• 8

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prima li ko porodice sa decom ili se bojite da vam ne pojedu nameštaj iz Titovog doba: Oštra poruka podstanara

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ne žele decu, ne žele ni da dišeš u tom stanu, ali je najvažnije da im puniš kesu svaki mesec. Žalosno, ali istinito"

  • 8
Stan Split Marmontova ulica Foto: Index Oglasi

"Prima li iko u zakup porodice s decom, majke ti, ili se bojite da vam ne pojedu nameštaj koji je bio još dok je Tito po zemlji hodao...", zavapila je anonimna podstanarka u jednoj od grupa za iznajmljivanje stanova u Splitu, pričajući o redovnoj muci mnogih porodica, koje nemaju svoj krov nad glavom.

Poznata je činjenica da u Splitu iz raznih razloga nisu posebno poželjni stanari sa decom, a čak ni vlasnici koji svoje nekretnine iznajmljuju na duži period nisu skloni da prihvate porodice sa decom.

"Ne žele decu, ne žele ni da dišeš u tom stanu, ali je najvažnije da im puniš kesu svaki mesec. Žalosno, ali istinito, ljudska pohlepa nema granica”, komentarisala je jedna članica grupe.

igra, društvena igra, porodica, deca, roditelji Foto: Shutterstock/Olesia Bilkei

A onda se javio stanodavac s neprijatnim iskustvom.

"To je već sto puta napisano, o čemu svedoče razne emisije. Zakon u Hrvatskoj je sulud i štiti porodicu s decom ako iz nekog razloga kao podstanar odlučite da prestanete da plaćate kiriju. Kao roditelji maloletne dece vas niko ne može nasilno izbaciti iz stana. Vi stičete pravo stanovanja koje je jače od prava svojine. Dve godine smo vodili pravnu bitku da uđemo u naš posed jer ljudi sa dvoje dece nisu hteli da odu i prestali su da plaćaju kiriju. Dve godine smo im plaćali režije dok su oni boravili u našem stanu potpuno besplatno. I ništa ne možete da uradite osim da tužite na sudu", primetio je stanodavca, uz napomenu da to znaju svi vlasnici stanova, a stanari masovno koriste „ovu anomaliju u hrvatskom zakonu i ne žele da napuste tuđu imovinu“.

On je dodao da se u Fejsbuk grupama često mogu pročitati "pametni" saveti poput "ostani u svom stanu, ne može da te izbaci" što je rezultiralo sa više od 10.000 zaključanih stanova u Splitu u iščekivanju sezone.

„Niko ne želi podstanare, a malobrojni koji pristaju žele da se obezbede neprihvatanjem porodica sa decom. I onda mislite da su deca nepoželjna jer jedu nameštaj i druge imbecilne insinuacije koje se vrtite po glavi. Kao u svemu, uzrok je na Markovom trgu i trenutno je na odmoru“, ironično je zaključio stanodavac.

Na njegove reči reagovao je stanar sa decom, koji tvrdi da porodice sa potomstvom nisu nepoželjne zbog mogućeg neplaćanja stanarine ili računa, već iz sasvim drugih razloga.

"Nema to veze, ja sam plaćala redovno godinama sa decom, pa su nas ipak izbacili zbog turizma. Sad za svaki stan koji zovem kažu da ne žele decu ili mi kažu 'ako imaš najviše jedan možda, ovako ništa..." Čak je jedna rekla da bi radije uvela kućnog ljubimca nego decu. I to su gluposti, može da te izbace ko hoće i na koji god način kada je u njohovom vlasništvu. Njih nije briga, ne moraju poštovati zakone. Ionako je u Hrvatskoj sve crno, odnosno bar u Splitu gde mi živimo", uzvratila je podstanarka.

(Telegraf.rs)

Video: Vlasnica kuće u Zemunu dve godine ne uspeva da iseli podstanare

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm

    20. avgust 2023 | 20:16

    Problem je u roditeljima dece. Puste ih da rade sta hoce. Da, upropaste namestaj, prave buku, trce po stanu jer roditelje mrzi da ih izvedu napolje i da se bave sopstvenom decom. Ako je dvoriste sa kucom gazde se za glavu hvataju. RODITELJI BAVITE SE SVOJOM DECOM MAKSIMALNO.

  • Neprofitni rentijer

    20. avgust 2023 | 20:29

    Decu volim,ali stan izdajem bez bele tehnike i nameštaja,predhodno izdavanje me koštalo 10-12.000€ za godinu ipo stanovanja porodice sa dvoje dece,kad su sve pokvarili,belu tehniku,roletne,brave na vratima,zidovi,parket,išarani izgrebani sami su napustili!Stan i sve stvari su bile nove,jer je sin kupio za sebe i sredio,ali je dobio posao u inostranstvu,pa smo rešili da izdajemo stan i stvarno vrlo povoljno,ali eto uvek se nadju nekakvi "uništitelji"zbog kojih ispaštaju drugi nedužni ljudi!?

  • Lala

    20. avgust 2023 | 20:16

    Sta je?nije vam dobro?pa ite u ocin onda...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>