• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Detaljna računica iz komšiluka: Ovoliko prosečnih plata potrebno je za kupovinu stana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najjeftiniji stan u novogradnji, kada su u pitanju najveći gradovi u Srpskoj, može se kupiti u Istočnom Sarajevu

  • 2
Kupovina stana, kuće, iznajmljivanje Foto: Shutterstock

Svako ko sa prosečnom platom u Republici Srpskoj, želi da reši stambeno pitanje i kupi stan od 55 kvadrata, mora zan njega da radi najmanje sedam, pa do čak sedamnaest godina.

Ali, sve ovo je pod uslovom da svaku zarađenu marku svoje plate troši isključivo na kupovinu tog stana, odnosno da ne troši ni deo na osnovne životne potrebe.

Ovakav scenario za građane je nemoguća misija, jer bi to značilo da se onda bukvalno moraju odreći i hleba i mleka da bi se smestili u svoja četiri zida. Retki su oni koji samo svojom zaradom mogu priuštiti taj luksuz, a većina građana pomoć isključivo nalazi u zaduživanju, pišu Nezavisne novine.

Kada je u pitanju najveći grad u Srpskoj, ciena kvadrata stana u novogradnji kreće se od 3.000 KM pa do čak 4.600 KM. To praktično znači da najjeftiniji stan od 55 kvadrata u izgradnji u Banjaluci košta 165.000 KM, a najskuplji 253.000 KM.

Ako se u obzir uzme da je prosečna plata u Srpskoj u martu bila 1.258 KM, to znači da u toku jedne godine radnik zaradi 15.096 KM.

To dalje znači da radnik bez ikakvih drugih troškova, za nov stan u Banjaluci mora da radi minimum 131 mesec, odnosno oko 11 godina, a najviše 201 mesec, što je gotovo 17 godina. Zanimljivo je da gotovo da nema razlike u ceni u novogradnji, bez obzira na lokaciju.

- U starim zgradama se to drugačije vrednuje. Na sve to najviše utiče ponuda i potražnja. Jer, kad su poskupeli u novogradnji, onda to prati i starogradnja. Razlozi poskupljenja ipak nisu isti, sve je to tržišno. Takođe, na nekoj staroj lokaciji može biti više stanova, ali je jedan renoviran, a drugi nije, pa se i cena, naravno, razlikuje - pojašnjava Dragan Milanović, direktor agencije za nekretnine "Remax" iz Banjaluke.

U drugom najvećem gradu u Srpskoj, Bijeljini, cena kvadrata u novogradnji se kreće od 2.300 do 3.000 KM, pa čak i više. To znači da najjeftiniji stan košta 126.500 KM, a da cene idu i preko 165.000 KM.

Prema tome, Bijeljinci bi prosečnu martovsku platu za kupovinu stana u novogradnji, u najboljem, morali davati punih osam godina, a za one najluksuznije i više od 11 godina svoga rada. U Doboju se za novu nekretninu prosečna zarada mora preusmeravati neprekidno između sedam i osam godina.

Najjeftiniji stan u novogradnji, kada su u pitanju najveći gradovi u Srpskoj, može se kupiti u Istočnom Sarajevu i za njega je potrebno 85 prosečnih plata, dok je za najskuplji potrebno izdvojiti 118 prosečnih mesečnih zarada u Republici Srpskoj.

Jug Srpske, tačnije njegov glavni centar Trebinje, nimalo ne zaostaje za najvećim centrima. Naprotiv, od cene kvadrata u ovom gradu samo je veća ona u Banjaluci.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    10. maj 2023 | 11:19

    znači svuda je manje-više isto. meni je agencija za nekretnine Novi Sad baš potvrdila da cena stagnira i blago pada , ali je to jos daleko od nekih osetnih promena na tržištu, znači i u komšiluku je tako....

  • Rasa

    10. maj 2023 | 08:57

    Realno znaci nikada.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>