• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milivoje iz Novog Sada sagradio je prelepu kuću od slame i blata: Prednosti višestruke, a ušteda nemerljiva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Recept nije teško naučiti, bitno je samo imati volju", kaže domaćin

  • 8
Kuća od slame Thatched Houses, Harnham Road, Salisbury, Wiltshire Foto-ilustracija: Rick Strange / Avalon / Profimedia

Najgore što možete da uradite sa strnjikom posle žetve je da je zapalite, ali to nije i opcija za Milivoja Pejina iz Novog Sada kojem je slama, pomešana sa blatom, poslužila da izgradi kuću na dva sprata. Kako je došao na ideju, koje su prednosti ovakve kuće i koje nove projekte ima na umu ispričao je u emisiji "U našem ataru".

Videvši slične primere u Parizu, Milivoje je dobio ideju i da sam izgradi jednu ovakvu kuću, popularno nazvanu - ekološku. Materijal je uzgajao na svom imanju od 10 hektara, što je dodatno smanjilo troškove ionako jeftine gradnje.

"Recept nije teško naučiti, bitno je samo imati volju", kaže Milivoje.

- Ovaj postupak koristi blokove od slame i zemlje, tako da se bala slame otvori i preko nje se sipa mešavina blata koja ima karakteristiku jogurta, otprilike ta gustina. Sa vilama se umaže slama u to blato i tako umazana se ubacuje u kalupe, pritisne sa presama, ja sam koristio stubove od vinograda i stavi se na sušenje koje traje 20 dana u plastenicama. Posle je suv kao barut - priča ovaj domaćin.

Prednosti višestruke

Prednosti ove gradnje su višestruke, a jedna od ključnih je - termička, jer se ostvaruje velika ušteda na energiju.

- Tolika je termička izolacija prisutna da ukućani, bojleri, televizor i svetlo stvaraju toplotu dovoljnu da nam ne bude hladno. Kada je napolju minus pet, šest, ovde je bilo negde 11-12. U podrumu je još viša temperatura jer nema prozora - dodaje.

Ne samo da je ovakav način gradnje ekološki prihvatljiviji, već smanjuje i mogućnost od požara. Iako isprva ne biste pomislili tako nešto za slamu.

Naime, slama mešana sa krečom i blatom nije zapaljiva, tačnije takvi zidovi imaju manji rizik od požara u odnosu na drvene panele.

Jedini problem je u tome što ne postoji standardizacija gradnje od slame u Srbiji, što nije slučaj sa na primer Francuskom, Novim Zelandom i Amerikom.

- Tamo gde to postoji, prepišimo sve te zakone i uslove da bude i kod nas. Zašto ne bi... ako neko ne zna, on će naučiti kako se to pravi, pa će propisima to i uraditi - pojašnjava Pejin.

Sa prijateljem iz Engleske planira da sastavi slamu i cement i na taj način, dobiće potpuno novi materijal. Iako engleski patent, biće pravljen u Srbiji.

- On je te cigle nazvao "cigle protiv zemljotresa", imaju karakterstiku drveta, njihova nosivost je 7 kilonjtuna po milimetru kvadratnom. Sa njima može da se zida kuća sa potkrovljem ili na sprat - zakjučuje domaćin.

Petočlana porodica se preselila u kuću od slame kod Šapca i dokazala da ovakav dom može biti funkcionalan.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CC

    25. februar 2023 | 18:05

    Kuća je prelepa i spolja i iznutra! Oduševljena sam koliko ima svetla i prostora u kući.Bravo za gospodina Milivoja.

  • Dragan czv

    25. februar 2023 | 18:11

    To se u Srbiji odavno koristilo za izgradnju kuća.

  • MILANKA

    25. februar 2023 | 17:54

    TO JE NEMACKI STIL , JA ZIVIM U TAKVIJ KUCI NIJE MOJA PLACAM STANARINU U NEMACKOJ HANOVER.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>