• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Probali smo glamping: Dočekalo nas je upustvo za korišćenje kompostnog toaleta i ograničena upotreba struje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada je reč o "glampingu" ne misli se samo na vrhunsku zamisao i opremljenost, iako ima i takvih, već i na "eko momenat"

  • 2
Zasavica, glamping Foto: Telegraf

Brz tempo života povremeno vam "nameće" želju za distanciranjem od svakodnevnice, a to nije uvek moguće učiniti na par dana. Ipak, nekada i taj jedan pravi razliku.

Srećom, Srbija ima šta da ponudi kada je reč o prirodnim dobrima, a ako ste od onih kojima boravak u istoj puni baterije na maksimum, sigurno ste imali prilike da se susretnete sa pojmom novijeg doba - "glampingom".

Odnosi se na koncept "glamuroznog kampovanja", koji je sada već planetarno popularan. Verovatno će vam pasti na pamet, kao i našoj reporterki, zašto su nam potrebni "otmeni" koncepti u okruženju, čija je vrednost i suština - u minimalizmu?

Srećom, kada je reč o "glampingu" ne misli se samo na vrhunsku zamisao i opremljenost, iako ima i takvih, već i na "eko momenat".

Glamping je pre svega aktivnost koja čuva okolinu, kako je ranije Telegraf Biznis pisao, budući da su objekti često napravljeni od recikliranih materijala.

Srbi su takođe prepoznali potencijal za ovako nešto i u našoj zemlji, pa sada "glamping" kućice možete pronaći u Čačku, ali i u specijalnom rezervatu prirode "Zasavica", na svega sat vremena od Beograda.

Rezervat, sam po sebi, ostavlja bez daha. Pašnjak, kom se ne vidi kraj, s obzirom da se nacionalno dobro prostire na 300 hektara, i to sve sa konjima koji galopiraju nadomak vas, pitomim magarcima, kravama, čija veličina u vama budi strahopoštovanje i stadom spokojnih ovaca.

Savršen sklad prirode i čoveka, reklo bi se. Tokom boravka imate priliku da prošetate livadom, posmatrate životinje koje su slobodne tokom celog dana, pomazite ih i nahranite šargarepom.

A onda, tokom dugih šetnji, primetićete i kućice koje su savršeno uklopljene u prirodu. Neke su drvene, druge su limene, ali sve su toliko minimalističke da se ,,posramite šta vam je sve ponekad potrebno, da biste se osećali srećno".

Naša reporterka odlučila je da iznajmi jednu, i doživi da joj prve komšije budu magarci ili pak srećna porodica prasadi.

U aprilu ove godine sam prvi put posetila Zasavicu i oduševila sam se brojem životinja koje slobodno šetaju i činjenicom da mogu i ja da boravim sa njima i divim im se. Videla sam kućice i tada se rodila želja da prespavam tamo. Najveći dojam na mene ostavio je ogroman krevet, okružen  velikim prozorima, koji stvara osećaj kao da spavate na livadi - ispričala nam je koleginica nakon povratka, a onda se našalila sa nama:

- Kad sam se smestila u kućicu, nasmejala sam se i rekla: ,,a gde je ovde televizor?". Ipak čar u "glampingu" je i ta mogućnost da doživite potpuni detoks od digitalnog doba.

- Nakon što smo se smestili, dobili smo poruku sa uputstvima, koja me je oduševila - priča nam reporterka Telegraf Biznisa.

Naime, ove kućice dobijaju struju pomoću solarnih panela, dok je toalet kompostni.

- Isprva sam se nasmejala na činjenicu o toaletu, i pomalo sam se posramila. Iako na placu imam poljski toalet, nekako vas svi benefiti u gradu ušuškaju i zaboravite da postoji i može drugačije - pojašnjava i dodaje:

- Ipak, jednom kada se naviknete, shvatite koliko je sve jednostavno, odnosno lako živeti održivo. Zaista ne postoji razlika, samo treba da se potrudimo.

Nakon celodnevnog boravka u prirodi, priznaje da joj je možda najlepši momenat bio kada je trebalo da krene da spava.

- Pored toga što je posebna čar čitati knjigu uz pogled na beskrajne pašnjake, najlepši momenat doživela sam tik pred spavanje. Obasjao me je mesec i beskrajno mnogo zvezda. Taj prizor ću pamtiti zauvek, imala sam osećaj kao da spavam pod vedrim nebom.

- A i onaj magarac koji je njakao u blizini, nije bio iritantan uopšte - smeje se reporterka.

Ujutru se probudila uz krave, koje su išle u svoju jutarnju ispašu, dok je radio svirao u blizini.

P.S. Ako ipak volite i premisu modernog, u dvorištu kuće vas čeka kada, iz koje možete uživati u najlepšem zalasku sunca.

(Telegraf Biznis)

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>