• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ključne stvari koje morate znati pre useljenja u stan: Da li je obavezan notar za ovaj ugovor?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kažu da je investiranje u nekretnine nepogrešiv biznis, a sa druge strane - imati svoj krov nad glavom je danas neprocenjivi luksuz

  • 3
stan, useljenje Foto: Shutterstock

Željni sticanja svoje nekretnine ili pronalaženja idealnog iznajmljenog stana za sebe, mnogi previde određene stvari. Bilo da kupujete stan ili planirate da ga iznajmite, najbolje je da pratite ove smernice kako biste se zaštitili, odnosno odabrali dobru nekretninu.

Ako kupujete nekretninu, obratite pažnju na:

  • Lokaciju
  • Pogled
  • "Dodatni" sadržaj
  • Namenu
  • Spratnost

Dakle, da krenemo redom. Lokacija je, nesumnjivo, jedan od najbitnijih faktora pri odabiru stana, jer često upravo ona "na prvu" prodaje nekretninu. Većina sanja o stanu na top lokacijama kao što su centar grada ili neke atraktivne zone, poput beogradskog Vračara, tako da ako vam budžet dozvoljava - uložite u te svrhe.

Pogled je ono što vezujemo za spratnost. Premda su najpopularniji spratovi u zgradi 2. i eventualno 3, i visina ima svoje čari - možete uživati u prelepom panoramskom pogledu, pod uslovom da je zgrada/nekretnina dobro pozicionirana. Jedino u tom slučaju, valja razmisliti o izrazito visokim nivoima, kao što su 6, 7, 8. itd...

Kada kažemo "dodatni" sadržaj, tu mislimo na balkon, baštu, bazen, pa čak i teretanu u sklopu zgrade. Kada biraju stan, ljudi najčešće obraćaju pažnju samo na ta konkretna "4 zida", međutim, svi ovi nabrojani benefiti nisu zanemarljivi. Neke zgrade imaju bazen na krovu, koji stanari mogu da koriste, što je neopisivi plus.

Bitna je i namena. Planirate li da u datoj nekretnini živite ili da je iznajmljujete? Ako se odlučite za drugu varijantu, to vam može omogućiti znatno brži povraćaj novca. Recimo, ako ste "ušli" u kredit za stan, a rata vam je 300 evra, ukoliko ga izdate za 500 evra, u dobrom ste plusu. To je praksa koju danas mnogi primenjuju.

Sretan par žena devojka muškarac muž selidba kutije  stan Foto: Shutterstock

Budite i mudar podstanar

Mnogo je dilema, zapravo, kod odluke da budete podstanar, i nije dovoljno samo naći idealan stan.

Naime, ono što većinu najviše zanima, jeste kako mogu da zaštite svoja prava prilikom dogovora sa vlasnikom stana i da li treba da insistiraju na potpisivanju ugovora i overi kod notara.

Prema objašnjenju stručnjaka iz Službe Poverenika za naš portal, na štetu podstanara, "pitanje overe kod notara nije uređeno propisima, čija je primena u nadležnosti Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti".

Dakle, postoje neki limiti gde zakon ne može da iskaže svoj potencijal, te je presudno da sami pregovarate i postavljate svoje uslove. Ali, to svakako ne značiti da ne možete zaštiti svoje interese.

Imajte na umu da svi podaci koji nisu neophodni za zaključenje konkretnog ugovora - jesu podaci koje podstanar nije dužan da otkrije stanodavcu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xx

    18. april 2023 | 18:11

    Samo parajlije mogu da isprate sve ovo.

  • Johnnie

    18. april 2023 | 20:21

    Tesko da rata za stan moze da bude 300 eura... A i ako se nadje stan sa tom ratom, tesko da moze da se takav stan izda za 500 eura...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>