• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posetili smo hotel nalik na kuću Kremenka: Iz njega se pruža najlepši pogled na granice Sahare

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekipa Telegraf Biznisa obišla je tvrđavu Ksar Jouamaa, smeštenu u oblasti Dahar

  • 0
Tunis tvrđava Foto: Telegraf.rs

"Tunis: arapska zemlja koja poštuje sve tri religije", najkraći je opis ove države smeštene na afričkom kontitentu. Upravo, tri svetske religije, judaizam, hrišćanstvo i islam, nisu nastale nigde drugde do na Bliskom istoku i sve su neraskidivo povezane jedna sa drugom.

Iako danas postoje neka drugačija uverenja u svetu, boravak u Tunisu podsetio nas je da granice ne postoje, i da itekako možete videti džamiju, katoličku crkvu i sinagogu na jednom mestu. Prizor vredan divljenja i osećaj pripadanja.

Tokom pet dana boravka u ovoj arapskoj zemlji, na ostrvu Đerba, zapazili smo nekoliko stvari: Tamo žive srećni ljudi, imaju jedinstvenu aukciju ribe, humor sličan nama i gostoprimljivost kojoj nije ravna ni jedna druga u svetu.

Vozeći se kroz oblast Dahar, po povratku iz berberskog sela Čenini, svratili smo u hotel nalik na kuću Kremenka, odakle se pruža najlepši pogled na granice Sahare.

Da ne bi sve ostalo na priči o gostoprimstvu, napravili smo snimak kakav nam je doček priređen po dolasku u tvrđavu Ksar Jouamaa:

Inače, reč "ksar" je severnoafrički izraz koji znači "utvrđeno selo", tradicionalno stanište sastavljeno od grupe zemljanih zgrada okruženih odbrambenim zidovima.

Ksar Jouamaa smešten je u regionu Medenine, poznatom po svojim "ksarovima". U vreme Berbera utvrđenje je korišćeno za skladištenje pšenice, ječma i drugih namirnica.

Imao je funckiju "souk-a", tzv. otvorene tržnice i nudio je smeštaj prolaznicima u vidu "Ghorfas-a", prostorija u kojima se skladištila pšenica.

"Ksar-ovi", koje smo mi posetili su nešto modernijeg izgleda u odnosu na one iz 17. veka, ali i dalje u jednom delu tvrđave možete videti izvorne zemljane zgrade.

Odmah po ulasku u utvrđenje, izgled "ksar-ova" podsetiće vas na kućice Kremenka, a nas su ovaj put sa leve strane dočekali gosti koji su vežbali jogu, dok se sa desne strane nalazi recepcija sa malenim solarnim panelom, gde se možete raspitati o vašem boravku.

Mi smo ovaj put pitali vodiča, pa su nam tako rekli da noćenje pod vedrim nebom nadomak saharske pustinje, uz doručak, staje 80 evra.

Jedan od "ksar-ova" je pretvoren u restoran, dok posebna vrata vode do najlepšeg pogleda na granice Sahare!

Postoji i mesto za ručavanje pod vedrim nebom, a da su domaćini mislili na svaki detalj govore i šarenoliki, prepoznatljivi tunižanski ćilimi i jastuci gde možete odmoriti uz tradicionalni slatkiš nalik na karamelizovanu baklavu ili u čaju sa nanom.

Inače, Ksar Jouamaa deo je Daharskog projekta, odnosno oporavka ove oblasti, koji je podržala švajcarska vlada.

(Telegraf Biznis)

Video: Pustinja se podigla u vazduh i krenula da proždire grad

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>