• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuskinja kao s reklame s Tunišanima napravila šou na pijaci: Bili smo na jedinstvenoj aukciji ribe

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posetili smo Houmt Souk koji na bukvalnom prevodu znači "Market naselje"

  • 0

Da li ste ikada kupili kilogram ribe za 10 dinara? Ili ste pak "licitirali" komad ovog mesa? Verovatno je vaš odgovor ne, a ekipi Telegraf Biznisa trebalo je samo da ode na drugi kontinent kako bi doživela ovo jedinstveno iskustvo.

Naravno, 10 dinara zaista zvuči malo, ali kada je u pitanju tunižanski novac, reč je o 3 evra (evro staje 3,32 tunižanska dinara). I dalje vrlo jeftinoj sumi za komad sveže, morske ribe.

Tokom boravka na ostrvu Đerba, uputili smo se ka glavnom gradu Houmt Souk koji na bukvalnom prevodu znači "Market naselje". Što zaista i jeste.

Šarenolike tezge sa lokalnim proizvodima mame vas da zastanete, a nasmejani Đerbani pozivaju vas da uđete u lokal i potražite suvenir po vašoj meri.

Pripremite se na činjenicu da Tunižani vole da se cenkaju, te da će pristati da prodaju svoje đakonije i za šaku dinara - ali samo ako ne pristanete na prvobitno "višu cenu".

U jednom od lokala naišli smo i na natpis "Dobra cena", ali ponavljamo - samo ako znate da se cenkate.

Pored cveta jasmina i pomorandže, čiji mirisi preplavljuju ovo ostrvo i Tunis u celosti, posebnu pažnju treba posvetiti njihovim začinima, a za ovaj narod najviše se vezuje "harisa", odnosno paprika koja može biti u prahu ili sitnim komadićima sa maslinovim uljem i belim lukom. Obično je ljuta, a jačina varira od vrste do vrste.

Sela je za tron, a ostalo je istorija

Đerbani su poznati po pecanju, pa tako šetajući duž obale Mediteranskog mora možete primetiti mnoštvo čamaca na kojima se lovi sveža riba.

Ovaj narod je čak izmislio i jedinstveni sistem za hvatanje hobotnica, odnosno u more stavljaju glinene ćupove-klopke, a zatim ako imaju sreće ujutru će zateći životinjice koje su ušetale u njihov izum, misleći da je u pitanju skrovište.

U razgovoru sa vodičem, saznajemo i da Đerbani imaju veoma razvijen odnos prema zaštiti životne sredine, pa tako svu ribu koju ulove prodaju istog dana na marketu, dok veoma mali broj završava u hotelima.

A kakve su im cene? Kilogram orade na primer staje 18 dinara (oko 5 evra), krabe su 4 dinara (malo više od evro), dok je hobotnica 29 dinara (oko 10 evra).

Ali kako smo se našli u centru aukcije ribe?

Kao što smo ranije pomenuli, ribari donose svežu ribu, a svakog jutra održava se svojevrsna aukcija, odnosno vlasnik je onaj "ko da više".

Iako se obično aukcija odvija u ranim jutarnjim časovima, imali smo sreće da na jednu takvu naiđemo i u skoro podne.

Ljudi su se okupili, devojka je sela za drveni tron, a onda je sve manje-više istorija. 

"Dinar, 10 dinara?", pričala je devojka na francuskom i sve nasmejala, a i mi iako ne razumemo jezik - dobro smo zabavili. Na početku teksta možete videti kako je sve to izgledalo.

Inače, Tunižani najviše izvoze maslinovo ulje, pomorandže i urme, a cena na jednom od štandova za narandžasto voće za nijansu je skuplje od evra, odnosno staje 4 dinara.

Nakon iscrpljujuće šetnje, možete uživati u sveže ceđenom voću ili pak tradicionalnom čaju sa nanom u nekom od lokala veletržnice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>