• 57
 ≫ 

Dobra vest za sve podstanare u Beogradu: Rusi prestali da dolaze

 ≫ 

Sve je manje upita za najam stana od strane Rusa u Beogradu, kaže sagovornik Telegraf Biznisa i ističe da to znači da se ne očekuje novi talas

  • 57
Stanovi, kirija, rusi, Beograd Foto-Ilustracija: Shutterstock, Printskrin: Google maps

Dobra vest za sve oni koji iznajmljuju stanove u Beogradu, jeste da se izgleda pomama Rusa smanjila. Kako saznaje Telegraf Biznis, gotovo da je potražnja sa njihove strane, za kvadratima, nestala. 

Podsetimo, dolazak Rusa i Ukrajinaca potpuno je poremetio naše tržište nekretnina, jer su nesavesni stanodavci uvećali kirije i koristili to za višestruki profit. Pojedinima su cene stanove skočile i troduplo. Međutim, situcija se sada menja.

Agenti za nekretnine u poslednje vreme dobijaju manje upita, navode da jedva da dobijaju pozive od Rusa a da se odnose na potražnju stanova  za iznajmljivanje.

Činjenica jeste da i dalje u Beogradu ima Rusa, kao i Ukrajinaca, i nema indicija da se vraćaju u matične zemlje (bar ne još), ali su očigledno već našli odgovarajući smeštaj, a novog talasa nema. Pri, tom, kako kaže sagovornik našeg portala - ne očekuje se novi talas. 

- Posle pika u tražnji koji je bio sredinom oktobra tražnja od tada sve više pada i trenutno je na minimalnom nivou ako uzmemo period u prethodnih 6 meseci. Ovo je posledica toga da je većina Rusa koja je došla već pronašla smeštaj, a novih talasa u dolasku nije bilo, što ne znači da se neće desiti novi talas u narednom periodu - rekao je za Telegraf Biznis, izvršni direktor kompanije City Expert Miloš Mitić.

Kako je ranije Mitić objasnio za naš portal, postoji način da se stanari svakako zaštite od stanodavaca koji neumorno uvećavaju cenu kirije. Kako nam je naveo, ugovor je imperativ.

"Ugovor sa jasnim definisanim članovima i odnosima između zakupodavca i zakupca jeste jedan vid zastite, s tim sto zakupac na osnovu tog ugovora ne može da reši brzo svoj trenutni problem, već može da tuži vlasnika za kršenje nekog od definisanih članova iz Ugovora o zakupu, čime ulazi u sudski spor koji može da traje dugo", kaže Mitić.

U većini evropskih zemalja stanovi se izdaju posredstvom agencija koje vode računa o tome da porez i svi ostali troškovi budu plaćeni. S druge strane, ako u rentiranom stanu nastane šteta, polise osiguranja to nadoknađuju.

Šta se dešavalo na srpskom tržištu nekretnina?

Inače, ukupan obim novca na tržištu nekretnina se uvećao za 10 odsto, dok je učešće stanova u ukupnoj količini novca iznosio 57%.

Prodato je više stanova u starim zgradama nego u novim. U Beogradu je 69% stanova plaćeno gotovinom i 31% bankarskim kreditima. U Beogradu, u odnosu na treci kvartal prošle godine, cena kvadrata povećana za 21% u starim zgradama i 10% u novim.

Najveći rast cena stanova u novogradnji bio je na Novom Beogradu 29%. Opšrinije možete videti i u postu našeg ranijeg sagovornika na temu nekretnina,Uroša Đakovića.

Đaković nam je pričao o startapu na čijem je čelu koji se koristi na tržištu nekretnina, radi se o tablet aplikaciji. 

"Na prvi pogled je lepo imati, ali nije bila neophodna. Jedan kupac nam je rekao: "Borim se sa 20 exel tabela, možete li to da mi rešite?". I rešili smo, digitalizovali smo taj deo i gomilu foldera stavili u jedan sistem, onda smo rešenje ponudii šire i sada dupliramo prihode. Jednostavno, rešili smo gorući problem investitoraima, kaže nam Đaković.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    12. decembar 2022 | 17:17

    Ne odredjuju Rusi cenu vec stanodavci koji koriste dolazak Rusa da podignu kiriju.Eto, u jednoj recenici imate ko to radi i zasto.Kao sto imate brojna poskupljenja koja se pravdaju "ratom u Ukrajini".To nije razlog vec izgovor.Rat u Ukrajini je poceo u februaru 2014. posle drzavnog udara.

  • Marko

    12. decembar 2022 | 16:32

    E ovako (pod predpostavkom da je to tacno sto pisu) svim nasim stanodavcima koji su terali nas narod iz stana samo da bi ga izdavali (a pritom podkradali i ruse) zelim da te iste stanove godinama ne uspeju da izdaju,samo da im bude trosak sto ce placati racune u peaznom stanu,to im zelim jer nase ljude teraju,a bracu ruse podkradaju,to su zaluzili da bude,olos polvarena,koristoljubivi materijalisti.Velika cast izuzecima i njima kapa dole

  • Vapaj

    12. decembar 2022 | 16:34

    Od cega 85% ljudi da kupi stan kad jedva ima leba da kupi mvj pokvarenu😡

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>