• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko može da priušti ovo? Prosečna cena kirije 5.000 dolara, ali se radnici vraćaju u srce Njujorka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Analitičari i stručnjaci za nekretnine očekivali su da će kirije početi da padaju u januaru, nakon rekordnih skokova krajem prošle godine, ali se to nije desilo

  • 0
menhetn Menhetn / Foto: Shutterstock

Srednje cene zakupa na Menhetnu su u januaru dostigle novi rekord, jer su snažno tržište rada i ograničena ponuda stanova uticali na skok.

Drugim rečima, medijalna cena za rentiranje za skočila za 15 odsto - na 4.097 dolara u odnosu na prethodni mesec, što je najviša cifra ikada zabeležena u januaru, prema izveštaju kompanija Douglas Elliman i Miller Samuel.

S druge strane, prosečna cena zakupa u centralnom delu Njujorka "otišla je" na 5.142 dolara, što je za 13% više u odnosu na januar 2022. godine, izveštava CNBC.

Analitičari i stručnjaci za nekretnine očekivali su da će kirije početi da padaju u januaru, nakon rekordnih skokova krajem prošle godine. Ali, uprkos "ohlađenoj" ekonomiji i otpuštanjima višeg menadžmenta u finansijama i tehnologiji - potražnja za iznajmljivanjem na Menhetnu ostaje jaka.

- Ne vidimo da rente padaju na bilo koji način - rekao je Džonatan Miler, izvršni direktor kompanije Miller Samuel, zadužene za procenu nekretnina i istraživanja. Dodaje da se cene "kreću samo bočno".

Analitičari kažu da je glavni pokretač tržišta iznajmljivanja na Menhetnu - snažno tržište rada.

Dok su otpuštanja u velikim tehnološkim kompanijama i bankama na Volstritu dospela na naslovne strane, ukupno tržište rada i rast plata i dalje je snažan u Njujorku.

Kako se sve više radnika vraća u kancelariju, više zaposlenih se takođe vraća u grad.

Novi zakupi su u januaru porasli za 8% u odnosu na decembar i za 9% u odnosu na januar 2022. godine, što sugeriše da - iako su cene visoke - zakupci su i dalje spremni da ih plaćaju. Istovremeno, inventar raspoloživih stanova, iako raste, ostaje na niskom, nedovoljnom nivou.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>