• 4

Koliko zaista odmiče Beogradu: Melburn je mešavina svega, a evo i koliko bi vas koštala kupovina nekretnine

Što se tiče same estetike, Melburn je uspeo nešto što mnogim gradovima veoma teško polazi za rukom

  • 4
Arhitektura u Melburnu Foto: Telegraf

Melburn je jedan od gradova gde su migracije konstantne u potrazi za boljim životom, ali pretežno naš narod traži sreću po predgrađima i dalje od centra grada ove metropole u saveznoj australijskoj državi Viktoriji.

U centru samog grada, malo i ima stambenih zgrada, jer se tu više nalazi gro kompanija i biznisom vezanih stvari.

Ipak, među neboderima "vire" i nešto starije zgrade u kojima bi vas kupovina koštala oko 200 hiljada evra, naravno, ukoliko tražite jednosoban stan.

Po agencijskim sajtovima, u Melburnu bi prosečan dvosobni stan koštao 100 hiljada više, dok bi trosoban mogli da imate za više od pola miliona evra.

Sami Australijanci gledaju da kupuju kuće ukoliko su u mogućnosti.

A, ta mogućnost mora da glasi preko milion evra u prvom prstenu nakon samog centra grada, iako na oko uopšte nećete pomisliti da je cena dostojna tog zdanja.

Što se tiče same estetike, Melburn je uspeo nešto što mnogim gradovima veoma teško polazi za rukom - da na najbolji mogući način spoji moderno i istorijski bitno.

Veoma poštovan kraj Sautbenk pretežno je u novoj gradnji sa velikim brojem nebodera, dok se preko reke Jare mešaju građevine na vidiku od 18. veka do 2022. godine.

Ta mešavina koja je prelepo uklopljena u jednu sliku najbolje se vidi u ulicama Flinders, Kolins i Svonston.

Ništa ne zaostaju ni Rasel, Burk i Lonsdejl, ali Melburn je svakako grad koji glasi za umetničku luku Australije, tako da se i sama arhitektura, nezavisno od starosti, ulepšava do tančina.

Naravno, gorenavedene cene su upravo u tim ulicama sasvim prirodna stvar, nezavisno od toga da li je starogradnja ili novogradnja.

Pretežno se radi i o većim iznosima, dosta većim nego što je pola miliona evra.

Pokušaj kupovine stana tamo je za neke hrabrije i finansijski stabilnije, ali i same plate i životni standard prati tokove i cene nekretnina.

Video: Kako izgleda jedan prosečan dan u Melburnu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bu

    16. januar 2023 | 13:45

    Kakva tema sta je sa vama,toliko tesko da ode tamo a vi o kupovini nekretkina tamo...

  • XXXXX

    16. januar 2023 | 19:12

    Živim u Melbournu već godinama (20+) i mogu slobodno da kažem da je situacija sve gora. Postaje skup šljama iz celog sveta, sve je prljaviji i zapušteniji. Kriminal je u usponu i to velikom, razlike između delova gde žive bogati i mi ostali su ogromne a da nepricamo o hiljadama beskućnika i prosjaka od kojih se više nemoze na miru prošetati gradom. Sve u svemu na dobrom je putu da postane još jedna svetska rupa. BG naspram Melburna ima dušu to jest narod ima dušu vamo toga nema.

  • Mirjana

    16. januar 2023 | 16:24

    Moram da ispravim vašeg simpatičnog dopisnika iz Melburna. Naime naselje na ušću Jare javlja se najpre pod nazivom Batmanija tek u 19. veku (1835) tako da nikakvih građevina tu ne bi moglo biti "na vidiku" u 18. veku. Cena nekretnina je legitimna tema svuda, mada ima i mnogo zanimljivijih.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>