• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

BG na vodi vlasnik placa kod starog Sajma, gradi se i nova pruga do Nacionalnog stadiona: Ovako će izgledati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planom se navodi da je realizacija izgradnje pruge od Zemun Polja do Nacionalnog stadiona planirana u 2026. godini.

  • 5
METRO i EXPO Foto: Ustupljene fotografije

U Surčinu će na 25 hektara biti izgrađen novi sajam i objekti za međunarodnu specijalizovanu izložbu Ekspo 2027. godine, sa 1.500 stambenih jedinica.

To je predviđeno Prostornim planom područja posebne namene koji je predstavio javnosti predsednika Srbije Aleksandar Vučić.

Pored izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona i linijske infrastrukture, predviđena je na tom prostoru i gradnja dvokolosečne pruge u dužini od 18 kilometara.

Kako je navedeno, dozvole za izgradnju objekata novog sajma i specijalizovane izložbe biće izdavane u periodu od oktobra 2023. do maja 2024. godine.

Planom se navodi da je realizacija izgradnje pruge od Zemun Polja do Nacionalnog stadiona planirana u 2026. godini.

"Dvokolosečna pruga dužine 18 kilometara izgradiće se na relaciji Zemun polje - Aerodrom Nikola Tesla - Nacionalni stadion, sa predviđenom brzinom kretanja voza od 120 kilometara na sat", navodi se u planu.

Početak izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona planiran je za jun 2024. godine, a za taj projekat biće angažovan arhitekta Mark Fenvik.

Dodaje se da će stadion biti po svim standardima UEFE i da će imati 52.000 sedišta, a da se potpisivanje ugovora sa izvođačem očekuje u narednim nedeljama.

Planom je navedeno da će linijska infrastruktura kompleksa budućeg sajma obuhvatati osam kilometara gradskih bulevara, saobraćajnu petlju, nadvožnjak, liniju gasovoda, toplovod, hidrovod, kao i parking veličine 15 hektara.

Ugovor linijske infrastrukture je potpisan sa izvođačem firmom Power China.

Takođe, ističe se da Ugovor o pripremnim radovima obuhvata iskopavanje i nasip na 100 hektara područja, te da je za projekciju radova predviđeno 12 meseci.

"Okvirna vrednost radova Elektrodistribucije Srbije će iznostiti između 20 i 22 miliona evra, Elektromreže Srbije oko 20 miliona evra. JP Beogradske elektrane će izgraditi toplovod, hladovod i postrojenje za proizvodnju električne energije za šta je predviđeno oko 40 miliona evra", navodi se u prezentaciji plana.

Takođe, navodi se da Beograd na vodi d.o.o kupovinom udela postaje vlasnik imovine uključujući i nepokretnosti na lokaciji starog Sajma u Beogradu.

"Na lokaciji starog sajma planirana je izgradnja stambenih objekata na prostoru od 37,68 odsto, zelenih površina na 6,3 procenta, promenada na 16,56 procenata, s tim da će Hala 1 iznositi 9,21 odsto ukupne površine, a saobraćajnice 16,69 procenata", navodi se u planu.

Dodaje se da će sredstva od prodaje udela biti iskorišćene za razvijanje lokacije novog sajma u Surčinu.

Predsednik je istakao u utorak da je plan razvoja Srbije potpuno izmenjen i da se od sada sve meri do 2027. godine, i dodao da će u oktobru biti otvorena nova zgrada železničke stanice u Prokopu, odakle će moći do aerodroma da se stigne železnicom za 15 do 20 minuta.

Na fotografijama koje vam donosimo možete pogledati budući izgled metroa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Esad

    10. avgust 2023 | 10:21

    Ko je vlasnik firme Bg na vodi doo?

  • SrbskiBek

    10. avgust 2023 | 10:23

    Unistavaju nam grad !!! Ruse sajam u Beogradu zarad sirenja “beograda na vodi”!! Hektari “nase” zemlje u srcu grada ce se oteti od istog zarad nenormalnih zarada pojedinaca koji ce kad dodje vreme otperjati po raznim berlinima austrijama londonima .. a nana ce svima usi koje su vec prevelike biti jos vece !!

  • Boža zemunac

    10. avgust 2023 | 10:50

    Tako treba. Ovce služe za šišanje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>