• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poklanjaju svetionike: Zbog razvoja tehnologije, više nisu potrebni, ali postoji jedna caka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 2000. godine u privatno vlasništvo je preneto oko 150 svetionika - oko 80 je poklonjeno, a još 70 prodato na aukciji

  • 0
Nevreme oluja u Evropi Evropa Foto: Tanjug/AP

Američka administracija za opšte usluge nudi šest svetionika saveznim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, neprofitnim organizacijama, obrazovnim organizacijama ili drugim subjektima koji su voljni da ih održavaju, čuvaju i učine dostupnim javnosti u rekreativne, obrazovne ili kulturne svrhe.

Besplatni svetionici su u Masačusetsu, Konektikatu, Mejnu, Roud Ajlendu i Pensilvaniji. GSA će takođe prodati četiri svetionika u Ohaju, Konektikatu, Mičigenu i Njujorku na javnoj aukciji.

Ali postoji caka: dok je svetionik besplatan, novi vlasnici će biti odgovorni za troškove održavanja.

Novi vlasnici trebalo bi da očekuju da će postojati trošak održavanja svetionika u životu, a oni će morati da plate i porez na imovinu, kako je određeno lokalnim gradskim ili okružnim zakonima.

Program ima za cilj očuvanje svetionika, od kojih je većina stara preko 100 godina.

Džon Keli iz kancelarije za raspolaganje nekretninama GSA rekao je za TIME da zbog razvoja moderne tehnologije, uključujući GPS, svetionici više nisu neophodni za navigaciju. Ipak, oni ostaju turističke atrakcije.

- Ljudi zaista cene herojsku ulogu usamljenog čuvara svetionika. Oni su zaista bili instrumenti za obezbeđivanje bezbednog prolaza u neke od ovih opasnih luka koje su zajednicama pružale velike mogućnosti za trgovinu, a često se nalaze na istaknutim lokacijama sa kojih se pruža pogled koji oduzima dah - rekla je Keli.

Godine 2022, Ričard Kuse, 52-godišnji vlasnik kompanije za peskarenje i industrijsko farbanje u Pensilvaniji, iskoristio većinu svoje životne ušteđevine da kupi svetionik na ostrvu Hoper u zalivu Česapik na državnoj aukciji za 192.000 dolara.

Svetionik je izgrađen 1902. godine, nalazi se u sredini zaliva. Kuse kaže za CNBC Make It da je renoviranje svetionika trenutno u toku i da namerava da potroši oko milion dolara za obnovu strukture.

On priznaje da je, kako bi se fokusirao na svetionik, skratio svoje radno vreme i prodao nekoliko investicionih nekretnina za novac koji mu je potreban da ga obnovi. Pošto njegov svetionik nema fizičku adresu i on ne poseduje zemlju na kojoj se nalazi, neće morati da plaća porez na imovinu.

Ipak, on procenjuje da će održavanje koštati između 50.000 i 100.000 dolara godišnje, što uključuje održavanje čamca za dolazak do i od svetionika. Nada se da će zaraditi organizovanjem obilazaka i organizovanjem događaja.

Od kada je američki Kongres usvojio Zakon o očuvanju nacionalnih istorijskih svetionika 2000. godine, u privatno vlasništvo je preneto oko 150 svetionika - oko 80 je poklonjeno, a još 70 prodato na aukciji. Više od 10 miliona dolara prikupljeno je od svetionika prodatih na aukciji.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa "divljaju"?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>