• 0

Zavirite u plutajući luksuzni hotel, ali na nebu: Švedska kompanija gradi jedinstven cepelin

Kompanija planira da ovim "vazdušnim brodom" stigne do udaljenog Severnog pola

  • 0
OceanSky, Norge, letelica, Severni pol

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Norveški istraživač Roald Amundsen preleteo je Severni pol u vazdušnom brodu po imenu Norge 1926. godine, što je ujedno bio i prvi zvanični ovakav put.

Skoro jedan vek kasnije, ova avantura mogla bi da bude ponovljena zahvaljujući švedskoj kompaniji OceanSky Cruises, koja prethodnih nekoliko godina radi na razvoju letećeg broda "lakšeg od vazduha", koji će moći da leti danima do nekih od najudaljenijih lokacija na svetu.

Prvobitni "vazdušni brod" Norge napravljen je u Italiji od ojačanog aluminijuma prekrivenog gumenim materijalom, unutar kojeg se nalazi ogroman balon napunjen vodonikom.

Pa, kada će biti predstavljen "OceanSky"? Zepelin je dug skoro 100 metara, a pokreću ga četiri propelera i može neprekidno da leti.

Vizija je u suštini da "vazdušni brod" bude plutajući luksuzni hotel, početni renderi pokazuju potencijal za panoramske prozore, prostranu kabinu, dnevni i trpezarijski prostor, pa čak i bar na brodu. Prilično luksuznije od onoga sa čime je Amundsen raspolagao.

Za razliku od aviona, kabina vazdušnog broda neće biti pod pritiskom, što znači manje buke, i najbolje će raditi tokom niskih i sporih letova.

Kako prenosi Forbes, kompanija je sklopila partnerstvo sa iskusnom kompanijom za putovanja i jahting Pelorus. Zajedno, imaju za cilj da "uvedu novo doba putovanja bez traga kako bi otključali i dobili pristup nekim od najudaljenijih i pažljivo očuvanih delova sveta".

Prvi čarter planiran je za 2024. a cena će se kretati od 200.000 dolara (oko 190.000 evra). Za Pelorus iskustva, cene će varirati u zavisnosti od zahteva i razvoja paketa.

- Ekspedicija na Severni pol namenjena je putnicima koji žele da dožive Arktik na jedinstven način, a istovremeno da doprinesu razvoju održivog putovanja - rekao je Karl-Oskar Lavascek, osnivač i izvršni direktor kompanije.

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>