• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Italijansko ostrvo pušta strance da žive besplatno tri meseca: Imaju jedan važan uslov

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ololaijeva gradska vskupština izdvojila je 20.000 evra za smeštaj 30 udaljenih radnika iz celog sveta

  • 0
Plaža Arutas, Sardinija Foto: Shutterstock

Klaris Partis, 39-godišnja softverska dizajnerka iz Los Anđelesa, oduvek je želela da radi sa neobičnog mesta daleko od gužve. Kada joj je ponuđena takva prilika, odmah ju je zgrabila.

Prošle nedelje, Partis je sletela u sardinijsko selo Ololai u Italiji zbog besplatnog boravka koji plaća lokalna opština. To je deo programa namenjenog digitalnim nomadima koji žele da se privremeno presele da rade u centru ostrva, usred farmi i ovaca na ispaši. Ona je prvi digitalni nomad koji je stigao - i već je rekla da se oseća kao da menja život iz korena.

- Putovala sam kao digitalni nomad protekle dve godine, poslednji put sam radila sa Zanzibara - kaže Partis.

Sada radi okružena prirodom, svežim vazduhom, planinama, prelepim plažama.

Ololai se nalazi u divljoj oblasti Barbagia, daleko od VIP obala Sardinije i to je mesto gde opstaju stare tradicije i gde su razbojnici nekada živeli u pećinama.

Vremenom su meštani otišli ​​u potrazi za svetlijom budućnošću negde drugde, ispraznivši drevno mesto. U prošlom veku, Ololaijeva populacija se smanjila sa 2.250 na 1.300, a svake godine se rađalo samo nekoliko beba.

Selo je 2018. usvojilo meru koja je bila veoma popularna za oživljavanje starog okruga: prodaja kuća u ruševinama za 1 evro.

- To je bio veliki uspeh - mnogi stranci su kupili i preuredili desetine napuštenih stanova - rekao je gradonačelnik Frančesko Kolumbu za CNBC.

On ističe da sada, nakon ulaganja u brzi internet, žele da njihovo selo učine digitalnim nomadskim čvorištem.

Ololaijeva gradska vskupština izdvojila je 20.000 evra za smeštaj 30 udaljenih radnika iz celog sveta, koji mogu da ostanu u selu, jedan po jedan, u naredne dve godine.

Onlajn prijave su otvorene do decembra. Oni koji budu izabrani mogu da borave besplatno do tri meseca, što je maksimalni period koji neevropljani mogu da ostanu u Italiji bez vize.

Za sada, Partis planira da ostane samo mesec dana, iako je rekla da bi kasnije mogla razmisliti o produženju svog iskustva na Sardiniji.

Budžet, iz kase gradske kuće, biće namenjen iznajmljivanju domova od lokalnih porodica za digitalne nomade, po ceni od otprilike 350 evra mesečno za namešten dvosobni stan. Komunalne usluge, računi i takse za gradsku skupštinu takođe će biti pokrivene, ali ne i prevoz i avionske karte.

Radnici će biti pozivani na sajmove i festivale lokalnog stanovništva.

(Telegraf Biznis)

Video: Platiš 1.000 evra da doručkuješ u đakuziju sa pogledom na Alpe: Dezert u društvu lama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>