• 1
 ≫ 

Bum na tržištu nekretnina u Evropi je stvar prošlosti: Ko će da plati 50 milijardi evra duga?

 ≫ 

Bum na tržištu nekretnina u Evropi je stvar prošlosti

  • 1
Stan kupovina ključevi od stana kuća kuće Foto: Shutterstock

Pad vrednosti je najnovija glavobolja sa kojom se susreću stanodavci u Evropi koji treba da refinansiraju svoj dug. To je problem i za njihove stanare prenosi Blumberg.

Postoji jaz od 51 milijarde evra između iznosa koji duguju vlasnici komercijalnih nekretnina širom Nemačke, Francuske i Velike Britanije i kredita koji će verovatno biti dostupni za refinansirnaje kada pozajmice dospeju, prema istraživanju AEW Europe SA.

To uključuje i nedostatak od 32 milijarde evra najviše zbog pada cena, što je povećanje od oko 8 milijardi evra od septembra, naveo je menadžer imovine u izveštaju.

Bum na tržištu nekretnina u Evropi je stvar prošlosti, nakon što su centralne banke odlučile da uspore inflaciju, podižući kamatne stope.

Nivoi problema sa nekretninama u regionu su već na najvišem nivou od 2012. godine, delom zbog likvidnosti, prema studiji advokatske firme Weil, Gotshal & Manges.

Ipak jedna prednost koji mnogi zajmodavci imaju je erozija zaštite investitora tokom kvantitativnog popuštanja, što znači da je teže pokrenuti prinudno razduživanje.

Oko 45 odsto jaza u finansiranju u Nemačkoj, 33 odsto u Velikoj Britaniji i 22 odsto u Francuskoj, pokazuju AEW podaci.

Nemačka je dodatno ranjiva jer je niska cena dovela do prinosa ispod onih u drugim zemljama, čineći imovinu ranjivijom na pad cena, kada se tržište okrene.

Ostatak jaza u finansiranju dolazi od toga što stanodavaci moraju da potroše veći deo zakupnine za zgradu na troškove kamata.

Kombinacija pada cena, rastućih troškova duga i zatezanje kreditnog standarda znači da se otprilike trećina svih kredita u komercijalnim hipotekarnim hartijama od vrednosti koje dospevaju u 2023. i 2024. godini suočavaju sa visokim rizikom refinansiranja, prema studiji koja je objavljena od strane Scope Raitings u ponedeljak.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • supergnu

    31. januar 2023 | 17:13

    Kad bi manje davali zelenom, bilo bi svega brate...🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>