• 15

Vreme čitanja: oko 5 min.

Meliti su tražili 20.000 evra za krečenje, odlučila je sama da renovira kuću: Po struci je medicinska sestra

Vreme čitanja: oko 5 min.

Melita je prvu kuću kupila sa 27 godina, a ljubav prema građevini gaji od malih nogu

  • 15
Melita Medved Foto: Facebook/Melita Medved

U vreme kada i dalje delimo profesije po polovima, Melita Medved pravi je primer da žene mogu sve. Da ova rečenica ne bi bila samo floskula, a i da bismo razbili predrasude da "žene ne mogu, i pobogu kako im je pošlo za rukom", stupili smo u kontakt sa ovom Hrvaticom, koja već deset godina živi u Nemačkoj, a nama je "zapala za oko" jer je u roku od tri meseca uspela da renovira svoju nedavno kupljenu kuću.

Kako nam je ispričala, po profesiji je medicinska sestra, a da joj renoviranje i poslovanje sa nekretninama nije strano, govori i činjenica, da je prvu kuću kupila sa 27 godina u rodnoj zemlji.

- Moj deda je bio majstor i ja sam od malena učila od njega, takođe moj brat se isto bavi građevinom, kao i pokojni stric. Tako da je građevina moja velika ljubav, volim sama da radim nešto jer nakon toga vidim rezultate. Fascinantan posao, lepo je to - priča Melita za Telegraf Biznis.

- Ja sam sa svojih 27 godina kupila staru kuću u Hrvatskoj, nešto je malo renovirala i kasnije prodala jer sam napustila zemlju. Sve sam jako rano krenula, jako mlada. Ovo je već treća nekretnina u Nemačkoj, dve sam prodala i tako zaradila novac da bih mogla da kupim nekretninu koju sam sada renovirala - dodaje ona.

S obzirom da je Melita podelila svoj rad i sa drugima, kaže da joj je veoma milo što je njen projekat privukao veliku pažnju, ali ističe i da je u Nemačkoj okružena ženama sa Balkana, koje su po njenom mišljenju - možda postigle i više. Upravo jedna od njih ju je podstakla i da sama uđe u posao renoviranja.

- Drago mi je što sam privukla jako veliku pažnju, puno ljudi piše, ali ja sam ovde isto okružena ženama sa Balkana koje su možda i sposobnije od mene, koje su same renovirale i prodale i po više stanova. U samom tom procesu me je podstakla žena koja je iz Srbije rodom, ona se sa svojim mužem takođe bavi nekretninama, nije to ništa neobično da žene isto rade... posao je to kao i svaki drugi - pojašnjava Melita.

Od 20.000 evra do dva para ruku

Kuću je kupila od sina jedne doktorke, koja je poslednjih deset godina živela u staračkom domu. Tako da je kuća deceniju "zvrjila" prazna, utoliko je i bilo posla na njoj. Srećom, krov i prozori su bili dobri, a Meliti se najviše svidela sama lokacija, u centru grada kao i predivno okruženje.

- Kada sam kupila kuću nisam znala šta ću i kako ću, imala sam samo ideju. Bilo je puno nameštaja, starih spisa, imam 4.000 knjiga... koje mi je ostavila doktorka. Moram da ih sortiram, da vidim koje ću prodati, a koje mi trebaju - priča ona.

Najteže joj je palo da raskrči sve stvari, odnosno većinu je iznosila sama - napunila je tačno 10 manjih kamiona koji su odneli stvari na deponiju.

Ukupno joj je bilo potrebno tri meseca da skoro kompletno sredi nekretninu, tačnije ostalo joj je još kupatilo. U početku je uzela dva majstora da joj pomognu, ali kako priča, kada je shvatila da ne znaju ni tapete da skinu, zasukla je rukave i krenula sama.

- Shvatila sam da meni ide bolje nego njima, pa sam počela sama da radim da vidim kako ide i išlo mi je dobro, dan po dan - smeje se Melita.

U međuvremenu je skinula pod i stare tepihe, a za šta joj je trebalo oko deset dana. Potom je došao red za potragu novog parketa, a pošto kaže da je obično skup u Nemačkoj, uspela je da nađe jedan u Frankfurtu za 18 evra po kvadratu, pa je sa drugaricom otišla da ga pokupi.

- Majstori su ga postavili. Vrata sam naručila po meri, sada me čeka renoviranje kupatila, ali o tome ne znam ništa, pa će ga ipak raditi majstor - pojašnjava medicinska sestra.

Da je renoviranje u Nemačkoj veoma skupo, zbog čega je ova žena i odlučila da mahom radi sama, govori i ponuda za krečenje. Naime, tražili su joj 20.000 evra. Kako priča, za godinu dana ne može da uštedi taj novac.

Onda je zasukla rukave, i sa jednim majstorom, za 20 dana uradila posao za koji su joj tražili sumu od tri dodatne nule.

- Majstor je gletovao, ja drugu sobu krečim. Ovde u Nemačkoj ima svakakvih majstora i preveranata. Oni ako vide da se ne razumete u cene ili posao, onda će vas prevariti - smatra Melita.

Kako ju jedan Bosanac "zeznuo"

Kada smo već kod prevara, Melita je ispričala jednu neprijatnu situaciju za Telegraf Biznis.

"Pošto se ne razumem u grejanje, jedan Bosanac me je zeznuo", priča nam.

Naime, u grupi Balkanaca u Nemačkoj, dala je oglas da traži nekoga da joj skine tri radijatora. Javio joj se čovek da će doći sa svojim šefom i naglasioda joj ništa neće biti naplaćeno, priča nam.

- Biće 15 minuta i mislila sam da im dam 50 evra. I tako je i bilo, došli su, nisi bili više od 15 minuta, uzeli su radijatore i šef mi je tražio 200 evra - začudila se malo Melita.

- Rekla sam da je 200 evra baš puno novca na šta mi je njegov šef rekao da nikome nije dužan da radi za džabe. Tada sam mu ponovila šta mi je prethodno rekao Bosanac. Zato treba u početku postaviti granice sa majstorima i onda već imate osećaj ko se razume, ko se ne razume u posao, ali je u početku to jako teško - zaključuje ona i dodaje da svako može da uspe u Nemačkoj, ako se trudi.

(Telegraf Biznis)

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirko

    5. avgust 2023 | 22:46

    Bas sam gledao emisiju o studentkinji medicine u Americi koja tek sto nije diplomirala i koja je sa roditeljima napravila mini-kucu za sebe povrsine 13 kvadrata u kojoj ce ziveti, a koju ce moci i da preveze iz mesta u mesto, gde vec bude radila. Nisam to uspeo da povezem sa nasim lekarima, kojima su u glavi u vecini slucajeva veliki i luksuzni stanovi, dzipovi, specijalizacije u inostranstvu i tako to.

  • Boki

    5. avgust 2023 | 22:43

    Tako treba sami i kola da popravljamo... A ne da nas deru takozvani majstori...

  • Zoran

    5. avgust 2023 | 20:11

    Za one kilave koji nece sami da okrece treba i 200 000 din.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>