• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Želite kuću negde u Evropi? Ovo su najbolje zemlje, a jedna nudi i vizu za građane van EU, do 5 godina

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuska je, inače, najposećenija zemlja na svetu

  • 1
Toskana, Italija Foto: Pixabay/kolibri5

Predvidljivo ili ne, južni deo Evrope ostaje "bog i batina" kada je reč o potražnji idealne vikendice i, uopšte, mesta za odmor i uživanje. Prema rečima Kejt Everet-Alen, partnera u kompaniji za nekretnine "Knight Frank", postoje tri evropske zemlje koje su "večni favoriti" za kupovinu kuće za odmor.

Francuska, Italija i Španija imaju političku stabilnost, dobro upravljanje i lak pristup hipotekarnom tržištu, faktore koji su pomogli da ove zemlje postanu popularne među kupcima iz inostranstva, rekla je ona, a piše CNBC. Kupcima je, takođe, lako da razumeju tržište nekretnina u tim državama, a osim toga, one isporučuju i tzv. "meke" faktore kao što su atraktivno selo, dobra hrana i privlačni gradovi.

Francuska je, inače, najposećenija zemlja na svetu, prema Svetskoj turističkoj organizaciji UN, a Provansa i Alpi sa svojim upečatljivim pejzažima i obiljem prostora važe za popularna mesta za ulaganje za kupce iz severne Evrope, priča Everet-Alen. Nakon pandemije, region Alpa je ponovno popularan zbog načina života na otvorenom.

Konkretno, odmaralište Courchevel 1850 imalo je najviše cene za vrhunske nekretnine u drugom kvartalu 2023, sa brojkom od 27.250 evra po kvadratnom metru, dok je odmaralište Morzine imalo najnižu - 9.700 evra po m2.

S druge strane, sa svojim vinogradima, seoskim kućama i gradovima kao što su Firenca, Sijena i Luka, Toskana je uvek popularna, zajedno sa gradovima i selima oko jezera na severu Italije. Ističe se, svakako, jezero Komo, gde i slavni glumac Džordž Kluni poseduje kuću.

Stručnjaci kažu da bi 2024. mogla biti "dobra godina" za kupovinu nekretnine u Italiji, evropskoj zemlji koja je vremenom postala vrlo atraktivna za bogate kupce iz inostranstva zbog nižih poreskih stopa, uvedenih 2017.

Te norme omogućavaju ljudima da plaćaju paušalnu naknadu od 100.000 evra godišnje na prihode ostvarene u inostranstvu, bez obzira na to koliki je taj prihod. Program tzv. "paušalnog poreza" obuhvata članove porodice, koji plaćaju fiksnih 25.000 evra na strani prihod godišnje, ističe Everet-Alen.

I, naravno, tu je Španija koja svojim šarmom mami turiste širom sveta, svake godine. Ova mediteranska zemlja je popularna kao mesto za kupovinu vikendice naročito među Francuzima, Britancima i Nemcima, a Balearska ostrva i glamurozni primorski grad Marbelja nalaze se među njihovim omiljenim destinacijama, navodi "Knight Frank".

Španija će verovatno postati još popularnija za kupce iz inostranstva zbog nove digitalne nomadske vize uvedene ove godine, koja omogućava ljudima van Evropske unije da žive i rade tu do pet godina.

(Telegraf Biznis)

Video: Miroslav Terzić prodaje kuću u Senti sa prelepim poljem lavande

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    24. decembar 2023 | 12:30

    Najbolja zemlja je Srbija. Za relativno Mali novac se moze kupiti domacinstvo blizu grada,dobro vremenske prilike, banje , planine, blizina mora(da se bira). Samo je potrebno to sve u glavi prelomiti I prihvatiti cinjenicu. Srdacan pozdrav

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>