nikako.

  • bach

    10. septembar 2022 | 21:03

    Angazuj advikata, ako si tkz savesni kupac , a vidim da jesi, onda je tvoje ptavo jace i apsolutno u odnosu na naslednike….

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>