• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko vas isti stan košta u Austriji, a koliko u Nemačkoj? Iznenadićete se

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beč je 2022. ponovno proglašen za najbolji grad Evrope, u domenu kvaliteta života, te se našao ispred Ciriha, Amsterdama i Frankfurta

  • 6
Beč Austrija, Minhen Nemačka, Panorama Foto: Pixabay

Život u većim nemačkim gradovima postaje sve skuplji za razliku od Austrije.

Tamošnji mediji navode primer Beča i Graca, gde stanarine koštaju upola manje nego u nemačkim metropolama

Šta, dakle, Austrijanci rade drugačije u odnosu na Nemce?

Stanovnici Minhena, u proseku, izdvajaju 945 evra mesečno za kiriju, za stan od 50 kvadrata. Ali, 400 kilometara istočno od tog nemačkog grada, u Beču daju "samo" 433 evra za stan iste veličine, odnosno plaćaju ga upola manje, piše Fenix-magazin.

Sa cenom od oko 18,90 evra po metru kvadratnom mesečno, Minhen je definitivno najskuplji grad u Nemačkoj, a slede ga Hamburg, Frankfurt i Berlin, gde je prosečna cena po kvadratu malo veća od 14 evra mesečno.

Drugim rečima, za razliku od Austrije - što je grad u Nemačkoj veći, to su cene zakupa veće. Nemački mediji pišu da je cena zakupa u Beču, u proseku, 8,66 evra po kvadratnom metru.

Ali, i cene u gradovima poput Graca i Linca takođe su znatno niže u odnosu na Nemačku. Kako je moguće da je život u Austriji ostao relativno pristupačan? – pitaju se nemački mediji.

Beč je 2022. godine, ponovno, proglašen najboljim gradom za život, ispred Ciriha, Amsterdama i Frankfurta. Prosečne plate u Austriji se, pritom, mogu porediti sa onima u Nemačkoj. Sa 125 posto, bruto domaći proizvod po stanovniku u Austriji čak je veći nego u Nemačkoj (117 posto) – što, prema rečima stručnjaka, ima veze sa niskim stanarinama.

Inače, jedan od razloga povoljnih uslova najma je i stanogradnja koju finansiraju opštine i gradovi. Dok zakupi u privatnom sektoru i u Austriji postaju sve veći, kirije u gradskim stambenim zgradama su pristupačne.

Ovde treba istaći da više od polovine stanova koji se iznajmljuju pripada opštini ili stanarskoj zadruzi.

stan, useljenje Foto: Shutterstock

Stanarine su posebno niske za takozvane stanove u zajednici. Iznajmljuju se ljudima sa niskim primanjima, a nakon useljenja - ne morate dostavljati potvrdu o prihodima, piše dalje Fenix. Pritom, ako ljudi koji su se uselili kao studenti kasnije počnu da zarađuje dosta više, svakako ne gube pravo na život u jeftinom opštinskom stanu.

Shodno tome, ovakve stambene jedinice su veoma popularne među Austrijancima, i za njih postoje liste čekanja.

Brza izgradnja stanova

Ipak, ni na austrijskom tržištu stanova nije sve ružičasto. Zemlja se bori sa sličnim izazovima kao i Nemačka: recimo, rast stanovništva - takođe zbog kretanja migranata - zahteva pristupačniji životni prostor, dok su istovremeno zabeležena "uska grla" u snabdevanju građevinskim materijalom, što odlaže i poskupljuje izgradnju novih zgrada.

Grad Beč se posebno bori sa još jednim problemom: zaostatkom u obnovi. Mnoge bečke zgrade potiču iz posleratnog perioda, a prema procenama austrijskog suda - potrebni troškovi obnove iznose najmanje 5 milijardi evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klasa optimist

    20. jun 2023 | 20:50

    Volim procitati sve vijesti iz regije. Ponekad naidjem na vijest iz HR koju nisam procitao na nasem portalu. Ne zelim nikome popovati ali dajem jedan dobronamjeran savjet. Kada pisete o necemu ( stanovima) morate uzeti vise parametara. CH ne poznaje pojam socijalnih stanova. U Njemackoj takve stanove dobijaju u pravilu socijalni slucajevi i imigranti sa niskim primanjima. Austrija je to drugacije uredila. Drzava,pokrajine,opcine i gradovi grade stanove za najam. Zato je takva cijena. Moja zadnja stanarina za stan u Cirihu za 07. 2009 je bila 2300 CHF.( 62 kvm na dobroj lokaciji- kuhinja,dnevni boravak,spavaca soba,kupatilo,balkon,zajednicka praona u podrumu,spremiste u podrumu i podzemna garaza). Danas bi to kostalo pitaj Boga koliko. O pravilima i ogranicenjima drugom prilikom. Zelim reci da stan u Splitu velicine onog u Becu kosta vise. Ja za svoj stan od 75 kvm( 2spavace sobe,kuhinja i dnevni boravak,ostava ( spajz),3 balkona+ garaza i praonica na medjukatu i podrumsko spremiste mogu bez pardona dobiti 800€ mjesecno bez rezija. Isti slucaj je u Zagrebu ili Beogradu. Zivimo u vremenima bez logike. Previse bi mi karaktera oduzelo da pisem o nekim stvarima ali da me izvinite ZG i BG su vukoje.ine za Bec,Cirih,Minhen,Stuttgart ili bilo koji grad na zapadu. LP i nadam se da mi kom.nece biti izbrisan zbog duzine. Ne ide krace.

  • lena

    20. jun 2023 | 19:27

    Nadjite mi stan za te pare u Becu!! Evo ja u Welsu za toliki stan placam 670€!!

  • Перагеније

    20. jun 2023 | 20:35

    "u Beču daju "samo" 433 evra za stan iste veličine" - ХЕЈ, па дај да изнајмим то па да издајем! Прчвара од мање од 30 квадрата је (још пре 20 година!) коштала 700 евра, и то на ободу Беча - а плата медицинске сестре око 1200 евра. Коме ови причају бајке?... Стан у ком сам живео (око 120 квадрата) је ТАДА (пре инфлације, и пре много година) био 1500 евра - срећом нисам ја плаћао.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>