• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je najluksuzniji hotel u Kanu: Star je skoro čitav vek, ima 500 soba i magnet je za bogate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zanimljivo je da je istog trenutka kada je otvoren postao magnet za bogate posetioce

  • 0
Hotel Martinez Foto: niceartphoto / Alamy / Profimedia

Međunarodni filmski festival u Kanu uveliko traje, a posle crvenog tepiha, preko kog će preći brojne zvezde, najslikaniji i najposećeniji je čuveni Hotel Martinez koji se nalazi u centru pažnje ovog velikog kulturnog događaja.

Već godinama svetske zvezde za boravak u Kanu biraju jedan od najekskluzivnijih hotela na svetu, Hotel Martinez.

Ovaj hotel sa pet zvezdica tokom svoje istorije nekoliko puta prošao kroz kompletno renoviranje, a danas sa 409 soba i 99 apartmana savršeno ofgovara potrebama najelitnijih klijenata.

Emanuel Martinez je 1927. godine kupio vilu okrenutu ka Lerinskim ostrvima. Ambicija da izgradi najveći hotel na francuskoj rivijeri dovela ga je do ekstravagantnog projekta.

Godine 1929. otvorena su prva dva sprata hotela Martinez, pre nego što je pretvoren u građevinu koja se prostire na sedam spratova i koja obuhvata čak 500 smeštajnih jedinica.

Iako je hotel renoviran nekoliko puta tokom ovih stotinak godina, fasada od mermera i zlatnog mozaika zadržala je svoj sjaj i nije se menjala.

Zanimljivo je da je istog trenutka kada je otvoren postao magnet za bogate posetioce. Aristokratama željnim odmora na francuskoj rivijeri postao je baza.

Tokom Drugog svetskog rata, hotel su sukcesivno zauzimale francuska vojska, italijanska vojska, nemačka vojska i, posle Dana pobede u Evropi, američko vazduhoplovstvo.

Čak ni dva svetska rata nisu narušila ugled ni izgled Hotela Martinez, pa je on 2001. godine uvršten u opšti inventar kulturnog nasleđa Francuske.

(Telegraf Biznis)

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>