• 0

Masovno se vraćaju roditeljima, jedno pitanje pokrenulo lavinu: Da li svom detetu "naplatiti rentu"?

Neki slede stav "Moja kuća, moja pravila", čak iako je njihovo odraslo dete bliže brojci 40, nego 18. Drugi su, možda, popustljiviji...

  • 0
Podstanari, stanodavci

Foto: Shutterstock

Mnogi Amerikanci, pripadnici tzv. generacije milenijalaca, vratili su se svom porodičnom domu, nakon što je inflacija uzela maha i dovela do naglog skoka troškova.

Blumberg je već pisao o tome kako se mlađi ljudi, uzrasta od 20 i nešto do 40-ak godina, u sve većem broju ponovo useljavaju kod roditelja, jer su cene kirije paprene, a ekonomija sve neizvesnija.

Otprilike jedan u četiri milenijalca živi sa svojim roditeljima, pokazuje Pollfish istraživanje, sprovedeno na 1.200 ljudi za potrebe sajta PropertyManagement.com.

Ova generacija je, inače, poznata i kao "Petar Pan", zbog trenda odlaganja stvari "za kasnije", kao što su brak, osnivanje porodice, podizanje kredita za rešavanje stambenog pitanja itd.

Međutim, njujorška agencija se u svom novom članku sada bavi jednim drugim pitanjem: procenat mladih koji žive sa roditeljima porastao je na nivo koji nije viđen još od Velike depresije, te da li roditelji sada očekuju da im deca "plate" za boravak/stanovanje ili pomognu oko računa?

Neki slede stav "Moja kuća, moja pravila", čak iako je njihovo odraslo dete bliže brojci 40, nego 18. Drugi su, možda, popustljiviji, ali u najmanju ruku očekuju da će dete na neki način finansijski doprineti, tj. učestvovati u kućnom budžetu.

Drugim rečima, jasno je zašto se deca vraćaju porodičnom domu, ali to ne znači da plata treba da im služi kao "džeparac".

stan

Foto: shutterstock.com

Erin Louri, kolumnista Blumberga, kaže da ona ohrabruje roditelje da traže novac od svoje dece, i dodaje: "To što je još jedna osoba u kući, ne znači da će promeniti cenu vaše rate ili kirije, ali će povećati budžet za komunalije i hranu".

S druge strane, čak i kada roditelji imaju svoj dom, te nemaju navedene rashode, Louri smatra da je važno da se osigura odgovornost, kao vrednost kod "dece".

- Velikodušni roditelji bi mogli da vrate akumuliranu mesečnu stanarinu svojoj deci, jednog dana kada budu spremni da opet odu od kuće. Bez obzira na razlog, razgovor o plaćanju stanarine treba da se desi pre nego što se dete vrati kući. Roditelji ne moraju da navedu razlog zašto će naplaćivati kiriju, ali bi moglo biti od pomoći da daju neki kontekst tome - ističe.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>