• 6

Kupatilo za 100 evra, kuhinja 40, a dnevni boravak 160 evra: Top naši saveti kako da sami renovirate stan

Da li ste spremni da sami krenete u avanturu renoviranja?

  • 6
Renoviranje stana pre i posle Foto-ilustracija: Shutterstock

U ovo vreme štednje, ideje i saveti kako da sačuvamo nešto novca sa strane, ili barem da umanjimo trošak, uvek su dobrodošli.

Cene nekretnina su "divljale" tokom sada, već prošle 2022. godine. Naše je dodatno poremetio dolazak Rusa i Urajinaca pa su cene zakupa stanova otišle troduplo. Zbog toga smo vam izdvajali sve opcije koje mogu da vam pomognu da vaš dom zablista, ili da od starog napravite novi.

Evo nekoliko ideja koje ste naročito voleli da čitate na našem portalu proteklih meseci.

Kuću na Voždovcu staru 60 godina renovirala, sad izgleda kao iz kataloga

Iako ovaj stan deluje kao da je upravo predstavljen u najnovijem časopisu "skupih nekretnina", te da je za njegovo uređenje bilo potrebno mnogo stručnjaka, radnika, hiljade i hiljade evra, i isto toliko sati, ispovest jedne Zagrebčanke govori malo drugačiju priču. Da, zaista je u pitanju ista kuća, a sve što je bilo potrebno da se pretvori u "dom iz snova", su dve vešte ruke. I to ženske. I naravno - inat.

Inače, kuća se nalazi u Beogradu, stara je 58 godina i ovo je njeno prvo renoviranje.

Unuk renovirao dedinu kuću staru 200 godina

Džek Šeli rešio je da sam renovira dedinu kuću staru 200 godina, što uopšte nije bilo lako. Nakon što je zasukao rukave i dobro se pomučio, dobio je kuću o kojoj je sanjao.

Džekov deda je ovu kuću kupio 1950, kada je imao 29 godina.

Kuća je bila prazna proteklih 10 godina, a onda je Džek rešio da joj udahne novi život.

Budžet za renoviranje kuće iznosio je skoro 30.000 evra, ona još uvek nije u potpunosti gotova, ostali su još neki detalji.

Kristina od nefunkcionalnog stana od 35m2 napravila oazu

Jedna Kristina, rešila je da uzme stvari u svoje ruke i da po principu uradi sam, zajedno sa suprugom i decom preuredi nepraktični stan od 35 metara kvadratnih, u kom su skoro 30 godina živeli njeni roditelji.

- Glavni akteri bili smo moj suprug i moja malenkost, pomoćni radnici kojima je moto "ako ne možeš da pomogneš smetaj, bitno je učestvovati" su bili moja divna deca Gabrijela Dorian, Juraj i Neva - kaže Kristina koja je svoju priču ispričala u Fejsbuk grupi Majstor u svom domu.

Iako je mnogima možda čudno što su im deca pomagala, Kristina ima objašnjenje i za to.

Video: Ona je potpuno sama spektakulatno renovirala stari prostor: Staro kupatilo zasijalo za manje od 115€

Kupatilo, kuhinja i dnevni boravak za male pare

Kupatilo

Ivani je bilo žao da lupa pločice, pa je odlučila da ih prefarba, a za pod je našla genijalno rešenje. Svakog dana je posle posla radila koliko je mogla i za manje od dve nedelje dobila je kupatilo o kakvom je maštala i to za malo novca.

Sve je počelo tako što je shvatila da ne može svakog dana da gleda žute i narandžaste pločice.

- Kupatilo je staro i dobro očuvano, ali me je ubijala ta narandžasta. Nekako, čim se probudiš, odmah si nervozan... - sa osmehom započinje naša sagovornica priču o tome kako je jednog jutra rešila da preuredi kupatilo u svom domu u Andriješevcima.

Kuhinja

Kuhinja je mnogima omiljena prostorija i prva asocijacija kada pomisle na dom. Nažalost, vremenom postane oronula, a velikih svota novca za renoviranje često nema.

U sličnoj situaciji se našla i Dragana Bunčić Marić, ali ona je za samo 40 evra uspela da promeni izgled svoje omiljene prostorije u kući, a njene slike oduševile su ljude na društvenim mrežama.

Osim folije, porodica je iskoristila komodu od koje je napravila ostrvo u kuhinji. Na površinu police zalepila je foliju, a ivice je ukrasila svetlećim lampicama. Na visećoj polici iznad ostrva zalepila je natpis "Family" na kojoj se nalaze posude koje su domaćici sada na dohvat ruke.

Dnevni boravak

Milica i Željko iz Beograda, odlučili su da osveže izgled svog dnevnog boravka.

Njima je palo na pamet da pomoću gipsanih ploča dekorišu jedan od zidova. Pri odabiru materijala, razmišljali su ekonomično pa su umesto da plate ploče od pravog kamena, koji košta od 12 do 22 evra po metru kvadratnom, odabrali podjednako lepe gipsane ploče čija cena iznosi 9 evra po kvadratnom metru.

Ova imitacija kamena je dosta jeftinija a izgleda zaista kvalitetno i elegantno.

- Nas je za naših 11m2 zida, sve ukupno sa materijalom koštalo manje od 160 evra - kažu nam.

Video: Od šupe do palate: Devojka za deset dana uradila isto ono što bi i građevinska firma

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    24. decembar 2022 | 20:28

    Po ovim cenama je mogla pre tri decenije da renovira kuću,danas ne! A uz to kad vidim da persona sa veštačkim noktima od pola metra deli filozofske misli i savete,onda mi je jasno da se baš radi o velikoj radnici koja je za džabe sve sama napravila.

  • dago 1

    24. decembar 2022 | 21:17

    I moj komsija ofarbo golfa dvojku i sad isti petica .

  • Keramicar

    25. decembar 2022 | 07:22

    Za 300 evra je mogla da kupi plocice za kupatilo i da sedne na njih i place jer nema cime da ih zalepi, a gde su sve instalacije? Jasno se vidi da je radjena i struja i voda, te nova kada, wc solja , umivaonik, stolarija....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>