• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nezapamćena kriza na nemačkom tržištu nekretnina: Stižu nova upozorenja, "balon je pukao"

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene stanova u nemačkim gradovima su, trenutno, niže za 9,1 procenat

  • 1
nemačka, nekretnine Foto: Shutterstock

Mesecima unazad govori se o sve lošijem stanju na nemačkom tržištu nekretnina, jer je gradnja prilično usporila - dok potražnja raste. Naravno, jedan od najvećih problema su cene, ali evo o čemu se radi: brojke padaju, što građanima ide u prilog, ali se investitorima ne isplati da grade.

Kako je nedavno rekao Konstantin Kolodilin iz Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW), "balon je pukao".

- U Nemačkoj je do prošle godine postojao spekulativni cenovni balon, jedan od najvećih u poslednjih 50 godina. Od tada cene padaju.

Cene nekretnina u Nemačkoj su, dakle, nastavile da se kreću silaznom putanjom, i u trećem kvartalu 2023. su bile 10,2 odsto niže u odnosu na isti period lane.

To je, navodi se, loš znak za sektor nekretnina u najvećoj evropskoj privredi. Reč je o četiri uzastopna tromesečna pada cena, što se nije dogodilo od 2000. godine, te se aktuelna kriza na nemačkom tržištu nekretnina tumači kao najveća u poslednjih nekoliko decenija.

Inače, sektor nekretnina je sam po sebi prosperitetan širom sveta, i godinama je u procvatu zahvaljujući niskim kamatama i velikoj potražnji... Međutim, nagli rast kamata i troškova života je tom trendu stao na kraj.

Pad cena porodičnih kuća u većim nemačkim gradovima je u trećem kvartalu iznosio je 12,7 odsto, dok su cene stanova niže za 9,1 procenat. Osim toga, narudžbine u građevinarstvu su u oktobru smanjene za 6,3 odsto u odnosu na septembar.

Nemačko udruženje građevinske industrije navodi da je sektor gradnje stambenih zgrada na putu daljeg smanjivanja broja radnih mesta. Krajem oktobra su upozorili da gubitak radnih mesta u toj oblasti preti da pokrene talas bankrota i ugasi veliki broj poslova.

Podsećamo i da je austrijska kompanija za nekretnine, Signa Group, koja je veoma prisutna u Nemačkoj, u novembru podnela zahtev za stečaj.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    24. decembar 2023 | 22:51

    Odmah prodajem stan u Ćićevcu i kupujem 2 u Minhenu!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>