• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj momak (28) plaća 60 evra mesečno da živi u kontejneru za đubre: Sređivanje ga koštalo 5.000

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Kako imam 28 godina, moj cilj je da uštedim da bih jednog dana kupio svoju kuću"

  • 3

Prošlog oktobra vratio sam se u London nakon što sam skoro godinu dana radio u inostranstvu u Centralnoj Americi i jugoistočnoj Aziji, počinje svoju priču Harison Maršal, suosnivač dizajnerskog CAUKIN studija.

On je za CNBC ispričao kako je izgleda život u kontejneru koji plaća 60 dolara mesečno. Odnosno, kako ga je preuredio:

Pronalaženje stana na osnovu mog budžeta, nije bilo lako. Prosečna cena jednosobne sobe u južnom Londonu, iznosi oko 1.850 dolara mesečno. To je više od 75% mog prihoda kao arhitektonskog dizajnera.

Kako imam 28 godina, moj cilj je da uštedim da bih jednog dana kupio svoju kuću. Ali nisam želeo da se preselim na periferiju grada, pa sam počeo da razmatram mogućnost da živim u skipu - ili, kako se to u SAD zove, kontejneru.

Kako sam pretvorio kontejner za otpad u mali dom

Vodim malu arhitektonsku kompaniju pod nazivom CAUKIN Studio. Radili smo sa SKIP galerijom, koja naručuje nove umetnike da kreiraju umetnička dela u okvirima kontejnera.

Nakon što sam čuo za moj projekat, umetnička dobrotvorna organizacija pod nazivom Antepavilion mi je dala prazan, travnati plac u Southvarku da stavim svoju kuću. Trenutno iznajmljujem bazu kontejnera od kompanije za upravljanje otpadom za samo 62 dolara mesečno (iako mi to još nije naplaćeno).

Proces izgradnje, koji je počeo u decembru 2022, trajao je tri nedelje. Radio sam na sličnim projektima u prošlosti kao arhitekta, tako da sam imao sve alate i znanja koja su mi bila potrebna. U većini dana, moji prijatelji su dolazili i pomagali. Izgradnja kuće me koštala oko 5.000 dolara.

- Građevinski materijal (uključujući drvo, izolaciju i pričvršćivače): 4.620 dolara

- Unutrašnji nameštaj (uključujući skladište i dušek od pene): 380 dolara

Koristio sam svoju ušteđevinu da finansiram troškove, a platio sam 635 dolara za transport kontejnera od proizvođača do gradilišta, a zatim do parcele na kojoj se danas nalazi. Moj račun za struju je toliko mali da je uključen u troškove za plac, a moje vodosnabdevanje se sastoji od creva koje ide od komšijskog imanja.

Za wifi koristim ključ povezan sa mobilnim podacima da gledam Netfliks i primam Zoom pozive na svom laptopu. Ovo košta 20 dolara mesečno.

Pogled u mali dom

Osnova kontejnera je samo 25 kvadrata, tako da sam morao da maksimalno iskoristim zapreminu da bi prostor bio pogodan za život. Imam četiri ugrađene drvene kutije u koje mogu da odložim svoju odeću. Uvek sam živeo minimalnim životnim stilom i mnogo putovao zbog posla, tako da mi ograničen prostor za skladištenje odgovara. Nisam morao da poklanjam nikakve predmete.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by SKIP GALLERY (@skipgallery)

Na drugom kraju je kuhinja. Imam prenosivi mini frižider sa osam limenki, malu sudoperu i indukcionu ploču za kuvanje. Prozori sa obe strane kuće pružaju obilje prirodnog svetla i ventilacije, čineći prostor manje klaustrofobičnim.

Toalet je napolju, tako da moram da izađem iz kuće svaki put kada ga koristim. Nema ni tuša, tako da ću ga koristiti na poslu i u teretani u doglednoj budućnosti. Perem veš u perionici.

Navikavanje na život 

Živim ovde već nekoliko meseci, i već sam se prilagodio. Ipak, ovo je odlična lokacija u Londonu. Do posla je 15-minutna vožnja biciklom i volim da provodim svoje slobodno vreme istražujući oblast ili da se sastajem sa prijateljima.

Moj najveći izazov je bio prilagođavanje na svu pažnju. Mnogi ljudi svraćaju dame obiđu jer su me videli na vestima.

Sa usponima i padovima, pretvorio sam svoju životnu situaciju u umetničko delo. To osvetljava apsurdnost londonske stambene krize na način koji tera ljude da se smeju i razmišljaju.

Ovo je bilo jedinstveno iskustvo, ali ne preporučujem da ga iskopirate, zaključuje on i dodaje da se nada da će uskoro moći da se iseli, ali da će sigurno naći dovoljno štedljiv stan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xx

    1. maj 2023 | 18:27

    Zar ENGLESKA, kao i SAD, nije zemlja blagostanja? I to arhitektonski dizajner. Banana država. Tako bi rekli da je to kod nas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>